Terugblik Week van de Dialoog

Week van de dialoogVan 3 tot en met 11 november vond in Utrecht de Week van de Dialoog 2017 plaats.
Aan 25 dialoogtafels op 24 locaties in de stad, gingen zo’n 350 deelnemers met elkaar in gesprek rondom het thema samen verder. Mensen die elkaar niet zomaar vanzelf ontmoeten schoven aan, kwamen met elkaar in contact. Er werden ervaringen uitgewisseld, toekomstdromen gedeeld en plannen gemaakt voor een eerste stap in de goede richting.

Andere werelden ontdekken zonder te reizen

Aftrap in Fort van de DemocratieVrijdag 3 november vond in het Fort van de Democratie de feestelijke aftrap van de Week van de Dialoog 2017 plaats met een sprong over de kloof. Ter inspiratie op de tafelgesprekken deelde wereldburger Tjerk Ridder zijn ervaringen in het licht van Martinus met een optreden vol tekst, muziek en foto’s. Vervolgens gingen we met elkaar in dialoog om onze horizon te verruimen.

Onder het motto ‘andere werelden ontdekken zonder te reizen‘ werd er aandachtig naar elkaar geluisterd, werden persoonlijke ervaringen en perspectieven gedeeld.  Over samen verder in een ander land, andere cultuur, na echtscheiding, na pensionering, na verlies, als stel, over wonen in een groep, respect voor verschillen en meer.

Samen verder…

domkerk dialoogHet thema van de Week van de Dialoog 2017 was Samen verder... naar het Afrikaanse gezegde Alleen ga je sneller maar samen kom je verder”. Samen met partners en vrijwilligers organiseerden we dialogen op bijzondere plekken in de stad, van universiteit, kerk en fort tot school, café, buurtcentra en huiskamer. Om ervaringen dromen te delen én naar elkaar te luisteren. We  gingen in gesprek over thema’s als Samen bruggen bouwen, Samen opvoeden, Samen wonen in verband en Samen verder na verlies van een dierbare. Trajectum dialoogOm verschillen bespreekbaar te maken, en mogelijkheden te ontdekken om aan een meer hoopvolle toekomst te werken. Soms in combinatie met eten zoals bij de ontbijtdialoog Samen leven, high-tea-dialoog Samen verder en de Resto-dialoog Samen leven.

Bij de aftrap van de Week van respect op 6 november verzorgden we een dialoog in het Trajectum College. Ter ere van Sint maarten gingen we op 11 november in dialoog met kinderen over Samen delen. Bij Resto van Harte Kanaleneiland gingen we in gesprek met mantelzorgers die tere ere van de dag van de mantelzorg een gratis maal kregen aangeboden.

In wijken, buurten en huiskamers

IMG_5919Er waren dialoogtafels op verschillende bijzondere plekken in de stad, in wijken, buurten en huiskamers. We gingen in dialoog in de Domkerk, bij Rijkswaterstaat, in de Bibliotheek en op Maliebaan45, op ontmoetingsplekken in wijken en buurten zoals Podium Oost (Oudwijk), Buurtcentrum Oase (Schepenbuurt), Cafe Averechts (Vogelenbuurt), Burezina (Overvecht Zuid), De Boog (Overvecht Noord) De Pijler (Veldhuizen), Hof ’t Spoor (Leidsche Rijn), in wooncomplexen zoals De Kruisstraat (Centrum) en De Dame (Zuilen) en in huiskamers in de Grifthoek (Tuinwijk) en de Daalse Buurt. Bekijk het volledige overzicht van de dialoogtafels in de Week van de dialoog 2017.

Jongeren en ouderen in contact

Histos dialoogJong en oud gingen tijdens de week van de dialoog in gesprek. Met generatiegenoten en buurtgenoten, met andere generaties en andere culturen. Over respect, gelijke kansen, samen delen, contact, student en buurt en samen verder…

De Utrechtse Studentenzeilvereniging Histos nodigde mensen uit om op hun boot De Oude Buis in dialoog te gaan over het verenigen van buurt en studenten.

