Week tegen Eenzaamheid 2021

In de Week tegen Eenzaamheid 2021 van 30 september t/m 7 oktober stond verbinden in wijken, buurten en straten centraal. Tussen jong, oud, nieuw en iedereen, ook buiten je eigen bubbel. We gingen in gesprek over wat naar elkaar luisteren en echt in gesprek gaan met mensen dichtbij en verder weg doet en brengt. Je kon aansluiten bij een luisterworkshop, een dialoog in de buurt en/of een nieuwe serie over ‘Erbij Horen als je ouder wordt’.  Zo kon je in contact komen met mensen die je niet vanzelf tegenkomt, en eens goed met elkaar praten, want praten en vooral ook luisteren helpt echt!

Vrijdag 1 oktober: Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk

Tijd: 14:00-17:00 | Locatie: De Alchemist

In deze Interactieve Masterclass Gemeenschapskracht in de praktijk kon je kennismaken met de principes van gemeenschapskracht en de methodiek van met elkaar waarderend onderzoeken en leren van elkaars praktijkervaringen. Bewoners(organisaties) en professionals verdiepten met elkaar welke vragen en principes aandacht vragen in praktijken van deelnemers. Je kon ervaren hoe de waarderende aanpak vanuit verschillende perspectieven werkt voor je eigen praktijkvraagstuk. We gingen aan de slag met gedeelde ambities/idealen voor onze wijk/buurt, met het verder brengen, zaaien, groei, bloei, onderzoeken en oogsten van gemeenschapskracht.

Zondag 3 oktober: Luisterworkshop

Tijd: 14:30-17:00 | Locatie: Online via Zoom

Luisteren ligt aan de basis van menselijk contact en is de basis voor dialoog. Luisteren is fundamenteel om je in je leven te kunnen ontwikkelen in contact met anderen en de wereld waarin we leven. Luisteren is een houding van open en nieuwsgierig zijn, sleutel tot verbinding en dialoog. Luisteren leidt tot effectieve samenwerking en begrip voor elkaar. Zowel in je werk als privé. In deze luisterworkshop die wordt gegeven voor Julia van de Griendt, kon je je luistervaardigheden verdiepen, speciaal voor iedereen die beter wil leren luisteren.

Woensdag 6 oktober: Deel je eenzaamheid

Tijd: 19:30-21:30 | Locatie: Grytte Maliebaan 45

In het Dialooghuis van 6 oktober deelden we onze eenzaamheid en onderzochten we hoe we eenzaamheid gemakkelijker kunnen bespreken, op een manier die ons allemaal verder helpt. In het DialoogHuis onderzochten, bespraken en oefenden we thema’s. Je kon ook gewoon aansluiten om kennis te maken en mee te doen.

De hele maand in het teken van verbinden

Ook na de week van de verbinding bleven we bij dit thema. Met in de loop van de maand de volgende dialogen en ontmoetingen.

Vrijdag 8 oktober: Erbij Horen als je ouder wordt

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

Ook als we ouder worden willen we er erbij horen, meetellen, van betekenis zijn. In een drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepten we met elkaar verschillende thema’s rond erbij horen als je ouder wordt. In de eerste bijeenkomst gingen we in gesprek over hoe je zin en betekenis aan je leven geeft als je ouder wordt? Hoe zorg je ervoor dat je mee blijft draaien en erbij hoort? Zoek je een hobby, vrijwilligerswerk, nieuwe vrienden, ga je op reis of ga je voor anderen zorgen? Wanneer ervaar je dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? Wat heb je nodig om erbij te horen?

Maandag 11 oktober: Geheimen bewaren of delen

Tijd: 10:00-12:00 | Locatie: De Musketon 

Het thema van deze buurtdialoog in Lunetten was: Geheimen, bewaren of delen. Heb je de neiging om je geheimen te delen of ze voor jezelf te houden? Hoe voelt het om een geheim te hebben of het naar buiten te brengen? Wanneer besluit je een geheim te delen en wanneer hou je het voor jezelf? Kom je overal voor uit? Wat hou je liever geheim?

Dinsdag 12 oktober: Seksualiteit & Contact

Tijd: 19:30-21:30 | Locatie: online via Zoom

Tijdens deze dialoog over seksualiteit deelden we ervaringen rondom contact maken en seksualiteit. Waar ervaar jij contact? En waar mis je het juist? We luisterden naar elkaars verhalen, verlangens en delen onze dromen. Daarmee ontdekten we wat we zelf, met en voor elkaar kunnen doen om het contact te maken zoals we dat graag wensen. Ook ontdekten we hoe we anderen kunnen uitnodigen bij te dragen aan een samenleving waarin eenieder op prettige wijze contact kan maken met zichzelf en/of een seksuele partner.

Vrijdag 15 oktober: Alleen (weer) verder

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

In deze tweede bijeenkomst van de drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepten we  het thema Alleen (weer) verder. We gingen in gesprek over hoe je weer zin en betekenis krijgt en geeft aan je leven na verlies van betaald werk, dierbaren, gezondheid, mobiliteit, mogelijkheden en wat je verder kunt verliezen als je ouder wordt? Hoe krijg je weer zin en geef je betekenis aan je leven na verlies? Ga je op zoek naar nieuwe mensen, zoek je liever oude vrienden of familie op, zoek je contact in de buurt of doe je iets heel anders?

Woensdag 20 oktober: Ontmoet  & Wandel: Groene Energie

Tijd: 17:00-18:00 | Locatie: Online matchsessie via Zoom

Het thema van deze Ontmoet & Wandel was: Groene energie. Waar denk je aan bij groene energie: bewegen in het groen, windmolens, zonnepanelen, aardwarmte, de kracht van de natuur…? Wat roept groene energie bij jou op? Ben je gepassioneerd door het vergroenen van je energieverbruik? Geven groene bomen, bladeren en natuur je energie? Gaat het om mentale energie (ergens zin in hebben), de energie van iets samen doen met andere mensen, de energie van fysiek bewegen? Hoe gebruik je deze groene energie en deel je deze met anderen? Wat betekent groene energie voor onze toekomst? Je kon via online matchingssessie een wandelmaatje zoeken om te wandelen en in gesprek te gaan.

Vrijdag 22 oktober: Vrienden voor het leven

Tijd: 10:00-12:30 | Locatie: Bibliotheek De Meern

Ook als we ouder worden willen we er erbij horen, meetellen, van betekenis zijn. In deze tweede bijeenkomst van de drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepten we het thema ‘Vrienden voor het leven’. We gingen in gesprek over de betekenis van vriendschappen in je leven als je ouder wordt. Wat is de plek van vriendschap in jouw leven? Worden vrienden belangrijker als je ouder wordt, meer generatiegenoten wegvallen, de jonge generatie hun eigen weg gaat, je niet meer nodig lijkt te hebben? Of vind je het juist fijn om alleen te zijn of tijd te nemen voor hobbies, muziek, tuinieren, klussen, boeken, films, een tocht of reis waar je nog niet aan toe gekomen bent. Bij welke mensen of groepen ben jij thuis of zou je willen horen als je ouder wordt?

 

Buurtaanpak Erbij Horen

De viering van de Week tegen Eenzaamheid/van verbondenheid was onderdeel van de Buurtaanpak Erbij Horen en werd mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds  en  Gemeente Utrecht.

 

Reageren is niet mogelijk