Vredesweek 2022 – Generatie Vrede

Van 17 tot en met 25 september vieren we de  Landelijke PAX-Vredesweek met dialoog over ‘Generatie Vrede’. De Vredesweek is het perfecte moment om in gesprek te gaan met mensen die we niet vanzelf tegen komen, mensen van buiten onze bubbel met andere achtergronden, ervaringen en zienswijzen.

Tijdens de Vredesweek van 2022 brengt PAX Generatie Vrede samen om het gevoel van onmacht in deze onzekere tijden om te zetten in hoop. We leren over conflict en vrede in heden en verleden, gaan de dialoog aan met verschillende generaties en zoeken antwoorden op de grote uitdagingen van onze tijd. Lees meer over de Vredesweek.

Doe mee aan een vredesdialoog!

Donderdag 22 september: Je veilig voelen
Tijd: 19:30 – 21:30 | Locatie: Buurtcentrum Terwijde
Thuis voelen en veilig voelen liggen dicht bij elkaar. Wanneer voel jij je veilig? Wat doen anderen waardoor jij je veilig voelt? Wijkgenoten uit Terwijde brachten dit thema naar voren als een onderwerp wat hen aan het hart gaat. Herken jij dit? Ontdek elkaars verhalen en leer van elkaars inzichten. Na de dialoog ben je van harte welkom voor een aansluitende lunch. Lees meer en meld je aan.

Vrijdag 23 september: Je veilig voelen
Tijd: 16:00 – 20:00 | Locatie: Buurtcentrum Bij de Buren, Parkwijk
Bij buurtcentrum ‘Bij de buren’ praten we ook over het thema ‘veilig voelen’. Thuis, op straat, in je wijk, op je werk. Waar je ook komt. Wat maakt dat jij je ergens veilig voelt. Wat is daarvoor nodig? Door verhalen en ervaringen te delen ontdekken we het samen. Voor degenen die dat willen is het mogelijk om aansluitend te eten bij Resto VanHarte. Lees meer en meld je aan. 

Zaterdag 24 september: Wandel je wijzer: Grenzen
Tijd: 10:00 – 12:00 | Locatie: StayOkay Amelisweerd
Grenzen bewaken, grenzen respecteren. Hoe kijk jij naar het thema ‘grenzen’? Waar denk je aan bij ‘jouw eigen grenzen’ en ‘grenzen van de ander’. Wat betekenen grenzen voor jou? Tijdens deze wandelingen deel je ervaringen, inspireer je elkaar, bespreek je je dromen en bedenk hoe je die een stapje dichterbij kunt brengen. Lees meer en meld je aan. 

Zaterdag 24 september: Nacht van de Vrede: ruimte nemen en geven
Tijd: 21:00 – 23:00 | Locatie: De Kargadoor
Wat betekent ‘ruimte nemen en geven’ voor jou? Tijdens de Nacht van de Vrede ontdekken we het samen. PAX, Utrecht in Dialoog en de Kargadoor organiseren een verbindende vredesdialoog over dit thema. Wat is ruimte eigenlijk? Wanneer heb jij voor het laatst ervaren dat je ruimte kreeg? Hoe was dat? Hoe voel je je in een ruimte? En wat bepaalt of je ruimte in kan nemen, of juist niet? Wat vinden we belangrijk bij het verdelen van ruimte? Op deze vragen en andere gaan we in, tijdens een dialoog. Lees meer en meld je aan

Ook bij jou een vredesdialoog?

Wil je ook een vredesdialoog organiseren in je buurthuis, vereniging of op je werk? Neem dan contact met ons op! Wellicht kunnen we je helpen met kennis, de inzet van dialoogbegeleiders of kunnen we het opnemen in ons programma.

Inspiratie: ‘Ons vredeswapen’ door Marja Hanko

Een dialoog is een weg naar vrede,
in de kleine menselijke maat: ieder is gelijk,
ieder komt even lang aan het woord,
ieders gedachten en ervaringen mogen er zijn
zonder oordeel.
Alles kan op tafel komen,
je bepaalt zelf je grens.
Het leidt tot meer begrip,
andere inzichten,
je luistert langer naar een ander
dan dat je dat misschien normaal zou doen.
Het wordt nooit vervelend
omdat ieder aan bod komt en niemand overheerst.
Het begrip maakt ons zachter,
Toegankelijker,
Milder.
Aan het eind van de dialoog heb je even achter de gordijntjes van iemands drijfveren, iemands hart mogen kijken. Dat is prachtig en waardevol.
Als het zo in het klein werkt,
en voor verbinding zorgt,
dan zou het ook in het groot moeten werken.
Mijn droom is om dit meer te doen,
in gemeenteraden , in overlegorganen, in vredesbesprekingen, multicultureel, op alle plekken waar grenzen pijn doen en de vrede is te zoeken.
Dit is een goed middel.
Dit is ons vredeswapen.

Wat is een vredesdialoog?

Utrecht in DialoogIn een vredesdialoog deel je persoonlijke verhalen met mensen die je niet vanzelf tegenkomt en ontdek je andere vaak verrassende invalshoeken. Je onderzoekt aan de hand van persoonlijke ervaringen wat vreedzaam samenleven voor jou en anderen betekent, wat je meer van wilt, wat je zelf en met anderen kunt doen. Een vredesdialoog biedt zicht op meer perspectieven, invalshoeken, leidt tot meer inzicht en begrip en concrete persoonlijke actie om vrede dichterbij te brengen.

Meer over de Vredesweek

Iedereen kan iets voor vrede doen! Met die gedachte organiseert PAX ieder jaar de Nationale Vredesweek. Samen met duizenden mensen door heel Nederland komen we in actie voor vrede. Doe je mee? Wil je graag in actie komen tijdens de Vredesweek, een vredesdialoog faciliteren of organiseren? PAX heeft meer dan vijftig jaar ervaring met de Vredesweek en helpt je graag op weg met inspirerende ideeën en praktische tips.

Reageren is niet mogelijk