IMG_2307Studentenvereniging Town & Gown en Podium Oost organiseerde met Podium Oost een dialoog over Contact met lunch en voorprogramma in het University College met decaan prof. dr. James Kennedy, wethouder Kees Diepeveen, buurtbewoners en studenten.

IMG_5870 (1)Bij de aftrap van de Week van Respect met burgemeester Jan van Zanen gingen leerlingen van het Trajectum College in gesprek over wat respect voor hun betekent. Ook bij ROC Midden Nederland was Respect onderwerp van gesprek.  Jongeren en buurtbewoners deelden hier hoe je elkaar kan respecteren, ondanks vooroordelen die er wellicht zijn. In buurtcentrum OASE gingen jongeren en ouderen met verschillende culturele achtergronden in dialoog over het thema Samen verder…

Dromen delen en lef

Ontbijtdialoog BuurtThuisDeelnemers bogen zich over vragen als ‘Hoe zien wij het ideale contact met onze buren voor ons?’ en ‘welke stappen kunnen wij zelf zetten om dat ideaal een stukje dichterbij te brengen?’. Hoe leef, werk en woon je samen met mensen die anders denken, leven, werken, dromen, geloven en handelen dan jij? Hoe kom je samen verder in je wijk, buurt, wooncomplex of thuis?

Resto dialoog OvervechtIn Resto van Harte werden ervaringen uitgewisseld met contact krijgen met de buren en werd gedroomd over buurtfeesten waar iedereen zich welkom voelt. In Kanaleneiland droomden buurtgenoten over een “mooie samenleving waarin wij elkaar steunen” met als concrete actie: “zelf beginnen en zoeken naar meer verbinding in onze omgeving.”

In Zuilen bespraken buurtgenoten waar het soms vastloopt én kwamen tot het inzicht dat het leggen en onderhouden van contacten niet vanzelf gaat. Er is lef voor nodig om nieuwe dingen te doen.

Samen met elkaar mogelijk gemaakt

IMG_0236 (2)De tafels werden georganiseerd door bewoners, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties die samen met elkaar de week van de dialoog mogelijk hebben gemaakt.  Dank hiervoor aan Suzanne Holsappel, Leo Winter, Gerdi Keeler, Balkan Akbulut, Yvonne van Almaren, Yvonne van Druten, Helene van der Poel, Amina Berkaene, Radj Ramcharan, Joske van Dulmen, Lida Kooter, Joop de Bruin, Sasja van Deenen, Jorinde Luyts, Sascha van Rooijen, IMG_5943 (1)Addy Beukema, Madelief Zwaan, Sarah Faber, Mieka Vroom, Line de Bruin, Irma van Willigen, Wesley van Drongelen, Carole Gautier, Naomi Nivillac, Cathelijne van der Veen, Lucy van de Vijver, Jan Durk Tuinier, Marja Hanko, Ramiro Gomes Monteiro, Nadoua Dahmane, Elsemiek Homminga, Hiske Alting, Angela van Rosmalen, Hetty Stok, Leo Horowitz, Michael von Bunninghausen, Anne van Beuningen, Nicolette van Heesch, Marijke Zoetelief, Miriam Hueber, Esme van Eijck, Joop Kools, IMG_5951 (1)Corien van Moorsel, Marjan Poort, Franklin Zoete en Wilma de Buck. Dank ook aan de organisaties die de week van de dialoog mogelijk hebben gemaakt: Fort van de Democratie, De Alchemist, Maliebaan 45, Resto van Harte, Podium Oost, Starters4Communities, Stichting Trost, Domkerk, Stichting Asha, Apostolisch genootschap, Town en Gown, Studentenzeilvereniging Histos, Rijkswaterstaat, Bibliotheek Utrecht, Socratisch Cafe Utrecht, Wijk & Co, Mekaar, Welzaam, Doenja Dienstverlening, ROC Midden Nederland, Hoge School Utrecht, University College Utrecht, Wijkbureau Leidsche Rijn en Gemeente Utrecht.

Meer

Overzicht Week van de dialoog 2017
Week van de dialoog
Wil je meewerken?

Reageren is niet mogelijk