Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Buurtdiner & dialoog Lunetten: Wat eten we vanavond?

ma 31 oktober 2022, 15:30 - 17:30

‘Wat eten we vanavond?’ Misschien wel één van de meest gestelde vragen in ons leven. En hoe geef jij antwoord op die vraag? Waar laat jij je door leiden bij jouw keuze voor het eten?

LET OP: deze bijeenkomst zit op dit moment vol. Je kunt je alsnog aanmelden, dan zetten we je op de wachtlijst, en nemen we contact met je op als er een plekje vrijkomt.

Voeding en emotiessamen eten Parkwijk

Voedsel staat in nauwe verbinding met cultuur en identiteit. Ieder individu ontwikkelt een eigen smaak en eigen associaties bij wat ‘goede’ of ‘slechte’ voeding is. Bijzondere gerechten worden op tafel getoverd zodra er iets te vieren is. Beschuit met muisjes wordt uitgedeeld na een geboorte en er wordt een taart gebakken als er iemand jarig is.

Maar voedsel en met elkaar eten hoeft niet alleen maar in het teken van gezelligheid en vreugde te staan. Een machtsstrijd wordt vaak aan tafel uitgevochten. Peuters hebben lang niet altijd zin in hun voorgeschotelde maaltje en menig puber slaapt liever een kwartier langer door dan aan tafel te verschijnen voor het ontbijt. Voedselintolerantie of -allergie kan een stempel drukken op het sociale leven. En sociale- of groepsdruk kan ervoor zorgen dat men zich gedwongen voelt toch wel een wijntje te drinken in plaats van een frisje.

Keuzes maken

Wat beïnvloedt de keuzes die jij rond voedsel maakt? Zijn het gewoontes uit jouw jeugd, godsdienstige regels, moet je een dieet volgen, vind je het belangrijk om gezonde keuzes te maken of kies je voor gemak? Hoe gebruik je eten om gevoelens te uiten of om met jouw gevoelens om te gaan? Hoe zit het met vieren, belonen, troost, sociale druk en stress? Dit gaan we met elkaar verkennen. Zijn er dingen die je wilt veranderen aan jouw eetpatroon of aan gezamenlijke maaltijden? Wat is jouw ideaal hierin en hoe kun je dit ideaalbeeld een stukje dichter bij brengen?

Programma

Foto: Joris Louwes

15:15   Inloop
15:30   Welkom en inspiratie op het thema
15:45   In gesprek met elkaar
17:15   Inzichten met elkaar delen en afronden
17:30   Samen eten (optioneel)

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een open gesprek waarin het gaat om echt luisteren naar elkaar. Niet luisteren om te reageren, maar om te begrijpen. Dit geeft verbondenheid en nieuwe inzichten. We ontmoeten elkaar met een oprechte nieuwsgierigheid naar hoe iemand ergens naar kijkt. We delen ervaringen, dromen en mogelijkheden. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen komt aan bod en er wordt echt naar je geluisterd. Er staat altijd een thema centraal. Door het delen van ervaringen, ontdek je samen wat werkt en waar het wezenlijk om draait. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. In dialoog zie je andere betekenissen en kom je tot nieuwe inzichten. Belangrijke principes bij zo’n dialoog zijn: Luisteren met aandacht, het waarderen van verschillen en uitstellen van je eigen oordelen. Nadat jij door de bril van tien anderen hebt gekeken, ga je als rijker mens naar huis.

Kom en schuif ook aan!

We gaan graag samen het gesprek aan over voeding en alles wat hierbij komt kijken. We horen waarin we van elkaar verschillen, maar ook wat onze overeenkomsten zijn. Na afloop van de dialoog is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij het diner. Meedoen aan de dialoog is gratis. Blijf je voor het eten? Dan vragen we een bijdrage van €6,-.

Je bent van harte welkom!

Meer

Dialogen in Lunetten
Dialoogagenda

Gegevens

Datum:
ma 31 oktober 2022
Tijd:
15:30 - 17:30
Evenement Categorie:

Locatie

De Musketon
Hondsrug 17-19
Utrecht, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.