Waar praten we over?

We praten over verschillende thema’s vanuit een positieve insteek, gaan op zoek naar wat werkt, naar mogelijkheden en perspectieven. We onderzoeken thema’s die aandacht verdienen, waar we meer van willen, waar we (ervarings)kennis en verschillende perspectieven voor nodig hebben om verder te komen. We betrekken verschillende, ook andere geluiden en stemmen die niet overal gehoord worden. Laat je inspireren door de thema’s op deze pagina om te onderzoeken welk thema jou raakt, voor jou urgent is. We denken en werken graag met je mee om een mooie dialoog te ontwerpen en partners te vinden.

Actuele thema’s

Het thema van de week/maand van de dialoog is Ontdek de Ander. We werken aan het tegengaan van eenzaamheid, uitsluiting en polarisatie met dialogen rond de thema’s Erbij Horen en Ontdek De Ander.  En gaan in gesprek over Ruimte voor verschil, Nieuwe kansen, Contact in je buurt en Bewoners en overheid. We vieren dit jaar 100 jaar kiesrecht. en om meer dan 10 jaar Utrecht in dialoog te vieren toeren we dit jaar met de fototentoonstelling Elkaar zien door de stad. Met het Het Utregs Requiem trokken we langs buurtpodia en we verzorgden een serie Regenboogdialogen.  

Thema kiezen

Het gespreksonderwerp bepalen betrokkenen en initiatiefnemers met elkaar. Wat leeft, vraagt (positieve) aandacht en verdieping in jouw buurt, club, team, klas, werk, leven? Waar zou je meer van willen, mee aan de slag willen? Welk thema verdient positieve aandacht, wil je met anderen vanuit verschillende invalshoeken belichten? Wat vraagt (ervarings)kennis en wijsheid van meer  mensen, onderzoek van verschillende perspectieven?

Je kunt ook de straat op, het park in, de buurt in om te onderzoeken wat leeft in wijken, buurten, straten, op scholen, in parken. Of aansluiten bij landelijke en lokale feesten/festivals, herdenkingen en themaweken/dagen zoals Vrouwendag, DiversiteitMidzomergrachtVredeEenzaamheidArmoede, Respect,  Sint Maarten, Sint en PietSlavernijverleden….

Er zijn dialogen speciaal voor vrouwen die beter Nederlands willen leren, voor moeders over grenzen en voor plusvrouwen over zingeving en steeds meer Meertalige/Engelstalige dialogen.

Landelijke thema’s

Ieder jaar kiezen de dialoogsteden gezamenlijk een thema voor de Week van de Dialoog. In 2019 is dat De Ander/The Other. In 2018 was het landelijke thema  Elkaar zien, in 2017 Samen (verder), in 2016 Verbinding en in 2015 Thuis.

Speciale projecten

Met/voor partners voeren we ook bijzondere projecten uit. In 2019 verzorgen we een serie kiesrechtdialogen rond de viering van 100 (vrouwen) kiesrecht en series buurtdialogen rond het thema Erbij Horen. Met de Armoedecoalitie werken we sinds 2016 samen rond armoededialogen. Eerder werden met, door en voor jongeren projecten rond jongerendialoog gerealiseerd om polarisatie te voorkomen en tegen te gaan. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gingen we op zoek naar verschillende stemmen uit de stad. Bekijk het magazine “Een verbonden stad”.

Samen leven

Samen eten: Elkaar zien
Podium Oost: Zorg voor elkaar
Verbinding in de Bibliotheek
Samen vieren: Sint Maarten, Vrouwendag, Sinterklaasfeestelijk verbinden, Suikerfeest
De kracht van Samen herdenken: 4 mei, 1 juli, Allerzielen…..
Buurtdialogen: Wij in Kanaleneiland, Samen leven in Dichters-/Rivierenwijk, Samen leven in West….

Meer thema’s

Iedereen telt
Verkiezingsdialogen
Zorg: grip op je leven
Gelijke kansen
Gezondheid: Lekker in je vel
Meetellen
Rouw en verlies: samen verder

Reageren is niet mogelijk