Stadsdialoog zwarte piet

De Initiatiefgroep Pietendialoog organiseert op 13 oktober de vierde Utrechtse stadsdialoog over de figuur van zwarte piet in het Sinterklaasfeest. De dialoogavond wordt voorgezeten door Klaas Drupsteen. Anousha Nzume verzorgt een inleiding over het thema. Marco van den Berge, een van de Pieten die actief is bij de intocht in Utrecht, vertelt vanuit zijn ervaring. Daarna gaan we aan verschillende tafels in gesprek over het thema. Utrecht in dialoog zal de dialoog aan de tafels begeleiden.

De bijeenkomst start op 13 oktober om 20:00 uur in Oase,  Cartesiusweg 11, 3534 BA Utrecht (inloop vanaf 19:30 uur). Je kunt je hier aanmelden.
Wil je 13 oktober een pietendialoog begeleiden? Geef je dan hier op?

DialoogRespectvolle dialoog

Er zijn in de stad veel vrijwilligers die graag samenwerken aan een mooi feest voor de kinderen, vanuit positieve en welwillende uitgangspunten. En er zijn in de stad ook veel bewoners die pijnlijke ervaringen hebben met racistische uitingen die ook samenhangen met de figuur van zwarte piet. Een respectvolle dialoog tussen Utrechters met uiteenlopende gevoelens en ideeën helpt om bruggen te bouwen en onderling begrip en respect te bevorderen. Dit kan handreikingen geven voor veranderingsmogelijkheden en is belangrijk voor de voorbereidingen op scholen en in kindercentra waar het sinterklaasfeest gevierd wordt. Juist op scholen en in kindercentra, met teams, met ouders en met kinderen, is het belangrijk om het gesprek te voeren over dit thema.

Stadsdialoog

In 2014 en juni 2015 zijn dialoogbijeenkomsten in de stad gehouden, waarop begrip is ontstaan tussen stadsgenoten van verschillende achtergrond en met verschillende meningen over de figuur van zwarte piet.

indexDe dialoog wordt begeleid volgens de methode van Utrecht in Dialoog: kennismaken, ervaringen uitwisselen, dromen delen, wat kun je doen. Op de bijeenkomsten is onder begeleiding van vrijwilligers van Utrecht in Dialoog gesproken over hoe we samen Sinterklaas willen vieren.

De uitgangspunten van de stadsdialoog zijn:
– Het sinterklaasfeest is een leuk feest voor kinderen en dat moet zo blijven
– We gaan respectvol om met de diversiteit in de samenleving.

Initiatiefgroep

De Utrechtse initiatiefgroep die de Pietendialoog organiseert is een samenwerkingsverband van de Stichting stadsontspanning Utrecht (organisator van de intocht), Stichting Asha, Saluti Utrecht, Spelenderwijs Utrecht, Ludens, kinderopvang Utrecht, Utrecht in Dialoog, Artikel1 Midden Nederland en Nederland Wordt Beter. De initiatiefgroep bestaat uit Jeroen Doensen (Stadsontspanning), Ditter Blom, Sageeta Hoeba (Art1MN), Ans van Hoof (Ludens), Mieke Jansen (Art1MN), Jörgen Joosten (Stadsontspanning), Joop Kools (Utrecht in dialoog), Radj Ramscharan (Asha), Carine Thesing (Spelenderwijs Utrecht), Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter).

Reageren is niet mogelijk