8 november: Socratische café: samen verder

untitledOp 8 november is ‘Samen verder’ het thema van het Socratisch café. U bent welkom op Maliebaan 45 van 19.30 – 22.30 uur. U kunt zich hier aanmelden.

Samen verder

Samen verder klinkt als een wenselijk perspectief. Alleen ga je sneller, samen kom je verder toch? Als we de vraag wat nader gaan onderzoeken wordt het wellicht spannender dan deze tegeltjes wijsheid. Wellicht wordt het zelfs ongemakkelijk. Want wie vallen er nu onder dat samen en wie bepaalt het samen. Waar bestaat dat samen uit, wat verbindt ons dan, wat hebben we samen, wat doen we samen. Mogen we elkaar hierop aanspreken, of is het vrijblijvend? Verdraagt dit samen ook wat ongemak of moet het vooral gezellig blijven?

In het socratisch café doen we samen zelfonderzoek en verdragen we zeker wat ongemak en nodigen we elkaar uit om door te vragen en doen we een appel op participatie in het gezamenlijk onderzoek. De uitkomst werpt in ieder geval nieuw licht op jouw eigen positie, jouw eigen houding in dit tijdelijke samen. Of we na het gesprek ook nog samen verder gaan? Wie weet…..

Socratisch gesprek

Socratisch dialoogHet Socratisch Café Utrecht is een ontmoetingsplek voor mensen die op socratische wijze met elkaar in gesprek willen onder begeleiding van deskundige gespreksleiders. In een socratisch gesprek onderzoeken we een vraag aan de hand van actuele ervaringen in groepen van bij voorkeur 6 tot 8 personen. We diepen een thema uit en genieten van alles wat een goed gesprek kenmerkt: het onderzoek, het verdiepen van ideeën, de betrokkenheid bij anderen, het spel en het plezier van lichtvoetigheid en ernst. We onderzoeken onze eigen alledaagse praktijk, wisselen ervaringen en inzichten uit, en zoeken de wijsheid die in een hittepunt schuilt. Een socratisch café biedt ruimte voor luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen om een gebeurtenis scherp te krijgen. In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel eerst nog even uit, onderzoeken argumenten, proberen de essentie te raken en nemen positie in. Waar draait het uiteindelijk om, wat is belangrijk in het leven.

 

 

Reageren is niet mogelijk