Nieuw dialoogjaar: Verbinding

Op 7 januari 2016 vond in Utrecht een bijzondere dialoogdag plaats over Vrijheid in Verbinding. Een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in Parijs organiseerden verschillende dialoogsteden een extra dialoogdag. NaamloosIn Utrecht waren er dialoogbijeenkomsten in Buurtcentrum Oase en in de Centrale Bibliotheek. Hugo de Haas van Dorsser bezielde de bijeenkomsten met wordbites. U-Vandaag ging in gesprek met Bright Richards, Razende Rutger van Funx met Myrte van Klundert. De dialoogbijeenkomst in de bibliotheek was tevens de opening van een nieuw dialoogjaar met Wethouder Kees Diepeveen, Ton van Vlimmeren, Driss Kaamouchi, Ronald Hené, Radj Ramcharan en Ali Amghar. Al met al een hartverwarmende aftrap van dit nieuwe dialoogjaar met als thema Verbinding.

Vrijheid in Verbinding

Donderdagmiddag 7 januari 2016 was er een dialoogbijeenkomst in Buurthuis Oase georganiseerd door de Stichting Asha en Artikel 1 Midden Nederland en Utrecht in Dialoog. Een gemengd gezelschap kwam hier bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over het thema Vrijheid in verbinding. IMG_2275Na een  verbindende voordracht van Hugo de Haas van Dorser gingen ruim 50 Hindoestaanse ouderen, moslimjongeren en kaaskoppen in dialoog over wat dit voor hen betekent. Voor de een gaat het om te kunnen werken, meedoen, niet gediscrimineerd worden, je kunnen uitspreken. Voor de ander juist om stoppen met werken, kinderen die het huis uitgaan, met pensioen gaan en verre reizen kunnen maken. Ervaringen en dromen werden gedeeld. Over je (niet) veilig voelen op straat, het behalen van je rijbewijs, eenzaamheid, waardevolle ontmoetingen, verlangen naar warmte en het volgen van je hart. RTV Utrecht kwam langs om er een nieuwsitem aan te wijden. In de studio ging Bright Richards van Dutch Connections in gesprek met journalisten over de waarde van dialoog.

Een jaar na Charlie Hebdo

fotoDonderdagavond verwelkomden Ton van Vlimmeren (Bibliotheek Utrecht) en Wilma de Buck (Utrecht in Dialoog) zo’n 50 verschillende Utrechters in de Centrale Bibliotheek, het huis van kennis, ontmoeting, dialoog en verdieping. Driss Kaamouchi, Ronald Hené en Radj Ramcharan blikten terug op de herdenkingsbijeenkomst op het Domplein en het afgelopen jaar. CYL8A-SWAAAyGivIn 2015 zijn op verschillende plekken in de stad dialoogbijeenkomsten georganiseerd rond het thema Jouw angst mijn angst om in gesprek te gaan over de spanningen tussen bevolkingsgroepen en elkaar te ontmoeten. Tijdens de week van de dialoog in november zijn 270 mensen aan 40 dialoogtafels in gesprek gegaan over het thema Thuis. Tijdens die week zijn we opnieuw opgeschrikt door aanslagen in Parijs. De Joods liberale gemeente is in de week van de dialoog het project Leer je Buren kennen gestart, waarin groepen jongeren worden uitgenodigd in de Synagoge om elkaar te leren kennen en ontmoeten.

Opening nieuw dialoogjaar

In 2016 gaat Utrecht in Dialoog samen met haar partners het hele jaar door dialoog organiseren rond het thema Verbinding. Om te beginnen iedere maand met de Bibliotheek Utrecht. CYL8CGJWMAAqd8_Wethouder Kees Diepeveen opende 7 januari het nieuwe dialoogjaar. Hij stond stil bij “Charlie”, maar ook bij “Ahmed”, de politieman die bij de aanslagen van 7 januari 2015 is omgekomen, en  memoreerde ook de aanslagen elders in de wereld. “”Ik draag de dialoog een warm hart toe. Dit past bij Utrecht zijn we Samen en de preventieve aanpak van radicalisering en extremisme die de gemeente Utrecht voorstaat. In dialoog zijn Utrechters betrokken bij elkaar en bij de samenleving.”” Kees Diepeveen nodigt Utrecht in Dialoog uit om met hem in gesprek te gaan over hoe de dialoog kan worden versterkt in wijken en buurten, mogelijk meer doelgroepen kunnen worden bereikt. Na de opening en een verbindende beleving met Hugo de Haas van Dorsser gingen 50 Utrechters aan tafel  in gesprek, onder leiding van dialoogbegeleiders van Utrecht in Dialoog. De avond werd afgesloten me een borrel en een column over Vrijheid van Ali Amghar.

Meer

Dialoogdag met Bright Richards (U-vandaag)
In gesprek over vrijheid (Funx)
Wat is Vrijheid? (Ali Amghar)
Wordbites over Verbinding (Facebook)
Jaarverslag en vooruitblik 2015 Utrecht in Dialoog
Meedoen met Utrecht in Dialoog

Reageren is niet mogelijk