Socratisch café over de kloof

FD511577786C8031B9BA5F61D34A5AC7-vikos-kloofHet Socratisch Café Utrecht gaat op woensdagavond 21 juni van 19:30 tot 23:00 uur in gesprek over De Kloof.  Wat is en maakt een kloof? Van welke kloof heb jij last of gemak, hoe ga je hiermee om en wat is de essentie van een kloof? Heb je zin in een socratisch gesprek over dit thema? Kom woensdag 21 juni naar Maliebaan 45, Utrecht. Van 19:30 toto 22:30 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 19:00 uur. Je kunt je hier aanmelden.

De kloof


Songs for Thomas Piketty, a compilation | Dries Verhoeven

Van welke kloof heb jij last of gemak? Die tussen arm en rijk, jong en oud, elite en volk, zwart en wit, burger en politiek, hoog- en laagopgeleid,stad en platteland, denken en doen, top en werkvloer, economie en zingeving……..? Wanneer/waar/hoe ervaar je deze kloof? Zoek je een kloof op, probeer je bruggen te bouwen? Ga je op onderzoek uit, de kloof in, op zoek naar meer perspectieven, een andere plek of “olifantenpaadjes”? Hoe ga je om met mensen die anders denken, voelen en leven?

Wat maakt iets tot een kloof? Wat is de essenti? Is een kloof de enige doorgang door een gebergte ontstaan door schuring? Een spleet om te overbruggen of een helder onderscheid dat het landschap overzichtelijk en herkenbaar maakt? Of is een kloof een ‘leegte”, een gebied waar je doorheen moet trekken om je los te maken van illusies, je ego en je wil? Ontvouwt zich in dit “niets” een “weg” naar verlichting, een dieper inzicht voorbij identiteiten en bi-polair denken?

Socratisch gesprek

socrates-knowing-that-you-know-nothingIn een socratisch gesprek onderzoeken we een kwestie aan de hand van actuele persoonlijke ervaringen. Een ervaring waar je zelf handelend in hebt opgetreden, en waar je een vraag bij hebt. Het kan gaan om een ervaring op school, op je werk, op straat, met vrienden, familie of collega’s. Door luisteren, doorvragen, verdiepen en aanscherpen krijgen we de gebeurtenis helder. Wat gebeurt hier precies, waar ontstaat een kloof en wat maakt dat hier sprake is van een kloof? In de traditie van Socrates stellen we ons oordeel uit, beschouwen we de ervaring vanuit meerdere gezichtspunten, onderzoeken we argumenten en proberen de essentie te raken. Waar draait het nu echt om?

Meer

Aanmelden
Socratisch Café Utrecht
Maliebaan45

Reageren is niet mogelijk