Sinterklaas een feest voor iedereen?

zwarte-piet-breekt-ketenen
Op donderdagavond 1 december 2016 gaan verschillende Utrechters met elkaar in dialoog over het onderwerp Sinterklaas, een feest voor iedereen? Na de inloop met soep en broodjes en een kort voorprogramma waarin verschillende gezichtspunten worden belicht delen we aan tafels van 6 tot 8 personen onze ervaringen, perspectieven en dromen. Benieuwd naar gezichtspunten en ervaringen van anderen? Zin in een verdiepend gesprek? Je bent van harte welkom op donderdagavond 1 december 2016 van 18.00-22.00 uur op Livingstonelaan 609, 3526 HL Utrecht Kanaleneiland. Je kunt je hier aanmelden.

Een feest voor iedereen?

sint1Het gespreksonderwerp van december is Feestelijk verbinden. Kan Sinterklaas een feest worden voor iedereen, een feest dat alle Utrechters, jong en oud, wit en zwart verbindt? Er zijn Utrechters die van Sinterklaas een feest voor iedereen willen maken, en respectvol willen omgaan met verschillen in zienswijze, achtergrond en gevoelens. 38c9491d007c5d8dd8bfb4ff5da616d3Er zijn Utrechters die Sinterklaas niet vieren en die zich afvragen waarom we niet gewoon over Zwarte Piet kunnen praten zonder ‘afgeschoten’ te worden? Die het belangrijk vinden om hierover in dialoogvorm met elkaar in gesprek te gaan, zodat een ieder zijn beleving kan delen, zonder discussie. Kunnen Utrechters die het gevoel hebben dat Zwarte Piet hen wordt afgepakt in dialoog gaan met Utrechters die pijnlijke ervaringen hebben met racisme en discriminatie?  Kunnen we met elkaar onderzoeken wat er voor een ieder op het spel staat, waar het om draait? Dromen delen en acties om hiermee aan de slag te gaan? De afgelopen jaren is bij diverse Pietendialogen gebleken dat een respectvolle dialoog tussen Utrechters met uiteenlopende gevoelens en ideeën helpt het onderling begrip en respect te bevorderen. Door het openhartig delen van verschillende perspectieven wordt het gemakkelijker om dit gesprek ook elders te voeren: thuis, op feestjes, op school en op het werk.

Wat is een dialoog?

indexIn een dialoog deel je ideeën, ervaringen en toekomstdromen en wat je kunt doen om die dichterbij te halen. De gesprekken vinden plaats aan tafels van 6 tot 8 personen onder begeleiding van door Utrecht in Dialoog getrainde dialoogbegeleiders. Iedereen komt aan bod en wordt gehoord. Je spreekt vanuit jezelf en stelt jezelf open voor het verhaal van de ander. Het gaat niet om de ander overtuigen van jouw eigen standpunt, maar om spreken vanuit je hart en aandachtig luisteren naar elkaars ervaringen. In een dialoog ga je werkelijk met elkaar in gesprek. Iedereen is van harte welkom. In 2014 en juni 2015 zijn dialoogbijeenkomsten in de stad gehouden waardoor begrip is ontstaan tussen stadsgenoten van verschillende achtergrond en met verschillende meningen over de figuur van zwarte piet.

Initiatief

Deze dialoog is een initiatief van Stichting De Brug Kanaleneiland in samenwerking met Utrecht in Dialoog, de Werkgroep Pietendialoog en Actieve Jongeren Utrecht.

Meer

Aanmelden
Flyer Sinterklaas, een feest voor iedereen?
Wat is een dialoog
Pietendialoog
Stichting de Brug Kanaleneiland
Sinterklaas een feest voor iedereen?
Actieve Jongeren Utrecht

Reageren is niet mogelijk