11 september: Tegenlicht-dialoog ‘Vertrouwen’

Maandag 11 september, 19:00-22:00 uur

Tegenlicht meet up posterHet thema van de VPRO-Tegenlicht-uitzending van 10 september is De weg naar vertrouwen. Op maandagavond 11 september gaan we in de Tegenlicht Meet Up in de centrale bibliotheek hierover in gesprek. Ter introductie van de dialoog kijken we gezamenlijk de uitzending terug, waarna we het principe van een dialoog introduceren en toelichten. Na een een stukje inspiratie op de gesprekken, onder meer door columnist Ali Amghar starten we met de dialoog aan tafels met 6 tot 8 personen.

Na afloop van de dialoog sluiten we af met het delen van de inzichten van de verschillende tafels. Lees verder voor het programma van de avond of als je meer wilt weten over het onderwerp van de dialoog. We zien je graag op maandagavond 11 september in de Centrale Bibliotheek op de Stadhuisbrug, Oude Gracht 167, Utrecht. Je kunt je hier aanmelden.

Programma

IMG_4389 (1)19:00 uur: Tegenlicht uitzending bekijken
20:00 uur: In dialoog op weg naar vertrouwen
– Toelichting en intro dialoogprogramma
– Wat is een dialoog? Introductie dialoogbegeleiders
– Persoonlijke column ter inspiratie van o.a. Ali Amghar
– Aan tafel in gesprek
21:30 uur: centrale afronding inclusief oogsten
22:00 uur: afsluiting

De weg naar vertrouwen

De weg naar vertrouwen poster
In de uitzending van Tegenlicht wordt Edelman gevolgd, die de Edelmanbarometer heeft ontwikkeld. Uit de barometer van 2016 blijkt dat het verschil tussen burgers en elites is gegroeid in het vertrouwen in instituties, politici, en media. Hoewel de elites blijven geloven in de instituties en leiders, gelooft de 85% van de bevolking die daar niet toe behoort, er steeds minder in. Hoe komt dat en is er een weg terug naar vertrouwen?

Na de uitzending en columns gaan we in dialoog over wat vertrouwen voor ons persoonlijk betekent, wanneer we dit ervaren en wat onze idealen zijn als het gaat om vertrouwen. Na afloop delen we de inzichten van de verschillende dialoogtafels met elkaar.

VPRO Tegenlicht Meet Up

21272465_702864599910160_7598248665519653816_nIedere week op maandagavond kun je in de Centrale Bibliotheek Utrecht met andere Utrechters  in gesprek over belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment. VPRO Tegenlicht is een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Het programma zoekt verhalen op die plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd en geeft zijn kijk op de wereld en de ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven. Het gesprek in de Centrale Bibliotheek Utrecht wordt afhankelijk van de uitzending op verschillende manieren gevoerd, in de vorm van discussie, dialoog of debat.

De dialoogtafel: met elkaar in gesprek

Utrecht in DialoogIn een dialoog onderzoek je samen waar het om gaat, je deelt toekomstdromen en wat je kunt doen om die dichterbij te halen. De gesprekken vinden plaats aan dialoogtafels van 6 tot 8 personen onder begeleiding van door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt vanuit jezelf en stelt jezelf open voor het verhaal van de ander. Het gaat niet om de ander overtuigen van jouw eigen standpunt, maar om aandachtig luisteren naar elkaars ervaringen. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen is van harte welkom.

Meer

Wat is een dialoog
2017 Edelman Trust Barometer (Engels)
Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek
VPRO Tegenlicht

Reageren is niet mogelijk