Week van verbinden

In de Week tegen Eenzaamheid 2021 van 30 september t/m 7 oktober staat verbinden in wijken, buurten en straten centraal. Tussen jong, oud, nieuw en iedereen, ook buiten je eigen bubbel. Ontdek deze week en de hele maand wat naar elkaar luisteren en echt in gesprek gaan met mensen dichtbij en verder weg doet en brengt. Sluit je aan bij een luisterworkshop, een dialoog in de buurt en/of een nieuwe serie over ‘Erbij Horen als je ouder wordt’.  Ontmoet en kom in contact met mensen die je niet vanzelf tegenkomt. Praat met elkaar, want praten en vooral ook luisteren helpt echt!

Lees hoe we sterke gemeenschappen bouwen. Luister hoe dialogen verbinden!

Vrijdag 1 oktober: Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk

Tijd: 14:00-17:00 | Locatie: De Alchemist

In deze Interactieve Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk maak je kennis met de principes van gemeenschapskracht en de methodiek van met elkaar waarderend onderzoeken en leren van elkaars praktijkervaringen. Bewoners(organisaties) en professionals verdiepen met elkaar welke vragen en principes aandacht vragen in praktijken van deelnemers. Je ervaart hoe de waarderende aanpak vanuit verschillende perspectieven werkt voor je eigen praktijkvraagstuk. We gaan aan de slag met gedeelde ambities/idealen voor onze wijk/buurt, met het verder brengen, zaaien, groei, bloei, onderzoeken en oogsten van gemeenschapskracht.

Zondag 3 oktober: Luisterworkshop

Tijd: 14:30-17:00 | Locatie: Online via Zoom

Luisteren ligt aan de basis van menselijk contact en is de basis voor dialoog. Luisteren is fundamenteel om je in je leven te kunnen ontwikkelen in contact met anderen en de wereld waarin we leven. Luisteren is een houding van open en nieuwsgierig zijn, sleutel tot verbinding en dialoog. Luisteren leidt tot effectieve samenwerking en begrip voor elkaar. Zowel in je werk als privé. Verdiep je luistervaardigheid in deze luisterworkshop die wordt gegeven voor Julia van de Griendt, speciaal voor iedereen die beter wil leren luisteren.

Woensdag 6 oktober: Deel je eenzaamheid

Tijd: 19:30-21:30 | Locatie: Grytte Maliebaan 45

In het Dialooghuis van 6 oktober delen we onze eenzaamheid en onderzoeken we hoe we eenzaamheid gemakkelijker kunnen bespreken, op een manier die ons allemaal verder helpt. In het DialoogHuis onderzoeken, bespreken en oefenen we thema’s. Je kunt ook gewoon aansluiten om kennis te maken en mee te doen. Het Dialooghuis is de ontmoetingsplek voor dialoogliefhebbers, ervaren en startende dialoogbegeleiders. Voor als je vragen, ideeën of plannen hebt voor een dialoog of je wilt voorbereiden op een dialoog? Iedereen is van harte welkom!

De hele maand in het teken van verbinden

Ook na de week van de verbinding blijven we bij dit thema. Met in de loop van de maand de volgende dialogen en ontmoetingen. Meld je aan! We zien en horen je graag.

Vrijdag 8 oktober: Erbij Horen als je ouder wordt

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

Ook als we ouder worden willen we er erbij horen, meetellen, van betekenis zijn. In een drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepen we met elkaar verschillende thema’s rond erbij horen als je ouder wordt. Je kunt de bijeenkomsten ook afzonderlijk bijwonen. In de eerste bijeenkomst gaan we in gesprek over hoe je zin en betekenis aan je leven geeft als je ouder wordt? Hoe zorg je ervoor dat je mee blijft draaien en erbij hoort? Zoek je een hobby, vrijwilligerswerk, nieuwe vrienden, ga je op reis of ga je voor anderen zorgen? Wanneer ervaar je dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? Wat heb je nodig om erbij te horen?

Maandag 11 oktober: Geheimen bewaren of delen

Tijd: 10:00-12:00 | Locatie: De Musketon 

Het thema van deze buurtdialoog in Lunetten is: Geheimen, bewaren of delen. Heb je de neiging om je geheimen te delen of ze voor jezelf te houden? Hoe voelt het om een geheim te hebben of het naar buiten te brengen? Deel uw ervaringen en luister naar anderen. Iedereen is welkom! Geheimen, bewaren of delen Wanneer besluit je een geheim te delen en wanneer hou je het voor jezelf? Kom je overal voor uit? Wat hou je liever geheim, deel…

Dinsdag 12 oktober: Seksualiteit & Contact

Tijd: 19:30-21:30 | Locatie: online via Zoom

Tijdens deze dialoog over sexualiteit delen we ervaringen rondom contact maken en sexualiteit. Waar ervaar jij contact? En waar mis je het juist? We luisteren naar elkaars verhalen, verlangens en delen onze dromen. Daarmee ontdekken we wat we zelf, met en voor elkaar kunnen doen om het contact te maken zoals we dat graag wensen. Ook ontdekken we hoe we anderen kunnen uitnodigen bij te dragen aan een samenleving waarin eenieder op prettige wijze contact kan maken met zichzelf en/of een seksuele partner.

