Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pijn, iets doen of laten?

ma 15 mei 2023, 19:30 - 21:30

Pijn, fysiek of mentaal. Wat is dat voor jou en hoe ga je daarmee om? Wat geeft jou kracht om met pijn en ongemak om te gaan? Accepteer jij het of vecht je er tegen? Wat of wie heb je nodig als jij pijn lijdt? Is er voor jou een grens in wat je wil aanvaarden? Beslis je hier zelf over, of samen met jouw naasten? We gaan er samen over in dialoog.

Iedereen is van harte welkom. Meedoen is gratis. Meld je wel even aan via de rode knop.

In dialoog over het levenseinde

Wat begon als een simpel idee ‘praten over de dood, doodgewoon’, is door vrijwilligers tot leven gebracht naar een nieuwe dialoogreeks: Leven met vragen rond de dood. Op vijf verschillende plaatsen in Utrecht gaan we als stadsgenoten de dialoog aan over dit thema. Iedereen is van harte welkom. Meedoen is gratis.

Volgens SIRE praat 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Doodgaan wordt als een individuele ervaring gezien, terwijl het ook een sociaal gebeuren is. We praten er weinig over met elkaar. Toch helpt het om er samen bij stil te staan. Een gesprek met elkaar verbindt, verrijkt, geeft rust en helpt bij rouw. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van ons leven. “Praten over een laatste levensfase gaat vooral over het leven” vertelt Joop Kools, dialoogbegeleider bij UiD en vrijwilliger bij het Stadshospice Utrecht. “Het gaat vooral over wie je bent, wat voor jou het leven betekent, de moeite waard maakt, over wat anderen voor je betekenen”. De dialoog is daar een beproefd middel voor. Het nodigt uit om echt naar elkaar te luisteren en samen te onderzoeken wat voor jou en de ander wezenlijk waardevol is. Je inspireert anderen met jouw zienswijze en gaat ook rijker naar huis doordat je door de bril van anderen hebt mogen kijken.

Samen met

We werken samen met het Stadshopsice Utrecht, Gezondheidspact, Lunetten Wil Wel, Dock en Stichting Luistergoud. Ook nieuwe samenwerkingspartners zijn van harte welkom om aan te sluiten. Zo brengen we een zo groot mogelijke diversiteit aan perspectieven samen. De dialogen worden begeleid door getrainde dialoogbegeleiders. Ter voorbereiding op deze speciale reeks hebben de begeleiders een verdiepingsworkshop gevolgd over ‘doodgewoon luisteren’ door Stichting Luistergoud.

Ontdek meer thema’s

Deze dialoog is onderdeel van een reeks van gesprekken op verschillende plekken in de stad over thema’s rondom het levenseinde. Zo zijn er ook thema’s over keuzes maken, afscheid nemen en hoe je eigenlijk kunt praten over de dood.
Lees meer over de hele reeks

Hoe werkt een dialoog?

In een dialoog ga je met zo’n 6 tot 8 mensen in gesprek over een thema. Dit gesprek wordt begeleid door een dialoogbegeleider. Je doorloopt in dit gesprek verschillende fases. We maken kennis met elkaar en met het thema. Vervolgens delen we ervaringen, dromen en onderzoeken we wat er nodig is om jouw droom een stapje dichterbij te brengen. Tijdens een dialoog luisteren we echt naar elkaar. We zoeken ernaar om elkaar te begrijpen, niet te overtuigen.  Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Zo kom je tot nieuwe inzichten en inspireer je elkaar. Als je door de bril van 8 anderen hebt gekeken ga je als rijker mens naar huis.

Gegevens

Datum:
ma 15 mei 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Grytte Maliebaan45
Maliebaan 45
Utrecht, 3581CD
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.