Praten over geld is als praten over het leven. Het gaat over de dingen die we meemaken en de keuzes die we moeten maken als we tegenslag treffen. Hoe ga je dan om met je uitgaven? Wat kun je doen als je geldzorgen hebt? Hoe doen anderen dit? Op maandagochtend 11 november in De Boog Overvecht, ging een grote groep van ruim 40 vrouwen in dialoog over geld. Aan gezellig gedekte ontbijttafels, deelden zij hun ervaringen en tips met elkaar. Enkele uitkomsten:
Praat erover en vraag hulp
Wanneer je zorgen hebt over geld, bedenk dan dat je niet alleen bent. Vraag hulp als dat nodig is. Praat erover met anderen die je kent, of bijvoorbeeld met het buurtteam in de wijk waar je woont. Houd vol en heb geduld. Je bent niet de enige en hoeft je niet te schamen.
Het onderliggende probleem
Bij zorgen en problemen die met geld te maken hebben, is er vaak zoveel meer aan de hand. We maken soms heftige dingen mee in onze levens. Door erover te praten en samen het onderliggende probleem aan te pakken, kun je grotere zorgen en problemen voorkomen.
Dragen wat je past
Een Marokkaanse uitdrukking is ‘Je moet dragen wat je past’. Eén van de vrouwen aan tafel vertelt wat hiermee bedoeld wordt. Je moet niet meer uitgeven dan dat wat je hebt. Er zal altijd iemand zijn die meer bezit. Echte rijkdom zit van binnen, wees gewoon jezelf zoals je bent.
Maak bewuste keuzes
In welke situatie je ook zit, wees je bewust van wat je uitgeeft, wat er binnenkomt en waarom je iets koopt (is het echt nodig?). Betaal eerst al je vaste lasten. Dan weet je wat je overhoudt en kun je betere keuzes maken waar je het aan uitgeeft.
Wat is echt belangrijk
Het nadenken over wat je echt nodig hebt, wat echt belangrijk is en wat niet, kan helpen bij het goed besteden van je geld. ‘Het belangrijkste is dat mijn kinderen gezond en gelukkig zijn, maar ook mijn kinderen moeten leren dat alles geld kost en dat niet alles zomaar kan. En om goed voor hen te kunnen zorgen, moet het met mij en mijn gezondheid ook goed gaan.’
Andere tips
- Durf nee te zeggen tegen je (puber)kind dat, net als leeftijdsgenootjes, merkkleding wil kopen of een dure telefoon. ‘Ik vertel mijn dochter dat we niet alles kunnen kopen en dat we soms moeten wachten tot de kinderbijslag er is.’
- Je kinderen kunnen, wanneer ze oud genoeg zijn, bijdragen door zelf te gaan werken.
- Tref bij hoge rekeningen, zoals de gemeente- en waterschapsbelastingen, een betalingsregeling. Vaak is het in overleg met de betreffende instantie mogelijk om in termijnen te betalen.
- Boodschappen zijn erg duur en een grote kostenpost. Houd de aanbiedingen in de gaten.
- Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat. Je komt dan minder in de verleiding om extra dingen te kopen die niet echt nodig zijn. Als je niet kunt schrijven, spreek het lijstje in, bijvoorbeeld op Whatsapp.
- Je kunt een inkomenscheck laten doen om te kijken of je aanspraak kunt maken op de voedselbank.
- Kijk wat je tweedehands kunt kopen, op marktplaats en in de kringloopwinkel.Onderling ruilen, bijvoorbeeld van (kinder)kleding, scheelt erg veel en het is soms ook gewoon leuker dan iets in de winkel kopen.
- Sparen als dat lukt.
- ‘Mijn man regelt onze vaste uitgaven, maar met wat er overblijft, doe ik de boodschappen. Als het lukt om iets te sparen, dan vind ik dat fijn.’
- ‘Als ik iets over heb, spaar ik voor mijn dochter.’
- ‘Ik heb thuis een spaarpotje voor nood, dat heeft mij al regelmatig gered wanneer ik onverwacht te krap uitkwam.’
- Als vrouw wil je jezelf soms belonen met iets moois of lekkers. Hoe weersta je de verleiding van een impulsaankoop? Maak afspraken met jezelf. Een tip van één van de deelneemsters: ‘Als je in de verleiding komt, maak er dan een foto van en kijk thuis of je het wel echt kunt en wilt kopen.’
- ‘Wij als vrouwen hebben vaak meer kracht dan we zelf denken. Laat zien wat je kan, gebruik je talenten en sta in je kracht!’
De ontbijtbijeenkomsten over Geldzorgen in Overvecht en Kanaleneiland zijn gerealiseerd door Stichting Al Amal, EDASU Utrecht, Armoedecoalitie Utrecht, het Ubuntuhuis en Utrecht in Dialoog.