Waar praten we over?

We praten over thema’s vanuit een positieve insteek, gaan op zoek naar meer mogelijkheden en perspectieven en naar wat werkt. We onderzoeken thema’s die aandacht verdienen, waar we meer van willen, waar we met elkaar verder mee willen komen. Onderzoek welk thema jou raakt en wat in jouw buurt, praktijk, verband aandacht verdient en urgent is. Betrek ook andere geluiden, ervaringen en stemmen bij  het kiezen van een thema. Laat je inspireren door de thema’s op deze pagina en video’s  op ons youtubekanaal. We denken en werken graag met je mee in het vinden van een passend thema samen met partners en de voorbereiding van een dialoogbijeenkomst of serie. Vooral in het kader van de Buurtaanpak Erbij Horen.

De moeite waard?

Het overkoepelende thema is in 2021 De moeite waard. Wat is echt de moeite waard in en na de coronacrisis, voor jezelf, de gemeenschappen waar je bij hoort, anderen en de samenleving als geheel? Welk talent verdient ruimte en aandacht? Wat maakt samen werken, samen opvoeden, samen leren en samen leven de moeite waard? Ook met mensen buiten onze bubbels, die anders leven, in de wereld staan, anders omgaan met voedsel, natuur, klimaat, geld, gezondheid en meer? Kunnen we verandering vorm, inhoud en betekenis geven met de mensen waar we bij horen, die we niet vanzelf tegenkomen en in het grotere geheel? Welke initiatieven zijn waardevol, voor toekomstige generaties en jou persoonlijk alle moeite waard? Bekijk de themapagina De moeite waard voor inspiratie en schrijf je in voor de workshops Wijkdialogen, de moeite waard en de Workshop Erbij Horen (inclusie).

Waarover praten?

Het gespreksonderwerp bepalen betrokkenen en initiatiefnemers met elkaar. Welke vragen houden jou bezig? We gaan ook de straat op, het park in, de buurt in om te onderzoeken wat leeft in wijken, buurten, straten, op scholen, in parken. Welke onderwerpen leven er in jouw buurt, club, team, klas, werk, leven? Waar zou je meer van willen weten, of mee aan de slag willen? Welk thema verdient positieve aandacht en wil je met anderen vanuit verschillende invalshoeken belichten? Wat vraagt (ervarings)kennis en wijsheid van meerdere mensen, onderzoek vanuit verschillende perspectieven? We denken en werken graag met je mee in het vinden van een passend thema samen met partners en de voorbereiding van een dialoogbijeenkomst of serie.

Gemeenschapskracht versterken

Speciale projecten

We verzorgen ook series rond een thema in opdracht, met financiering van fondsen en partners zoals Wijkdialogen, Vaccinatiedialogen, ZorgdialogenGezonde (online) gesprekken en Buurtgezondheiddialogen. In 2020 zijn we een speciaal project gestart: Online Erbij Horen in Crisistijd. In 2019 verzorgden we een serie Kiesrechtdialogen rond de viering van 100 (vrouwen) kiesrecht. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gingen we op zoek naar verschillende stemmen uit de stad. We verzorgden armoededialogen en gesprekken over geldzorgen.

Week van de dialoog

Ieder jaar kiezen dialoogsteden samen een thema voor de landelijke Week van de Dialoog. Rond deze jaarthema’s is inspiratie verzameld voor dialogen. Het gaat om de thema’s: De moeite waard (2021) Erbij Horen (2020), Ontdek de ander (2019), Elkaar zien (2018), Samen verder (2017), Respect (2016), Verbinding en Thuis (2015).

Reageren is niet mogelijk