Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Onlinedialoog: Europa

za 9 mei 2020, 14:00 - 16:00

Vanwege de Coronacrisis gaan we de komende tijd online in dialoog. Dat is even wennen, maar helemaal niet moeilijk! We gebruiken de applicatie Zoom, die eenvoudig te downloaden is. Doe ook mee en meld je aan. Voorafgaand ontvang je een link waarmee je kunt inloggen. Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Op 9 mei vieren we de dag van Europa en door deze onlinedialoog gaan we in gesprek met elkaar over het EU project: na 75 jaar vrede binnen de EU, hoe gaan we verder?

De Europese Unie is een unieke menselijk project in de wereld met 513 miljoen inwoners en een diversiteit van landen, culturen en identiteiten. Het is het grootste vredesproject van na WO-II.

Robert Schuman luidt: “De Europese samenwerking en integratie mag geen en kan geen economische en technische onderneming worden: het heeft een ziel nodig, de kennis van zijn historische wortels en van zijn verantwoordelijkheden, in het heden en in de toekomst, en een politieke wil die datzelfde menselijke ideaal dient”.

Dertig jaar na de val van de muur in 1989, het tweede grote vredesproject van na WO-II, was er in Europa een wijdverbreide euforie: Vrede in Europa, voor iedereen!

In 2020, 70 jaar naar de Schumanverklaring en na 75 jaar vrede binnen de EU, gaan wij in gesprek over hoe dit menselijke project is gegaan, en vooral hoe we verder willen en hoe dat het beste zou kunnen. Cultuur en waarden in Europa: hoe gaan wij om met onze verschillen en hebben wij overeenkomsten met elkaar gevonden? Welke toekomst willen wij voor Europa? Hoe gaan we met de grote uitdagingen om (klimaatcrisis, migratie, toenemende arm/rijktegenstellingen)? Hoe kunnen wij samenwerken aan een stabiele vrede in Europa en welke waarden hebben we hiervoor nodig? Deze vragen zullen wij tijdens de onlinedialoog beantwoorden, in tafelgesprekken.

Deze dialoog wordt georganiseerd in samenwerking met het Comité Europadag Utrecht.

Programma

14:00 Interactieve introductie aan het thema en toekomstscenario’s voor Europa 2040

14:20 Onlinedialoog in groepen van 6 personen (parallelsessie)

15:35 Plenaire sessie waarin de bevindingen tijdens de dialoog worden verzameld

15:50 Afsluiting

 

Wat is een dialoog?

Een dialoog is een open gesprek over ervaringen, dromen en mogelijkheden dat bijdraagt tot onderling begrip, verbondenheid en inzicht. Ontmoeting vanuit wezenlijke nieuwsgierigheid staat voorop. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je onderzoekt met elkaar wat werkt en waar het om draait. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. In dialoog zie je andere betekenissen en kom je tot nieuwe inzichten. Luisteren met aandacht en onderzoeken van eigen oordelen en andere zienswijzen zijn essentieel. Deze manier van het voeren van een gesprek vindt plaats in kleine groepen met een getraind dialoogbegeleider.

Lees hier meer over wat een dialoog is >>>

Onlinedialoog: hoe werkt het?

  • Meld je aan voor het evenement via de rode knop. Je ontvangt dan een automatische bevestiging in je mailbox.
  • Op de dag van het evenement krijg je op het e-mailadres waarmee je je hebt opgegeven een inloglink voor het  evenement toegestuurd en eventueel een inlogcode. Door op die link te klikken krijg je toegang tot de ruimte op internet waar het evenement plaatsvindt.

Lees hier meer over het gebruik van Zoom >>>

Gegevens

Datum:
za 9 mei 2020
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

Pax
Utrecht in Dialoog