“Vergroot je wereld, koop een iPad”

Tonny Rosbergen (80) heeft nu een paar keer meegedaan met Utrecht in Dialoog. Online. Haar leeftijdgenoten houdt ze steevast voor om vooral op de iPad te gaan. “Ik zeg steeds: Dat vergroot je wereld, zeker in deze tijd dat we allemaal thuis zitten.”

Tonny Rosbergen: “Ik woon in Hoograven, in het schattigste huisje van de straat met een voor- en een achtertuintje. Voorbijgangers blijven staan om er een foto van te maken. Toen ik last van mijn heup kreeg heb ik even overwogen om weg te gaan, maar met een traplift, een klussenman, een hulp in de huishouding en de boodschappen laten bezorgen kan ik hier nog heel goed blijven. Mijn achtergrond? Ik heb 18 jaar gewerkt bij Stichting Korrelatie, kon redelijk vroeg met prepensioen, en daarna ben ik veel gaan reizen, en toen ben ik lid geworden van meerdere clubjes.”

“Koop een Ipad!”

Tonny tijdens een onlinedialoog (links bovenin)

“Met Utrecht in Dialoog ben ik in aanraking gekomen via een bericht van Wijkbureau Zuid. Omdat ik in deze Coronatijd meer thuis ben en niet naar mijn clubjes kan, ben ik erop ingegaan. Ik ben al jaren actief op de iPad. Je hebt er echt geen hogeschool voor nodig om dat te kunnen. De grootste omslag voor oudere mensen is dat ze begrijpen dat het geen boek is. Ik probeer iedereen aan de iPad te krijgen. Laatst sprak ik een mevrouw van 87 die probeerde te Zoomen, maar dat lukte niet. Zij heeft een oude computer waar dat niet op gaat. Dan zeg ik: Koop een iPad! Veel ouderen hebben angst voor die nieuwe dingen, ik begrijp het wel, maar je moet je daar overheen zetten. Het geeft je zoveel als je het wel kunt!”

Gedachten met elkaar delen

“Ik ben mee gaan doen aan dialogen van Utrecht in Dialoog omdat ik mijn clubjes mis. In deze Coronatijd moet je het allemaal uit jezelf halen. Nu heb ik genoeg in mijzelf maar het is toch fijn als je gedachten met elkaar kunt delen en als je andere meningen hoort. Mensen zeggen dingen die je weer verder helpen. Wel vind ik twee uur op Zoom veel vermoeiender dan als je een gesprek in het echt hebt. Hoe vaak ik in de toekomst mee ga doen met de dialogen hangt af van het tijdstip en het onderwerp. Ik wil alleen overdag meedoen en het onderwerp moet me aanspreken.”

Ouderen en jongeren

“Inmiddels heb ik twee Zoom-bijeenkomsten van Utrecht in Dialoog bijgewoond: één over vrijheid in Coronatijd en één over solidariteit. Het waren gesprekken met zowel ouderen en jongeren. Het eerste was een goed gesprek, iedereen kwam aan bod. Bij het tweede gesprek was ik de enige oudere en  vond ik weinig aansluiting bij de jongeren. ‘Ik ben best benieuwd naar wat jongeren beweegt, en kan niet precies benoemen wat het lastig maakt om werkelijk met ze in gesprek te komen. Veel jongeren die je op straat ziet lopen hebben een koptelefoon op hun hoofd en de blik op oneindig, je krijgt geen contact met ze. Het is niet zo dat ik niet met jongeren kan praten: ik heb twee kleinkinderen van 16 en 17 en een gespreksmaatje van 25. Gesprekken met hen gaan wèl goed, we zijn over en weer nieuwsgierig naar elkaar.”

Vaste groep

“Ik zou graag met een vaste groep over verschillende thema’s in dialoog gaan. Ik vind het fijner als je elkaar een beetje kent. Als je weet van waaruit mensen praten. Ik zou oudere mensen graag aanraden om mee te doen, maar alleen mensen die goed met hun computer kunnen omgaan. We zitten met z’n allen veel thuis en zo kom je toch met anderen in gesprek.”

Speciaal voor ouderen organiseert Utrecht in Dialoog op vrijdagochtend online gesprekken over wat ons bezighoudt in Coronatijd. In juni praten we over het “nieuwe normaal”, hoe dat werkt, waar we naar verlangen en hoe we dat vorm kunnen geven. Wil je jouw ervaringen en verlangens delen en die van anderen horen? Van harte welkom!

Tekst: Lucie Th. Vermij

Reageren is niet mogelijk