Verbinden en verbeelden
Praten over mooie thema’s is leuk, maar wat als we eens creatief aan de slag gaan? In deze speciale dialoogreeks starten we een creatieve dialooggroep. Op vijf woensdagen komen we bij elkaar voor ontmoeting, mooie gesprekken en creativiteit.
Creatief en in gesprek
Tijdens deze dialoog ga je niet alleen met elkaar in gesprek, je onderzoekt ook op een creatieve manier het thema. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, schrijven of zelfs theater! Tijdens de dialoog maken we kennis met elkaar en met het thema. We delen ervaringen en gaan creatief aan de slag om onze dromen vorm te geven.
Meer verdieping door creativiteit
Zelfontplooing, participatie en zelfs verbetering van de gezondheid en contact tussen wijkbewoners… Dat klinkt goed! Hoe krijg je dat dan? Volgens een onderzoek van Movisie zijn dit o.a. resultaten van samen creatief bezig zijn. Kunst en cultuur blijken erg belangrijk te zijn voor het welbevinden, met name voor oudere volwassenen. Toen we begonnen met dialoog en creativiteit in NoordOost trok dit een nieuwe groep ouderen aan, die niet alleen maar aan tafel gesprekken willen voeren maar zich met creativiteit op een hele mooie en manier konden uiten.
‘Mijn ideaal spreekt veel meer tot de verbeelding nu ik het ook heb getekend in plaats van alleen besproken.’– Deelnemer kunstzinnige dialoog juni 2022.
Vanwege het grote enthousiasme starten we deze zomer een nieuwe reeks. We werken samen met het ZIMIHC Theater Wittevrouwen, waar er elke woensdag ook een creatief café plaatsvindt. Vrijwillige dialoogbegeleiders leiden de bijeenkomst in goede banen. Bekijk hieronder de data en thema’s en schrijf je in voor de hele reeks.

Foto: Joris Louwes
5 bijeenkomsten
- Een goede buur
Wo 7 juni, 10:15 – 12:30
…is beter dan een verre vriend. Wel eens meegemaakt? Zo’n typisch moment waarop je als buren echt wat voor elkaar betekent? Van het hartelijk groeten tot een helpende hand als het even nodig is. Wat maakt een goede buur beter dan een verre vriend? Aanmelden - Ruimte delen
Wo 14 juni, 10:15 – 12:30
Hoe kijk je tegen delen aan? …van het bankje in het park tot je eigen tuin of huis. Hoe beleef jij ruimte? Openbare ruimte of jouw eigen ruimte? Hoe kijk je tegen delen aan? Aanmelden - Omgaan met meningsverschillen
Wo 21 juni, 10:15 – 12:30
‘Ben je nou een discussie aan het winnen, of elkaar aan het verliezen?’ een kenmerkende quote uit een SIRE campagne. Meningsverschillen zul je vast wel tegenkomen. Maar hoe ga je daar mee om? Aanmelden - Klimaat: kleine & krachtige keuzes
Wo 28 juni, 10:15 – 12:30
Je ‘footprint’ verkleinen voor het klimaat… je hoort het overal tegenwoordig. Je kent het wel: minder van dit, minder van dat. Maar wat als we het omdraaien? Waar zou je juist meer van willen? Je handafdruk vergroten! Gewoon kleine dingen die een positieve invloed hebben op het klimaat? Dingen die je zelf in de hand hebt en waarmee je iets positief kunt veranderen binnen je eigen omgeving? Aanmelden - Wo 5 juli: Het thema bepaal jij samen met de groep! Aanmelden
Meedoen
Meedoen is gratis, meld je wel even aan via deze pagina. Een vrijwillige bijdrage is van harte welkom.
Meer dan alleen gesproken taal
Met 6 reeksen van 5 creatieve dialogen bieden we een inspirerend en verbindend programma waarin deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en verdiepende gesprekken kunnen voeren over thema’s die ertoe doen. Hierbij worden creativiteit en verbeelding actief ingezet om het thema te verdiepen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.
Samen met het Huis van Betekenis ontwikkelen we een gespreksmethodiek gebaseerd op de waarderende dialoog waarbij kunst en verbeelding worden ingezet om het gesprek te verrijken. Middels deze culturele interventie wordt men uitgedaagd op een andere manier dan alleen via gesproken taal na te denken over het thema. Dit opent het hart en de geest, draagt bij aan meer verdieping en zingeving (Lees hier het artikel van Movisie).
Tijdens de dialoog staat telkens een thema centraal. We nemen eerst de tijd om kennis te maken met het thema en met elkaar. Tijdens de dialoog gaan we verder aan de slag met een creatieve vorm. Denk aan tekenen, schrijven of zelfs theater! We delen eerste associaties en ervaringen, maar ook dromen. Je ontdekt tot slot wat jij zelf als eerste stap kunt zetten om die droom dichterbij te brengen.
Hoe werkt een dialoog?
In een dialoog ga je met zo’n 6 tot 8 mensen in gesprek over een thema. Dit gesprek wordt begeleid door een dialoogbegeleider. Je doorloopt in dit gesprek verschillende fases. We maken kennis met elkaar en met het thema. Vervolgens delen we ervaringen, dromen en onderzoeken we wat er nodig is om jouw droom een stapje dichterbij te brengen. Tijdens een dialoog luisteren we echt naar elkaar. We zoeken ernaar om elkaar te begrijpen, niet te overtuigen. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Zo kom je tot nieuwe inzichten en inspireer je elkaar. Als je door de bril van 8 anderen hebt gekeken ga je als rijker mens naar huis.
Actief worden
Wil jij actief bijdragen, heb je een suggestie of wil je met ons samenwerken? Mail dan naar info@utrechtindialoog.nl.