Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kargadialogen: Hoe vrij ben jij om te zeggen wat je denkt?

di 2 mei 2023, 19:30 - 21:30

Utrecht in Dialoog, De Kargadoor en Bevrijdingsfestival Utrecht presenteren:

KARGADIALOGEN: Hoe vrij ben jij?

Vrijheid, we hebben het er veel over, maar wat betekent het in jouw dagelijkse leven? Doe je wel echt wat jouw hart je ingeeft of conformeer je je aan je omgeving? Voel je je vrij om alles te zeggen? Of houd je een impopulaire mening voor jezelf? Belemmeren anderen jou of doe je dat misschien zelf? Wanneer ervaarde je dat je niet kon zeggen wat je wilt? en wat kwam er daardoor in de knel? Wat maakt dat je je wel vrij voelt en wat is daarvoor nodig? In deze dialogen onderzoeken we wat ons belemmert of juist stimuleert om vrij te zijn.

Utrecht in Dialoog, De Kargadoor en Bevrijdingsfestival Utrecht organiseren in mei en juni een serie dialogen over (on)vrijheid. Benieuwd wat jouw stadgenoten drijft? Kom dan meepraten en laat je verrijken! Elke keer lichten we een bepaald aspect van (on)vrijheid uit. Nieuwsgierig? Meld je (gratis) aan via de rode knop!

Hoe vrij ben jij om te zeggen wat je denkt?

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, vastgelegd in de Nederlandse grondwet. Ook in het (hoger) onderwijs is dit een hot topic. Studenten zijn steeds mondiger in het aangeven wanneer zij zich gekwetst voelen; docenten worden gedwongen vaker stil te staan bij wat ze doceren en welke woorden ze hierbij kiezen.
In deze dialoog willen we ingaan op het dilemma waar de vrijheid om te zeggen wat je denkt, een ander kan kwetsen. Of omgekeerd, hoe jij gekwetst kan worden door iemand anders’ geuite mening. Heb je ervaringen die je graag wilt delen, of ben je benieuwd hoe anderen hierin staan, kom dan meepraten op woensdag 2 mei en leer je stadsgenoten beter kennen!

Vragen die centraal staan tijdens deze avond:
In hoeverre moet je altijd kunnen zeggen wat je denkt, koste wat kost? Wanneer ervaarde je dat je niet kon zeggen wat je dacht, wat deed dat met je? (online, in het echt) Wanneer ervaarde je dat een ander zei wat hen dacht, en voelde je je hierdoor gekwetst? (online, in het echt)? Hoe veerkrachtig ben je om iets te laten binnen komen en je niet te laten kwetsen?

Wat is een dialoog?
Een dialoog is een open gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden dat bijdraagt tot onderling begrip, verbondenheid en inzicht. Ontmoeting vanuit wezenlijke nieuwsgierigheid staat voorop. We verkennen ervaringen, zienswijzen, dromen en mogelijkheden. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je onderzoekt met elkaar wat werkt en waar het om draait. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. In dialoog zie je andere betekenissen en kom je tot nieuwe inzichten. Luisteren met aandacht en onderzoeken van eigen oordelen en andere zienswijzen zijn essentieel.

Hoe vrij ben jij om…
…te zeggen wat je denkt? Dinsdag 2 mei
…te doen wat je echt wilt?  Woensdag 24 mei
…te zijn wie je bent?  Woensdag 28 juni
Van  19.30-21.30/ gratis toegang/ Locatie: De Kargadoor

Gegevens

Datum:
di 2 mei 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

De Kargadoor
Oude Gracht 36
Utrecht, O3511 AP Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reacties zijn gesloten.