Vrijdag 15 oktober: Alleen (weer) verder

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

In deze tweede bijeenkomst van de drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepen we  het thema Alleen (weer) verder. We gaan in gesprek over hoe je weer zin en betekenis krijgt en geeft aan je leven na verlies van betaald werk, dierbaren, gezondheid, mobiliteit, mogelijkheden en wat je verder kunt verliezen als je ouder wordt? Hoe krijg je weer zin en geef je betekenis aan je leven na verlies? Ga je op zoek naar nieuwe mensen, zoek je liever oude vrienden of familie op, zoek je contact in de buurt of doe je iets heel anders? Levenslange ervaringsdeskundigen in alleenstaan en gaan zijn in het bijzonder welkom om hun levenservaring en wijsheid te delen!

Woensdag 20 oktober: Ontmoet  & Wandel: Groene Energie

Tijd: 17:00-18:00 | Locatie: Online matchsessie via Zoom

Het thema van deze Ontmoet & Wandel is: Groene energie. Waar denk je aan bij groene energie: bewegen in het groen, windmolens, zonnepanelen, aardwarmte, de kracht van de natuur…? Wat roept groene energie bij jou op? Ben je gepassioneerd door het vergroenen van je energieverbruik? Geven groene bomen, bladeren en natuur je energie? Gaat het om mentale energie (ergens zin in hebben), de energie van iets samen doen met andere mensen, de energie van fysiek bewegen? Hoe gebruik je deze groene energie en deel je deze met anderen? Wat betekent groene energie voor onze toekomst? Doe mee met de online matchingssessie en ga aan de wandel met je wandelmaatje op een moment dat jullie uitkomt. Kies een wandeling, deel je ervaringen en luister naar elkaar terwijl je de stad en elkaar beter leert kennen en mogelijk met elkaar meer zicht krijgt op de toekost als het gaat om groene energie.

Vrijdag 22 oktober: Vrienden voor het leven

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

Ook als we ouder worden willen we er erbij horen, meetellen, van betekenis zijn. In deze tweede bijeenkomst van de drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepen we  het thema Vrienden voor het leven. We gaan in gesprek over de betekenis van vriendschappen in je leven als je ouder wordt. Wat is de plek van vriendschap in jouw leven? Worden vrienden belangrijker als je ouder wordt, meer generatiegenoten wegvallen, de jonge generatie hun eigen weg gaat, je niet meer nodig lijkt te hebben? Of vind je het juist fijn om alleen te zijn of tijd te nemen voor hobbies, muziek, tuinieren, klussen, boeken, films, een tocht of reis waar je nog niet aan toe gekomen bent. Bij welke mensen of groepen ben jij thuis of zou je willen horen als je ouder wordt?

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een gesprek waarin we zonder te oordelen onze ervaringen en ideeën delen. Als je spreekt vanuit je hart en luistert vanuit nieuwsgierigheid naar jezelf en de ander, levert dit vaak verrassend nieuwe inzichten op.

Meer over wat een dialoog is >>>

Help ook je buren online!

Ken je iemand die van een goed gesprek houdt en de mogelijkheden van online contact wil ontdekken? Online een gesprek voeren is even wennen, maar helemaal niet moeilijk! Een beetje hulp kan fijn zijn bij inloggen in de Zoomruimte en om geluid en beeld te laten werken. Heb je een familielid, buur of vriend(in) die hulp nodig heeft? Deel de video hieronder en de oproep van een 80-jarige: “Vergroot je wereld, koop een iPad!” Voor onlinedialogen maken we gebruik van Zoom.

Buurtaanpak Erbij Horen

De viering van de Week tegen Eenzaamheid/van verbondenheid is onderdeel van de Buurtaanpak Erbij Horen en wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds  en  Gemeente Utrecht. Wil je meedoen in/met je wijk of buurt? Laat je inspireren door de wijkdialogen in Lunetten voor verdieping, Leidsche Rijn, samen eten met nieuwe buren, Noordoost, jong, oud en nieuwen Buurtgezondheid Utrecht Oost. Bekijk ook de programma’s in de Week tegen eenzaamheid 2018, Kom Erbij Week 2019 en Week tegen eenzaamheid 2020.

 

Reageren is niet mogelijk