Diep in gesprek met onbekende mensen

Steffanie den Hoedt liep stage bij Utrecht in Dialoog en organiseert als vrijwilliger interculturele dialogen, onder meer Proef de Verschillen en de workshop Het hele plaatje. Een terugblik op haar stage: “Ik denk dat dialoog belangrijk is om onderling begrip in de samenleving te creëren.”

Onderling begrip

Steffanie: “Voor mijn studie Taal- en Cultuurstudies met als hoofdrichting religie en cultuur zocht ik een stage die past bij mijn interesse in interreligieuze dialoog. Utrecht in Dialoog gaf mij de kans om te werken aan een intercultureel project en om trainingen te volgen op het gebied van dialoogbegeleiding en dialoog organisatie.”

“Ik herinner me nog goed dat ik erg benieuwd was naar de eerste dialoog, en dat het me positief verbaasde hoe open en mooi een gesprek kon zijn met mensen die je een uur daarvoor nog nooit gezien had. Ik denk dat dialoog belangrijk is om onderling begrip in de samenleving te creëren. Ook op het gebied van religie is dit een mooie vorm om mensen elkaar te laten ontmoeten en om vreedzaam samen te kunnen leven.”

Verbinding ervaren

“Ik heb inmiddels aan zo’n 10 tien dialogen meegedaan. En ik trof er veel verschillende soorten mensen: jonge mensen, studenten, mannen, vrouwen, ouderen en verschillende culturele en religieuze achtergronden. Een groter deel van de geïnteresseerden bestond denk ik uit hoogopgeleiden, personen die al interesse in dialogen hadden, of affiniteit met gelijksoortige initiatieven. Maar het is een breed scala aan mensen.”

“Elk thema kan persoonlijk zijn en verdieping geven. Het ligt vooral aan de groep hoe het gesprek loopt. De dialoog die op mij het meeste indruk maakte was de eerste die ik bijwoonde over ‘de kleuren van verbinding’. Het was bijzonder om zo in gesprek te gaan over hoe we verbinding ervaren met de mensen om ons heen. De positieve maar ook negatieve punten, en de acties die we ons voornemen om de verbinding te verbeteren in de toekomst. Ook de voedingsdialogen vond ik erg mooi. Bijzonder om te zien hoe persoonlijk voeding voor iedereen is.”

“Mijn mooiste dialoog was toch de eindejaarsdialoog in december met als thema ‘erbij horen,’ in de bibliotheek. De groep waar ik bij aansloot bestond uit een open groep met ieder erg persoonlijke verhalen. Het was mooi om te zien hoe connecties werden gelegd en er actieve plannen werden gemaakt. Ook voor samenwerkingen tussen deelnemers van de dialoogtafel.”

Leren van de ander

“Verder waren de dialogen die ik zelf mocht organiseren, de wijkdialogen in Kanaleneiland natuurlijk bijzonder voor mij. Het was mooi om de verhalen te horen, en om mensen met elkaar hun ervaringen te horen delen, ook over de wijk. Een gesprek dat mij erg is bijgebleven is een gesprek met een actieve Kanaleneiland-bewoner. We spraken midden in coronatijd over de wijk. Zijn verhaal over de geschiedenis van Kanaleneiland, en de ontwikkelingen in de wijk en hoe de wijk nu geweldig samenwerkt was erg inspirerend.”

“Er komt veel bij kijken om een dialoog te laten slagen. Het belangrijkste hierin is openheid: openheid ten opzichte van de visie en de ervaring van de ander, maar ook openheid van jezelf en naar jezelf toe. Op deze manier kun je nieuwe dingen ontdekken. Een dialoog draait niet om oordeel of advies, maar om het luisteren naar en leren van de ervaring van de ander.”

Diep in gesprek

“Een dialoog brengt reflectie op je eigen ervaringen en visies, want je moet ze onder woorden brengen. Je leert nieuwe visies van anderen. Het brengt je oprechte ontmoetingen, je hebt persoonlijke en diepe gesprekken met onbekenden, een stukje kwetsbaarheid en vertrouwen die je misschien niet altijd in de dagelijkse gesprekken om je heen vindt. Het geeft verbondenheid met de mensen met wie je samen in een stad leeft en die allemaal proberen het beste te zoeken en hun dromen te verwezenlijken.”

“In een stad als Utrecht leven heel veel mensen, en het is gemakkelijk om langs elkaar heen te leven. Wanneer kom je nou echt in gesprek met iemand die je niet kent? Met iemand die zich totaal niet in jouw sociale cirkel begeeft? Utrecht in Dialoog biedt een plaats waarbij je diep in gesprek mag met totaal onbekende mensen. Een plek waar mensen niet langs elkaar heen lopen, maar naar elkaar luisteren. Waar je gezien en gehoord wordt.”

“Het mooie van Utrecht in Dialoog is dat er de diepte wordt opgezocht, èn dat het laagdrempelig is. Het is een omgeving waar iedereen welkom is en waar je simpelweg je ervaring mag delen. Het hoeft niet bijzonder of spectaculair te zijn. Ik vind het voor iedereen een aanrader om mee te doen. Grote kans dat je er met een positief gevoel weg gaat, interessante mensen hebt ontmoet, en mooie gesprekken hebt gehad!”

Tekst: Lucie Th. Vermij

Reageren is niet mogelijk