Voeding: wat eten we vanavond?

‘Wat eten we vanavond?’ De vraag die je vroeger als kind stelde en de vraag die in je hoofd zit als je gehaast door de supermarkt loopt. Misschien wel één van de meest gestelde vragen in ons leven. En hoe geef jij antwoord op die vraag? Waar laat jij je door leiden bij jouw keuze voor het eten?

Voeding en emoties

Voedsel maakt sterke emoties los. Vanaf het prilste begin van je leven, wanneer je als baby aan een borst of fles zuigt, betekent het meer dan alleen maar voeding. Voedsel wordt geassocieerd met liefde, vriendschap, vieren, troost en beloning. Je maakt een verjaardagstaart als iemand jarig is en kookt een bijzondere maaltijd om het Suikerfeest te vieren. Als ouder vind je het fijn als jouw kinderen goed eten en je maakt je zorgen als zij dat niet doen. Een bijzondere gelegenheid is niet compleet zonder passend maal. Voedsel is ook sterk cultureel bepaald. Elke groep heeft eigen opvattingen over wat ‘goed’ en ‘slecht’ eten is, welke gerechten bij feestdagen horen, en over regels en taboes.

Maar voedsel en met elkaar eten kan ook stress geven. Een machtsstrijd wordt vaak aan tafel uitgevochten. Een peuter wil zijn groente niet en een puber weigert te ontbijten. De sociale druk kan groot zijn om toch dat gebakje te eten of een wijntje te drinken op een feestje. Je krijgt een voedselallergie waardoor eten nooit meer zorgeloos is, maar een voortdurende alertheid vraagt. Je moet je uit gezondheidsoverwegingen aan een streng dieet houden. En hoe weersta je het enorme aanbod aan fastfood onderweg van het station naar huis terwijl je gezond wilt eten.

Keuzes maken

Wat beïnvloedt de keuzes die jij rond voedsel maakt? Zijn het gewoontes uit jouw jeugd, godsdienstige regels, moet je een dieet volgen, vind je het belangrijk om gezonde keuzes te maken of kies je voor gemak? Hoe gebruik je eten om gevoelens te uiten of om met jouw gevoelens om te gaan? Hoe zit het met vieren, belonen, troost, sociale druk en stress? Dit gaan we met elkaar verkennen. Zijn er dingen die je wilt veranderen aan jouw eetpatroon of aan gezamenlijke maaltijden? Wat is jouw ideaal hierin en hoe kun je dit ideaalbeeld een stukje dichter bij brengen?

‘Wat eten we vanavond?’ is een serie dialogen over voeding georganiseerd door Utrecht in Dialoog op verschillende locaties in de stad. Elke dialoog heeft een ander onderwerp dat met voeding te maken heeft.

2020

In 2020 gaan we verder met de voedingsdialogen. We praten over voeding en de opvoeding van kinderen en over of het je lukt om gezond te eten terwijl je weinig geld te besteden hebt: gezond & goedkoop. De eerste data zijn bekend.

 

 

Terwijde: Samen eten

Donderdag 26 maart 2020, 10.00-13.00 uur, Huiskamer Hof ’t Spoor Terwijde

Wat betekent samen eten voor jou? Vind je het fijn om samen eten en verhalen te delen of eet je liever alleen?

De dialoog is onderdeel van de serie ‘Erbij horen’, georganiseerd in samenwerking met DOCK Utrecht. In elke dialoog wisselen we vanuit een andere invalshoek van gedachten over vragen rondom ‘erbij horen’. ‘Erbij horen’ is in 2020 ook het jaarthema van Utrecht in Dialoog.

Aansluitend aan de dialoog kun je deelnemen aan de gezamenlijke lunch. Deelname is gratis.

Meer weten »

2019

In 2019 vielen de voedingsdialogen in de smaak. Hieronder een overzicht van de voedingsdialogen die we afgelopen jaar georganiseerd hebben.

Eten met de ander

Vrijdag 1 november 2019, 18.00-22.00 uur, Krachtstation Kanaleneiland

Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt (vaak zelf bereid) en dat deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men met minimale kosten toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft, waarbij het “luck”-element speelt. Neem mee wat je wilt delen, iets lekkers, je muziekinstrument, iets anders waar je iets over wilt vertellen, maar in ieder geval jezelf. Ook je buren, collega’s en familieleden zijn van harte welkom!

Wat eten we vanavond?

Zaterdag 23 november 2019, 15.00-17.00 uur, Buurthuis De Beatrix

In een open gesprek praten we over de keuzes die jij maakt over wat je eet, met wie en waar. Zijn het gewoontes uit jouw jeugd, godsdienstige regels, moet je een dieet volgen, vind je het belangrijk om gezonde keuzes te maken of kies je voor gemak? Hoe gebruik je eten om gevoelens te uiten of om met jouw gevoelens om te gaan? Hoe zit het met vieren, belonen, troost, sociale druk en stress? Dit gaan we met elkaar verkennen. Zijn er dingen die je wilt veranderen aan jouw eetpatroon of aan gezamenlijke maaltijden? Wat is jouw ideaal hierin en hoe kun je dit ideaalbeeld een stukje dichterbij brengen?

Meer weten »

Gezond eten / healthy food

Vrijdag 13 december 2019, 19.00-22.00 uur, Griftsteede

Wat beïnvloedt de keuzes die jij rond voedsel maakt? Zijn het gewoontes uit jouw jeugd, vind je het belangrijk om gezonde keuzes te maken, wil je het milieu zo min mogelijk belasten, heb je een allergie, wil je geen vlees eten of speelt religie een rol? Voel je je gesteund in jouw keuzes of ervaar je onbegrip? Zijn er dingen die je wilt veranderen aan jouw eetpatroon of aan gezamenlijke maaltijden? Wat is jouw ideaal hierin en hoe kun je dit ideaalbeeld een stukje dichter bij brengen?

Meer weten »

 

Reageren is niet mogelijk