Zomerse Ontmoet & Wandel

Zoals dat geldt voor zoveel activiteiten in wat notabene mijn eigen stad is: van Utrecht in Dialoog had ik nog nooit gehoord. Tot ik op de agenda van de Beweegvriendelijke Wijk een serie Ontmoet en Wandel zag aangekondigd. Zoals het op de site omschreven staat brengt Utrecht in Dialoog ‘stadgenoten met elkaar in gesprek die elkaar niet vanzelf tegenkomen voor verassende ontmoetingen en nieuwe inzichten’.

En zo zit ik op een zomerse juni avond klaar voor een zoom bijeenkomst, de opstart van een wandeling met iemand die je niet kent, met een thema om het onderweg over te hebben. Het thema wordt tijdens deze bijeenkomst voor besproken in een aantal ronden, aan de hand van vragen. Je gaat daarbij even apart met iemand, soms met twee mensen. Het thema van juni is ‘Grenzen verleggen’. De volgende bijeenkomst is op 21 juli, met als thema ‘Echte vrienden’.

Leo vertelt mij tijdens zo’n een-op-eentje dat hij zijn grenzen zeker verlegt als hij een hoge klimtoren opklautert. En Kirsten is buiten haar comfort zone bezig wat haar werk betreft: ze wil totaal iets anders gaan doen en community builder worden.

Over mijn eigen grenzen heb ik het niet echt; ik ben te nieuwsgierig naar wat Utrecht in Dialoog nu eigenlijk inhoudt. Leo vertelt mij dat het al jaren bestaat. Er worden bijeenkomsten georganiseerd rond een bepaald thema en daar wordt dan in een vast stramien van vier ronden over gepraat. In de eerste ronde maak je kennis met je gesprekpartners. Vervolgens gaat het over je eigen ervaringen rond dit thema, over hoe je het zou willen en welke stappen je daarbij zou kunnen doen. Net als nu bij deze zoom variant, dus eigenlijk.

Ontmoet en Wandel blijkt een minivariant van Utrecht in Dialoog, in het leven geroepen tijdens de lockdown, omdat grotere bijeenkomsten niet mogelijk waren maar je wel met zijn tweeën kunt wandelen. Op de website staan interessante routes aangegeven die je samen kunt lopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf je route bepalen.

Aan het eind van de zoom bijeenkomst worden er paren gevormd. Bij een volgende online bijeenkomst wordt dan verteld hoe het ging en wat de dialoog heeft opgeleverd.

De ontmoet & wandel serie maakt deel uit van de ‘gezonde zomerse ontmoetingen’, waar mensen kunnen meedoen bij dialogen in de buitenlucht inclusief dialogen in het Griftpark, of een groepswandeling.

Utrecht in Dialoog organiseert ook workshops en trainingen voor wie een dialoog wil leren begeleiden, zoals bijvoorbeeld ‘Spannende gesprekken’ en een ‘Luisterworkshop’. Er staat nog veel meer op de agenda, bijvoorbeeld initiatieven rond wijkvorming en dialogen voor jongeren. Het is zeker de moeite waard eens een kijkje op de site te nemen.

Ineke Verheul, juni 2021 (Beweegvriendelijke wijk)

Reageren is niet mogelijk