8 maart Vrouwendag: Gelijkwaardigheid

Op donderdag 8 maart 2018, internationale vrouwendag organiseren we een feestelijke vrouwendialoog met als thema Gelijkwaardigheid. Van 18:15 tot 22:00 in de Alchemist, koningin Wilhelminalaan 8, Utrecht. Aanmelden kan hier.

We starten de avond met samen eten. De maaltijd wordt verzorgd door Taste Before You Waste. Er wordt muziek gemaakt door singer-songwriters Cathelijne van der Veen en Marjoke Bakker en een bijzonder gedicht  door Lilith Smidts-Lefeber voorgedragen. Drie vrouwen nemen vervolgens het woord: Queeny Rajkowski (raadslid en safe streets), Sophie Schers (kandidaat raadslid en transgender netwerk Nederland) en Nadoua Dahmane (sociaal makelaar en Life Coach) spreken over het thema. Dan gaan we in kleine groepjes uiteen om zelf in dialoog te gaan. We delen onze ervaringen, dromen en mogelijkheden om op een gelijkwaardige manier samen te leven. Tot slot delen we onder het genot van een drankje onze inzichten en acties.
Zin om aan te sluiten? Meld je dan snel aan, plaatsen zijn beperkt!

Je kunt je hier inschrijven.

Gelijkwaardigheid

Wat betekent gelijkwaardigheid en hoe werkt dat? Ben je je bewust van je eigen wezen, je positie, de beelden die je je gevormd hebt, die je hebt meegekregen? Behandel jij iedereen gelijkwaardig, geef je mensen dezelfde kans ongeacht sekse, gender, afkomst, opleiding, inkomen, werk, status…? Word je zelf gelijkwaardig behandeld, als je anders bent, er anders uitziet, een andere positie hebt? Wanneer voel je je gelijk, evenveel waard als anderen? En hoe sta je zelf tegenover outsiders, mensen, vrouwen die anders zijn dan jij? Bijvoorbeeld vanwege gender, afkomst, persoonlijkheid, uiterlijk, leeftijd? We onderzoeken samen onze ervaringen, dromen en mogelijkheden voor meer gelijkwaardig samen leven. Welke persoonlijke ervaringen heb je met gelijkwaardig leven? En wat is je droom? Aan het einde van de avond delen we onze inzichten en geven we een toelichting op onze dromen en plannen. We praten nog even na onder het genot van een drankje en hapje.

Internationale vrouwendag

Wat vieren we op internationale vrouwendag, hoe en met wie doen we dat? Is acht maart een dag om actie te voeren, de straat op te gaan, je te laten zien, of om elkaar op te zoeken, binnenshuis met elkaar aan de slag te gaan met de vrouwenzaak, het vrouwelijke, vrouwelijke waarden? Strijden we tegen vaste vormen en gedachten of vieren we de veelvormigheid en variaties, zijn we de dichotomieën al voorbij? Is er sprake van een vierde feministische golf, zijn de vrouwelijke waarden in opmars, komt de homo cooperans er aan? Wat brengt het moderne feminisme?

Inspiratie

In de serie Groeten uit Holland gaan vijf eerste generatie Marokkaanse vrouwen met elkaar op stap om Nederlanders te ontmoeten en om Nederland beter te leren kennen. In de eerste aflevering Prinsjesdag vertellen ze elkaar hun eigen levensverhalen. Klik hier om de aflevering te kijken.

Programma

18:15 Inloop en maaltijd
18:45 Muziek en gedicht: Geboorte, voorgelezen door Lilith Smidt.
19:00 Vrouwen aan het woord
19:30 Dialoogtafels
21:00 Opbrengsten delen
21:30 Napraten met drankje
Je kunt je hier inschrijven.

Wat is een dialoog?

In een dialoog gaan zes tot acht personen met elkaar op gelijkwaardige basis in gesprek. We onderzoeken wat inclusief samenleven betekent door ervaringen en dromen te onderzoeken, en delen mogelijkheden en acties. Een getrainde dialoogbegeleider begeleidt het gesprek, zorgt dat er naar elkaar geluisterd wordt en dat iedereen aan bod komt. In een dialoog overtuig je de ander niet van je eigen standpunten maar luister je naar elkaars ervaringen en perspectieven.

Meer

Aanmelden
Internationale vrouwendag
Utrecht in Dialoog
Waar praten we over?
Dialogen in beeld
Mensen met een passie voor dialoog

Reageren is niet mogelijk