Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst Inclusieve Democratie

wo 12 januari 2022, 19:00 - 22:00

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Wil jij  hierover in je wijk op een andere manier met elkaar in gesprek? Een gesprek waar iedereen welkom is, dat kijkt naar gemeenschappelijke wensen en kansen in plaats van tegenstrijdige meningen?

In 2022 willen we experimenteren met de dialoog als democratisch instrument. Om verschillende perspectieven bij elkaar te brengen, om het praten over beleid en politiek breed toegankelijk te maken, en om samen vorm te geven aan het Utrecht van de toekomst.

En daar zoeken we partners voor. Mensen en organisaties die hier graag aan bijdragen. De opbrengst van al deze gesprekken brengen we samen in een ‘product’ (kunstwerk, publicatie, …) dat wij, met alle partners die hebben bijgedragen, in het najaar overhandigen aan de gemeenteraad. Het doel is ook dat uit de collectief geformuleerde wensen nieuwe initiatieven, verbindingen en manieren van doen ontstaan binnen de wijken.

Naar een inclusieve wijkdemocratie

In deze bijeenkomst, begeleid door ervaren trainer Francisca Frenks, staan we stil bij de rol van dialogen in democratische vernieuwing, het samenspel tussen bewoners(initiatieven), wijk coöperaties, sociaal ondernemers, zorg, onderwijs, welzijn en overheid. Het is ook een bijeenkomst waar we al concrete plannen  maken met elkaar.

We gaan in op de volgende vragen:

  • Op welke manier en over welke vraagstukken kunnen we beter samenwerken?
  • Wat kan de waarderende dialoog hierin betekenen?
  • Hoe zorgen we dat meepraten en meedoen toegankelijk is en aanspreekt?
  • Op welke manieren kunnen burgers politieke invloed hebben? Hoe gaan we de resultaten van de dialogen delen en met wie?

De verdiepingsworkshops is bedoeld voor bewoners en organisaties die sterke gemeenschappen willen bouwen, met hun droom voor de wijk/buurt aan de slag willen/gaan, of het meepraten over politiek toegankelijker en inclusiever willen maken. We werken en leren volgens de principes van de waarderende wijkdialoog op basis van eigen praktijkervaringen. We leren van wat wel werkt, laten ons verrassen door verschillende perspectieven, en maken plannen met elkaar.

Programma

19:00 Welkom en kennismaking
19:30 Introductie Inclusieve democratie
20:00 Ervaringen delen uit verschillende wijken
20:30 Aan de slag: ontwerpen, voorbereiden, stappenplan, vormgeven (in groepen)
21:30 Opbrengsten delen en vervolgstappen
22:00 Afsluiting

Sterke gemeenschappen bouwen

Op verschillende steden, wijken, buurten en dorpen bouwen mensen sterke gemeenschappen met zorg voor elkaar, meer zeggenschap en eigenaarschap van wijkbewoners. In buurthuizen, dagopvang, voedseltuinen, praktisch hulp, ontmoeting, zorg, werken, leren, wijkinformatie, zingeving en meer.

In Utrecht bouwen we al lerend met elkaar aan sterke gemeenschappen in wijkdialogen met verschillende doelen en op verschillende niveau’s. Lees hoe wijkdialogen in Noordoost, Oost, Lunetten en Leidsche Rijn vorm, inhoud en impact krijgen in het verslag wijkdialogen in beweging.

Over de trainer

Francisca Frenks is expert in online samenwerken en online dialoog sinds 2008. Ze ontwerpt, faciliteert en host online en interactieve programma’s en online dialogen met klanten. Ze geeft workshops en trainingen op dit gebied. Ze experimenteert graag met online vormen van burgerparticipatie en is goed in het begeleiden van online groepsprocessen. Ze heeft gewerkt voor diverse Ministeries, waar onder Buitenlandse Zaken, CBS, Kamer van Koophandel, UWV, Hogeschool Saxion en meer.

Meer

Kennismaken met de Wijkdialoog
Samen recht doen aan gemeenschapskracht
Waarderende dialoogmethodiek
Leergang Wijkdialoog gemeenschapskracht
Dialoogtafel organiseren
Dialoogtafel begeleiden

Gegevens

Datum:
wo 12 januari 2022
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
,

Locatie

Online
Nederland + Google Maps

Reacties zijn gesloten.