Erbij Horen

Het thema van de Week van de dialoog 2020 is Erbij Horen in Coronatijd: een open uitnodiging aan jou! Met wie voel jij je verbonden en wie wil je leren kennen? Wanneer ervaar jij dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? Wat zijn de plekken waar jij komt en wat raakt je? Bij welke gemeenschappen of groepen voel jij je thuis? Durf je contact te leggen met iemand die anders is dan jij? Kun je open staan voor de ander, maar ook trouw blijven aan jezelf? Waar zou je bij willen horen en wat wil je daar voor doen? Verruim je blik, wees nieuwsgierig en ga in dialoog!

Erbij horen in coronatijd

Waar hoor jij bij en bij wie wil je horen in coronatijd? Waar voel jij je meer en minder thuis in een wereld op afstand? Kun je open staan voor mensen die anders leven, denken en voelen dan jij? Luister waar anderen bij horen, deel je eigen verhaal in een online dialoogbijeenkomst en laat je inspireren door ervaringen van anderen.

Je kunt na deelname aan een dialoog een homevideo of tekstbericht inspreken en naar ons toesturen met jouw verhaal over Erbij Horen in coronatijd om anderen te inspireren, troosten of blij te maken Wil je meedoen aan deze videocompilatie over Erbij horen in coronatijd? Stuur een mail naar info@utrechtindialoog.nl en je ontvangt meer informatie!

Wat geeft jouw troost in deze tijd? Bekijk hieronder wat anderen inspireert, troost en blij maakt.

Bij jezelf zijn en bij anderen horen

Mensen zijn sociale wezens; we willen onszelf kunnen zijn en ook ergens bij horen. Dit is een basisbehoefte, die in ieder van ons aanwezig is. Net als voeding en de veiligheid van een dak boven je hoofd, kunnen we niet zonder contact en relaties met anderen. Jezelf kunnen zijn bij anderen geeft een gevoel van verbinding en van werkelijk erbij horen. Hoe werkt dat als je bij een bepaalde groep hoort of ‘alleen staat’ zoals inmiddels meer dan de helft van de Utrechters?

Laat je inspireren door de video A Sense of Belonging >>>

In de serie ‘Super Solo’ gaan we in gesprek over de status ‘alleenstaand’. We praten over #1 alleen op ontdekking gaan, #2 alleen opvoeden en zorgen voor anderen en #3 alleen in liefdevolle verhouding met anderen treden.

Onze bubbels

We begeven ons in verschillende ‘bubbels’ en hebben daar verschillende rollen te vervullen: binnen ons gezin en familie, met vrienden en kennissen, op ons werk, in onze activiteiten en hobby´s, in gemeenschappelijke interesses, drijfveren en motivaties. Onze roots en de gemeenschap waar we deel van uit maken, hebben invloed op hoe we naar het leven en de wereld kijken en waar onze wegen elkaar kruisen.

Waar liggen jouw roots en wat is jouw basis? Waar hoor jij bij, of waar zou je bij willen horen? Zijn er ook plekken waar je je buitengesloten voelt en wat maakt dat dat zo is? Durf je ook wel eens buiten je bubbel te stappen? Wat heb je daarvoor nodig?

Ontdek de ander!

We hebben allemaal onze kring van bekende mensen om ons heen. Soms blijven we onbedoeld in onze eigen, comfortabele bubbel hangen. En dat terwijl er daarbuiten nog zoveel valt te ontdekken! Hoe actief ben jij in het zoeken naar nieuwe kringen en het leggen van nieuwe contacten? Zijn er mensen in jouw omgeving die er al langer wonen maar die je eigenlijk helemaal niet kent? Voel jij je wel eens een vreemdeling? Stap uit je bubbel en ontdek de ander!

Ga in dialoog met anderen die je niet vanzelf tegenkomt en wees openhartig en nieuwsgierig.
• Lees het interview ‘De persoon zelf, niet het hokje’ met dialoogbegeleider Brigita van Dijkhuizen.


‘Waar kom je vandaan?’ Nazmiye Oral legt uit waarom zij die vraag niet meer wil horen.

Omarm wie je bent

Erbij Horen vraagt van ons dat we verbinding zoeken met anderen en dat we kwetsbaar durven zijn, zonder onszelf te verloochenen. Werkelijk erbij horen begint misschien wel met jezelf zijn en omarmen wie je bent. Met jouw ervaringen, je wortels in het leven, je drijfveren en de dingen die je waardevol vindt, heb je iets te bieden en te brengen. En dat geldt ook voor de ander met wie je contact wilt maken en waar je nieuwsgierig naar kunt zijn.

“Sometimes it’s possible to confuse fitting in for belonging, a crucial mistake. The opposite of belong, from the research, is fitting in. Fitting in is assessing and acclimating: ‘Here’s what I should say, or be, here’s what I shouldn’t say and avoid talking about. That’s fitting in. Belonging is belonging to yourself first. Speaking your truth. Telling your story. And never betraying yourself for other people. True belonging doesn’t require you to change you who are, it requires you to be who you are.”

Eenzaam? Praten en luisteren helpt!

Eenzaaamheid is veelkantig. Hannah Arendt ziet besef van overbodigheid als de vloek van de moderne massamens: ontworteld, geïsoleerd, niet gezien. Marjan Slob ziet eenzaamheid als talent.

Het hebben van waardevolle contacten is niet voor iedereen en altijd vanzelfsprekend en ook in contact kun je je eenzaam voelen. Bij eenzaamheid gaat het vaak om je niet verbonden voelen. Je ervaart minder contact met de mensen om je heen dan je zou willen, je mist een hechte band met anderen of de zin in leven ontbreekt. Ook bij verlies van dierbaren, werk, gezondheid en andere gebeurtenissen in je leven, kun je soms ervaren dat je daar alleen in staat. Tijdens de Week tegen eenzaamheid praten we met elkaar over wat ons bezighoudt, want praten en vooral ook luisteren helpt! Lees meer over eenzame zielen en hun kracht en een week tegen eenzaamheid.

Ook de rest van het jaar gaan we graag in gesprek over thema’s die ons bezig houden.

Ontmoet anderen in jouw buurt of wijk

Jouw buurt of wijk doet er toe! Het is de plek om contact te maken, actief te zijn en om samen de wijk en buurt tot een betere en fijnere plek te maken waar iedereen zich thuis kan voelen en erbij kan horen.

Utrecht in Dialoog is de aanjager van Buurtdialogen in NoordOost, Leidsche Rijn en Lunetten/Zuid, wat jou de mogelijkheid biedt om met je buurt- en wijkgenoten in contact te komen en in dialoog te gaan over de thema´s die leven in jouw wijk en buurt. Ben je net verhuisd? Nieuw in de stad? Heb je behoefte aan contact, vriendschap en verbinding? Er zijn buurtdialogen/series dialogen op de volgende locaties:

Reageren is niet mogelijk