Mooi meegenomen!

Van 10 tot en met 17 oktober 2018 staat Utrecht in het teken van de Week tegen armoede met als thema Mooi meegenomen, hoe (over)leef je met een kleine beurs? Die week kun je op verschillende plekken in de stad in gesprek over thema’s die raken aan armoede. Doe mee, deel je ervaringen, wensen en wat je doet om je weg te vinden, wijzer uit armoede te komen. Verruim je blik en ontdek nieuwe wegen! Iedereen is welkom!

Wegwijs uit armoede

Er is in Utrecht veel vraag naar informatie over mogelijkheden, waar je terecht kunt om de weg uit armoede te vinden. De dialogen in de Week van de Armoede staan daarom in het teken van “Mooi meegenomen”.

In de armoededialogen onderzoeken we verschillende thema’s die hieraan raken, onze persoonlijke ervaringen, wat we ontdekt hebben, welke wegen er zijn en wat werkt. Hoe vind jij de weg uit armoede? Waar vind je de kennis en wijsheid die daarvoor nodig is? Hoe krijg je weer grip op je leven? Wat werkt? Durf je hulp te vragen of te geven? Wanneer doe je dat en wat is daarvoor nodig? Hoe worden we met elkaar wijzer?

Schermafbeelding 2017-01-16 om 21.32.24

Praten helpt

De initiatiefnemer van de internationale armoededag, Joseph Wresinski wist het al: Praten  is het begin van verandering. In de week tegen armoede kun je op verschillende plekken in de stad in gesprek om met en van elkaar te leren en verder te komen. Welke ervaringen  heb jij om te delen? Wat werkte bij jou? Wat bracht verlichting? Hoe kreeg je (weer) grip op je leven?  En waar ben je nieuwsgierig naar bij anderen? Wanneer en hoe vraag je hulp en wat werkt? Durf je nog te dromen en kun je iets doen om je droom dichterbij te brengen? Wat heb je daarvoor nodig? Kom mee aan tafel en ga in gesprek!

Verschillende thema’s

Met de armoededialogen trekken we  door Kanaleneiland, Zuilen en Overvecht. We gaan in gesprek over de onderwerpen die leven op de plekken waar we in gesprek gaan. Iedereen is welkom! Sluit je vooral aan bij een onderwerp dat jou aanspreekt!

Jongeren over “Meedoen” op woensdag 10 oktober van 13u30 tot 16u30
Bij het ROC Midden Nederland, Vondellaan 174, Utrecht gaan jongeren  in gesprek over armoede.

“Grip op je leven” op donderdag 11 oktober van 19u30 tot 21u30
In de Buurtwerkkamer Zuilen,  Elsenburglaan 8-10, Utrecht gaan we in gesprek over “Grip op je leven”.

“Durf te vragen” op vrijdag 12 oktober van 19u30 tot 21u30
In de Buurtwerkkamer De Klop in Overvecht, Andesdreef 11, Utrecht gaan we in gesprek over “Durf te vragen”.

“Wat helpt?” op dinsdag 16 oktober van 19u00 tot 21u00
In BuurtThuis Kanaleneiland, Livingstonelaan 1350, Utrecht gaan we in gesprek over “Wat helpt?”

Waarom armoededialogen?

De Fransman Joseph Wresinski lanceerde 17 oktober als jaarlijkse internationale dag van verzet tegen de armoede. Joseph Wresinski over het belang van in gesprek gaan over armoede:

Rond de internationale armoededag is in Utrecht de Armoedeweek ontstaan. Tijdens deze week staan Utrechters op verschillende manieren stil bij hoe het is om in armoede te leven. Wat doet het met je, als je weet dat je aan het einde van je geld een stukje maand overhoudt? Wat gebeurt er als dit gezien wordt? Hoe ga je verder, wat verlicht en wat werkt?

Steeds meer Utrechters leven langdurig in armoede en met schulden en slagen er niet in om daar uit te komen, ook niet wanneer ze wel werk hebben. Het aantal kinderen en jongeren dat in armoede opgroeit neemt toe. Met Armoededialogen willen we armoede bespreekbaar maken, een gezicht en stem geven. Door arm en rijk en alles wat daar tussenin zit met elkaar in gesprek te brengen en verschillende perspectieven te onderzoeken kunnen nieuwe inzichten ontstaan.

Doel van de armoededialogen, het delen van ervaringen, idealen en kansen:
– Het verbinden van mensen in armoede, mensen in armoede zien en horen;
– Mensen die wel en niet arm zijn in contact brnegen; tegengaan van sociale uitsluiting en bevorderen van inclusie;
– Mogelijke handelingsperspectieven onderzoeken en realiseren: zowel individueel als collectief.

Wat is een dialoog?

Utrecht in DialoogEen dialoog is een openhartig gesprek over ervaringen, verlangens en mogelijkheden dat tot nieuwe inzichten kan leiden. Écht luisteren naar verschillende ervaringen en perspectieven ligt aan de basis van een dialoog. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Je maakt kennis met elkaar, deelt aan tafels van zes tot acht personen ervaringen en verlangens en onderzoekt waar het om draait.Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt voor jezelf, denkt niet voor een ander en geeft geen advies. Een dialoog duurt ongeveer twee uur. Een dialoogtafel wordt begeleid door een getrainde dialoogbegeleider.

Meer

Festival Mooi meegenomen!
Thema Armoede
Armoedecoalitie
Wat is een dialoog

Reageren is niet mogelijk