Verbinding in de stad: Utrechters

Op donderdagavond 25 februari gaan we met Utrechters van diverse komaf in gesprek over het thema Verbinding in de Stad.  Van 18.00 uur tot 21.00 uur in de Centrale Bibliotheek op de Stadhuisbrug, met soep en broodjes. 146Monir Goran en Baban Kirkuki inspireren de dialoog met hun vluchtverhalen, muziek een poëzie. Columnist Ali Amghar geeft een impressie van zijn verbinding met Utrecht (Lombok). Dichter Els van Stalborch draagt een gedicht voor over haar verbinding met Utrecht en haar inwoners. Daarna gaan we aan tafels van 6 tot 8 personen ervaringen, toekomstdromen en acties uitwisselen.

Nieuwe Utrechters

Hoe verbind je je als nieuwe Utrechter met de stad, de cultuur, de mensen en samenleving in Utrecht? En wat is nou echt Utrechts aan die Utrechters, wat maakt ze anders dan andere Nederlanders, Groningers en Limburgers? 10167_552048644835167_693693919_nMonir Goran (muzikant/componist) en Baban Kirkuki (dichter/schrijver) zijn in 1999 na een vlucht vanuit Koerdistan Irak van bijna twee jaar in Nederland aangekomen. In gedichten, verhalen en muziek geven ze een impressie van hun vlucht, aankomst en ontvangst. Hoe hebben zij zich verbonden met Utrecht? Hoe is het om nieuwe Utrechter te zijn, hier samen te leven met nieuwe, oude en echte Utrechters? En hoe is dat voor andere vluchtelingen, migranten, studenten en expats. Is samen leven in Utrecht met verschillende culturen leuk, spannend, verrassend, eng…? Hoe verbind je je als nieuwkomer met de stad en haar inwoners? Wandel je langs de singels, vaar je door de grachten, verdiep je je in de geschiedenis, ga je naar musea, naar de Bieb, beklim je de Dom….. Of zoek je liever land en lotgenoten in de stad, andere expats, studenten en nieuwkomers, maak je liever muziek met landgenoten en voel je meer thuis op feesten en partijen met andere nieuwkomers? Verbind je je gemakkelijker met nieuwe Utrechters, dan met oude en echte Utrechters?

Echte Utrechters?

Hoe verbind je je als oude Utrechter met de stad, en wanneer ben je eigenlijk een echte Utrechter? Als je trots bent op Dafne Schippers, FC Utrecht, de dom, grachten, Claudia de Brey, Kyteman, Ingmar Heytze  en Jos Stelling? Als je de piekenkermis, vockingworst, broodje Mario, IJssalon Roberto en de pofferteskraam op het Neude (nog) kent? Vocking_PersberichtHoe gaat een echte Utrechter om met nieuwkomers: vluchtelingen, studenten, migranten en expats? Leven, leren en werken we samen of apart? Hoe ga je als Utrechter om met de actuele vluchtelingenstroom? Heet je nieuwkomers welkom, nodig je ze uit, neem je ze mee naar FC Utrecht of laat je ze links liggen? En wat doe je als Utrechter als na de zomer nieuwe studenten de stad instromen? Ontvang je deze Twentenaren, Friezen en Zeeuwen met open armen, nodig je ze uit, spreek je ze aan, vermijd je ze….?  En hoe ben je verbonden met migranten die al langer in Utrecht wonen, met eerste, tweede, derde en vierde generatie Utrechters van Turkse, Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse en Indonesische komaf? Hoe doet een (echte) Utrechter dat eigenlijk allemaal?

Verbinding in de stad

Utrecht in Dialoog en de Bibliotheek Utrecht organiseren donderdagavond 25 februari een dialoog in de Centrale Bibliotheek op de stadhuisbrug om met elkaar in gesprek te gaan over Verbinding in de stad. NaamloosOm als oude, nieuwe en echte Utrechters naar elkaar te luisteren, ervaringen uit te wisselen en tot nieuwe inzichten te komen. De gesprekken vinden plaats aan tafels van 6 tot 8 personen onder begeleiding van door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je onderzoekt met elkaar waar het om draait, deelt toekomstdromen en wat je kunt doen om die dichterbij te halen. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen is van harte welkom.

Meer

Wat is een dialoog?
Utrecht in Dialoog

Reageren is niet mogelijk