Symposium & Dialoog Thuis

Partage organiseert op 16 oktober 2015 een studentensymposium  met als thema Thuis. Met paperpresentaties van studenten en lezingen van filosoof Pieter Hoexum en socioloog Jan Willem Duyvendak. Met dialoog over het thema Thuis van 11:00 tot 12:00 en van 14:15 tot 15:15 onder begeleiding van Wilma de Buck van Utrecht in Dialoog. Je kunt je aanmelden bij myrte@partagejournal.nl.

Schermafbeelding 2015-09-30 om 17.54.26Hoe creëren we een thuis te midden van verschuivende grenzen tussen binnen en buiten, vreemd en vertrouwd? Op welke manier is thuis verweven met je identiteit, maar ook: hoe kunnen we een samenleving of organisaties zo inrichten dat mensen zich thuis voelen?

Daan Zeijlen zal op het symposium gedichten voordragen. Daan won vorig jaar het Poetry Slam Kampioenschap. “Thuis is een ingewikkeld begrip. Als ik bij mijn ouders ben, zeg ik tegen hen: ‘ik ga zondag naar Utrecht’, maar tegen vrienden zeg ik: ‘ik kom zondag naar huis.’ En andersom geldt het ook: ‘Ben je in Utrecht dit weekend?’ ‘Nee, ik ga naar huis.’ Op het moment van schrijven zit ik nog steeds in de roes van terug zijn na de hele zomer weg te zijn geweest. Een beetje alsof de wereld even opstaat, zich strekt, voor ze comfortabel gaat zitten. Tegelijkertijd: ook op reis kan ik me thuis voelen.”

Filosoof Pieter Hoexum gaat in op zijn nieuwe boek met als werktitel “Doen alsof je thuis bent”. Een opmerking van Wittgenstein is leidend: “De aspecten van de dingen die voor ons het meest belangrijk zijn blijven ons door hun eenvoud en alledaagsheid verborgen.” Pieter Hoexum: ‘Het zijn geloof ik precies die alledaagse en onopvallende maar belangrijke aspecten van een huis die het een thuis maken’

Rabi Koria, Rug (2015)

Rabi Koria, Rug (2015)

Socioloog Jan Willem Duyvendak gaat in op de schaduwkanten van het thema Thuis: “Het thema krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht van beleidsmakers en politici: men streeft na dat alle Nederlanders zich ‘thuis voelen’ in Nederland. Ook in andere discussies zet het steeds meer de toon. Zo zou verzorging in de huiselijke sfeer bijvoorbeeld persoonlijker en beter afgestemd zijn dan in een verzorg- of verpleegtehuis. Er kunnen echter vraagtekens gezet worden bij de positieve associaties die het oproept. De emotie ‘thuis voelen’ heeft namelijk een sterk uitsluitend karakter.”

Wanneer: 16 oktober van 9:30 – 17:00 uur
Dialoog: 11:00 – 12:00 uur en 14:15 – 15:15 uur
Waar: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwe Gracht 29, Utrecht
Kosten: € 15,- incl. lunch, koffie en thee
Aanmelden: Mail naar myrte@partagejournal.nl

Meer over het symposium.
Waar ben je thuis?

Reageren is niet mogelijk