Sinds de start van de coronacrisis zijn we online met elkaar in gesprek. Om met elkaar in contact te blijven, elkaar te ontmoeten en in gesprek te blijven over wat leeft in coronatijd. Want praten helpt, ook online via zoomsessies lukt het om echt in gesprek te komen met mensen die je niet kent. Sinds de tweede golf in volle gang is zijn we weer helemaal online en niet meer gemengd.
In de Week tegen Eenzaamheid 2020 van 1 t/m 8 oktober zoeken jong en oud daarom actief contact met buurt- en stadgenoten. Sluit je aan en praat met elkaar over eenzaamheid. Ervaar zelf hoe het is om online contact te maken met mensen die je niet vanzelf tegenkomt!
Programma
Vrijdag 2 oktober: De kunst van echt contact
Tijd: 10:00-12:00 | Online via Zoom
Hoe doe je dat, echt contact maken? In het dagelijks leven kom je veel mensen tegen. Je maakt een praatje, zegt elkaar gedag, komt bij elkaar op visite, maar hoe maak je nou echt contact met de ander? Wat laat je van jezelf zien? Wat deel je met de ander? Hoe stel je je op en hoe ontdek je wat je samen deelt? Wat kun je doen om je met die ander verbonden te voelen? Welke rol speelt aanraking in het contact maken en hoe ga je hiermee om in tijden van corona? Kun je online ook echt contact met een ander maken?
Zondag 4 oktober: Luisterworkshop
Tijd: 13:00-16:00 | Locatie: Online via Zoom
Luisteren ligt aan de basis van menselijk contact en is de basis voor dialoog. Luisteren is fundamenteel om je in je leven te kunnen ontwikkelen in contact met anderen en de wereld waarin we leven. Luisteren is een en houding van open en nieuwsgierig zijn, sleutel tot verbinding en dialoog. Luisteren leidt tot effectieve samenwerking en begrip voor elkaar. Zowel in je werk als privé. Verdiep je luistervaardigheid in deze luisterworkshop die wordt gegeven voor Julia van de Griendt, speciaal voor iedereen die beter wil leren luisteren.
Woensdag 7 oktober: Open interesse tegen polarisaties
Tijd: 18:30-20:30 | Locatie: online via Zoom
We zien in Nederland steeds meer polarisaties, vormen van wij-zij denken die tegenstellingen tussen mensen vergroten. Tussen links en rechts, ouderen en jongeren, boeren en stedelingen, arm en rijk, zwart en wit, mannen en vrouwen, pro-piet en kick out zwarte piet, black lives matter en blue lives matter. Hoe ga jij om met polarisatie in jouw omgeving? Wat doe je als iemand je in je hart raakt, een heel andere mening heeft dan jij, je niet ziet, erkent, niet naar je luistert? Hoe ga je om met mensen die heel anders denken, leven, kijken? Kun je je hiervoor open stellen, interesse tonen, nieuwsgierig zijn? Wat gebeurt er als je dat doet? Deel je ervaringen en dromen en laat je verrassen!
Donderdag 8 oktober: Samen uit de crisis
Tijd: 19:30-22:00 | Locatie: Online via Zoom
Wat voor effect heeft de coronacrisis op jouw sociale leven gehad? Tijdens de coronacrisis hebben wij onze familie, vrienden en bekenden minder of helemaal niet kunnen ontmoeten. Misschien ben jij in contact gebleven door met mensen te (video)bellen, of gewoon door af en toe een appje te sturen. Voel je dat het contact met anderen is veranderd door de coronacrisis? Hoe heb jij deze ‘nieuwe’ vormen van contact ervaren? Heb je je hierdoor eenzaam of juist verbonden gevoeld? Wat uit deze nieuwe vorm van contact wil je meenemen naar de toekomst? En wat wil je achter je laten? Hoe zie je onze gezamenlijke toekomst als het gaat om oog voor elkaar?
Help je familie of buur online!
Online een gesprek voeren is even wennen, maar helemaal niet moeilijk! Sommige mensen ervaren het echter als een drempel om online contact te leggen. Heb je een familielid of buur die van een goed gesprek houdt maar deze drempel ervaart? Help hem of haar online!
Voor onze onlinedialogen maken we gebruik van Zoom. Een beetje hulp kan nodig zijn om in te loggen in de Zoomruimte en om geluid en beeld te laten werken. De ervaring leert dat het best gemakkelijk werkt en fijn is om elkaar zo te ontmoeten. Help jij je oma, familie of buur online? Laat het ons weten! Maak een originele foto van jou, je familie en buur online en stuur deze naar ons op!
Ben je zelf niet in de gelegenheid om je familie of buren online te helpen, dan helpen we je graag vanuit Utrecht in Dialoog. Dus ken je iemand uit Utrecht die van een goed gesprek houdt en de mogelijkheden van online contact wil ontdekken? Neem contact met ons op, dan gaan wij ervoor zorgen dat hij/zij mee kan praten!
Oproep van een 80-jarige: “Vergroot je wereld, koop een iPad!” >>>
Blijven praten helpt
Ook na de Week tegen Eenzaamheid blijven we praten tegen eenzaamheid, live en online:
- Vrijdag 16 oktober: Lekker eten (online)
- Donderdag 5 november: Rijker door te delen (online)
- Vrijdag 6 november: Oud & wijs (online)
- Maandag 9 november: Zorg voor elkaar (online)
- Donderdag 12 november: Financieel gezond uit de crisis (online)
- Donderdag 19 november: Het nieuwe ouder worden (online)
- Vrijdag 20 november: Mantelzorg delen (online)
- Vrijdag 4 december: Ouder in eigen buurt (online)
- Donderdag 10 december: Familie (online)
- Donderdag 10 december: Rechten en vrijheid na de crisis (online)
- Vrijdag 11 december: Familie (online)
Wat is een dialoog?
Een dialoog is een gesprek waarin we zonder te oordelen onze ervaringen en ideeën delen. Als je spreekt vanuit je hart en luistert vanuit nieuwsgierigheid naar jezelf en de ander, levert dit vaak verrassend nieuwe inzichten op.
Meer over wat een dialoog is >>>
Erbij Horen
De viering van de Week tegen Eenzaamheid is onderdeel van de Buurtaanpak Erbij Horen en het project Online Erbij Horen in Crisistijd en wordt mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, Sluyterman van Loofonds, Stichting RCOAK, Elise Mathilde Fonds en Gemeente Utrecht.
Meer over wat de buurtdialoog Jolanda brengt >>>.