Waar praten we over?

We praten over verschillende thema’s vanuit een positieve insteek, gaan op zoek naar wat werkt, naar mogelijkheden en perspectieven. We onderzoeken thema’s die aandacht verdienen, waar we meer van willen en waar we (ervarings)kennis en verschillende perspectieven voor nodig hebben om verder te komen. We betrekken hierbij verschillende, ook andere geluiden en stemmen die niet overal gehoord worden. Laat je inspireren door de thema’s op deze pagina. Onderzoek welk thema jou raakt en wat voor jou urgent is. We denken en werken graag met je mee om een mooie dialoog te ontwerpen en de juiste partners te vinden.

Jaarthema Erbij Horen

Het jaarthema voor 2020 is Erbij Horen: een open uitnodiging aan jou! Met wie voel jij je verbonden en wie wil je leren kennen? Wanneer ervaar jij dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? Wat zijn de plekken waar jij komt en de thema´s waardoor jij geraakt wordt? Bij welke groepen of gemeenschappen voel jij je thuis? Durf je contact te leggen met iemand die anders is dan jij? Kun je open staan voor de ander, maar ook trouw blijven aan jezelf? Waar zou je bij willen horen en wat wil je daar voor doen?
Wat betekent erbij horen voor jou? Laat het ons weten! Bekijk de themapagina over Erbij Horen en laat je inspireren!

Waar wil jij over praten?

Ook jij kunt kiezen waar je over in gesprek wilt. Het gespreksonderwerp bepalen betrokkenen en initiatiefnemers met elkaar. Welke vragen houden jou bezig? Welke onderwerpen leven er in jouw buurt, club, team, klas, werk, leven? Waar zou je meer van willen weten, of mee aan de slag willen? Welk thema verdient positieve aandacht en wil je met anderen vanuit verschillende invalshoeken belichten? Wat vraagt (ervarings)kennis en wijsheid van meerdere mensen, onderzoek vanuit verschillende perspectieven?

Je kunt ook de straat op, het park in, de buurt in om te onderzoeken wat leeft in wijken, buurten, straten, op scholen, in parken. Of aansluiten bij landelijke en lokale feesten/festivals, herdenkingen en themaweken/dagen, zoals Vrouwendag, Diversiteit, Midzomergracht, Vrede, EenzaamheidArmoede, Respect,  Sint Maarten, Sint en PietSlavernijverleden.

Er zijn dialogen speciaal voor vrouwen die beter Nederlands willen leren, voor moeders over grenzen en voor plusvrouwen over zingeving en steeds meer Meertalige/Engelstalige dialogen.

Eerdere jaarthema´s

Ieder jaar kozen de dialoogsteden gezamenlijk een landelijk thema voor de Week van de Dialoog.

Speciale projecten

Met en voor diverse partners voert Utrecht in Dialoog ook bijzondere projecten uit. In 2019 verzorgden we een serie kiesrechtdialogen rond de viering van 100 (vrouwen) kiesrecht en series buurtdialogen rond het thema Erbij Horen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gingen we op zoek naar verschillende stemmen uit de stad. 

Bekijk het magazine “Een verbonden stad”.

Met de Armoedecoalitie werken we sinds 2016 samen rond armoededialogen.

Eerder werden met, door en voor jongeren projecten rond jongerendialoog gerealiseerd om polarisatie te voorkomen en tegen te gaan.

Samen leven

Ontdek de ander: Ruimte voor verschil, Nieuwe kansen, Contact in je buurt, Bewoners en overheid.
Samen eten: Elkaar zien, Podium Oost: Zorg voor elkaar, Verbinding in de Bibliotheek.
Samen vieren: Sint Maarten, Vrouwendag, Sinterklaasfeestelijk verbinden, Suikerfeest
De kracht van Samen herdenken: 4 mei, 1 juli, Allerzielen.
Buurtdialogen: Wij in Kanaleneiland, Samen leven in Dichters-/Rivierenwijk, Samen leven in West.

Meer thema’s

Regenboogdialogen
Iedereen telt
Verkiezingsdialogen
Zorg: grip op je leven
Gelijke kansen
Gezondheid: Lekker in je vel
Meetellen
Rouw en verlies: samen verder

Reageren is niet mogelijk