Verbinden door respect


Op donderdagavond 10 november is er in de Centrale Bibliotheek op de stadhuisbrug een extra feestelijke dialoogbijeenkomst
. Ter ere van de Week van de Dialoog starten we dit keer met een live optreden van Rappende meiden Carlijn en Gwendolynn. Speciaal voor de Week van de Dialoog 2016 maakten zij de rap “Rijker door te delen”. Leroy Lucas van Utrecht in Actie vertelt wat #Respect voor hem betekent, en hoe hij dit ervaart in zijn dagelijks leven. Utrecht in Actie zet zich in om van Sinterklaas een feest voor iedereen te maken. Columnist Ali Amghar sluit de avond traditiegetrouw af met een nieuwe column. Graag tot donderdagavond 18:00 uur bij de Centrale bibliotheek, Oue Gracht 167, Utrecht. Je kunt je hier aanmelden.

Programma

screen-shot-2015-01-31-at-4-48-02-pm18:00 uur Inloop met soep en broodjes
18:10 uur Rappende meiden live! #Rijker door te delen en andere nummers!
18:40 uur Leroy Lucas, #respect in actie
18:45 uur Aan tafels in gesprek #Respect
20:15 uur Opbrengsten & inzichten delen
20:30 uur Column Ali Amghar
21:00 uur Sluiting

Over respect gesproken

“Omdat hij niet echt weet wie ‘zij’ zijn. Misschien denkt hij daarom dat we bang moeten zijn van onze moslim broeders en zusters omdat hij werkelijk geen idee heeft wie zij zijn. Hij begrijpt niet dat zij ‘ons’ zijn. Zij zijn onze vrienden, onze familie, onze buren, onze collega’s. Mensen die gelovig zijn, zoals zoveel mensen om ons heen. (…) kindjes
Misschien is het voor hem makkelijk om de spot te drijven met mensen met beperkingen omdat hij niet in staat is te zien hoe sterk zij zijn en wat hun bijdrage is aan de samenleving. Misschien dat hij daarom vrouwen zo vernedert alsof we alleen maar objecten zijn die enkel bestaan om onderhoudend te zijn en anderen te plezieren. In plaats van vrouwen te zien als menselijke wezens die liefde en respect waard zijn. Hij begrijpt ons gewoon niet….”
Michelle Obama hield een prachtige speech in Phoenix, Arizona. Zij heeft het over respect. En vooral het ontbreken ervan bij Donald Trump, de Amerikaanse presidentskandidaat.

Respect krijgen en respect geven

schermafbeelding-2016-10-15-om-22-44-31Als het over respect gaat, weten we vaak meteen een voorbeeld waar we geen respect hebben ervaren. Want niets is zo kwetsend als het gevoel dat iemand geen respect voor je heeft. Maar wat is respect eigenlijk? Voor wie heb je respect? Voor mensen die veel goede en mooie dingen doen? Zoals je muzikanten en schrijvers kunt bewonderen. Kun je ook iemand die iets heel kleins doet respecteren? Of is respect meer dan dat? Is het ook rekening houden met gevoelen en wensen van de ander? Zoals je respect voor je ouders hebt. Of voor vrienden. En wat is nodig om respect op te brengen voor iemand?
Op welke momenten ervaar jij respect voor anderen? Of op welke momenten heb je respect nodig? En heb je zelf ook respect voor mensen die anders denken, leven, werken, dromen, geloven en handelen dan jij? Hoe ga je in het dagelijks leven respectvol om met de mensen om je heen, je familie, je huisgenoten, je vrienden en buren, collega’s en stadsgenoten. Wat doe je als iemand jou niet met respect behandelt?
Wat is jouw ideaal als het om respect gaat? En kun je daar concreet iets aan doen?

Met elkaar in gesprek

samenIn een dialoog onderzoek je samen waar het om gaat, je deelt toekomstdromen en wat je kunt doen om die dichterbij te halen. De gesprekken vinden plaats aan dialoogtafels van 6 tot 8 personen onder begeleiding van door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt vanuit jezelf en stelt jezelf open voor het verhaal van de ander. Het gaat niet om de ander overtuigen van jouw eigen standpunt, maar om aandachtig luisteren naar elkaars ervaringen. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen is van harte welkom.

Meer

Wat is een dialoog
Agenda dialoogtafels
Utrecht in Actie

Reageren is niet mogelijk