Waar ben je thuis?

Waar ben je thuis? In een rijtjeshuis aan de rand van de stad, onderweg, in je tuin, in Hoog Catharijne, in de Himalaya? Op 16 oktober lieten verschillende professoren, promovendi en bezoekers van het symposium op de Universiteit voor Humanistiek hun licht schijnen op het begrip Thuis. Filosoof Pieter Hoexem laat zich inspireren door Montaigne: “Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg”. Reizen kun je ook thuis, verwijlend en op ontdekking naar het alledaagse. Het tuinhekje, de molshoop, de sleutelbos…. Ecoloog Mathijs Schouten vraagt zich af of de aarde ons Thuis is en met welke grondhouding we naar de wereld kijken. Zien we onszelf als eigenaar, rentmeester, partner of participant? Hoe groot is onze directe leefomgeving als wereldburger?

Thuis

KnipselDaan Zeijen, dichter en student Humanistiek droeg eigen gedichten voor, onder meer met als titel Thuis. Daan Zeijen: “Thuis is een ingewikkeld begrip. Als ik bij mijn ouders ben, zeg ik tegen hen: ‘ik ga zondag naar Utrecht’, maar tegen vrienden zeg ik: ‘ik kom zondag naar huis.’ En andersom geldt het ook: ‘Ben je in Utrecht dit weekend?’ ‘Nee, ik ga naar huis.’ Ook op reis kan ik me thuis voelen. Toen ik in Stratford-upon-Avon met mensen van daar op een groot scherm de start van de Olympische Spelen in Londen bekeek voelde ik me helemaal thuis. Ik was verbonden, mensen waren geïnteresseerd in mijn verhaal, we waren echt in contact, we keken vol spanning naar wat komen ging…”

Een goed gesprek

In de middag was er een dialoog over het thema Thuis onder begeleiding van Wilma de Buck van Utrecht in Dialoog. In een dialoog wordt aan de hand van persoonlijke ervaringen onderzocht wat Thuis is en zou kunnen zijn. Het gesprek gaat over meer contact maken met de buren, een verdiepend gesprek in den vreemde, echte aandacht voor de ander, respect en begrip voor elkaars gewoonten en meer. Een van de deelnemers na afloop: “Het heeft me aan het denken gezet. Met elkaar in gesprek gaan, echt luisteren is heel belangrijk”.

indexCrisis in het thuisgevoel

Jan Willem Duyvendak ging tot slot in op de “crisis in het thuisgevoel”, het thuisgevoel als gemis. Het thuis van de ene is niet het thuis van de andere en sluit het thuis van de ander mogelijk buiten. Over Castro in San Fransisco, de zwartepietendiscussie in Nederland, normen en waarden, meningen en emoties, nativisme en de Canon. Creëren we zo een thuis te midden van verschuivende grenzen tussen binnen en buiten, vreemd en vertrouwd?

Meer

Gedicht Daan Zeijlen
Inschrijven voor een dialoog over Thuis
Thematische dialogen
Stadsdialoog Zwarte Piet

Reageren is niet mogelijk