Passie voor film en dialoog

Jasper van Bladel is sinds 2019 betrokken bij Utrecht in Dialoog. Hij wilde graag een bijdrage aan de maatschappij leveren en vrijwilligerswerk met zijn hobby,film maken combineren. Dat was mogelijk bij Utrecht in Dialoog en inmiddels heeft hij al meerdere filmpjes gemaakt. Deze filmpjes gaan vooral over het deelnemen aan dialogen, het werken als dialoogbegeleider en wat de dialogen deelnemers opleveren en teweeg brengen. Lees het verhaal van Jasper en bekijk wat filmpjes die hij gemaakt heeft. Jasper doet ook een oproep: Heb je een goed idee voor een dialoogvideo rond dialoogevenementen? Neem contact op!

Verhalen over wat dialoog betekent

Ik kom oorspronkelijk uit Brabant maar woon al zo’n 25 jaar in Utrecht. Ik werk als product manager bij een organisatie die zorgdiensten op afstand biedt, zoals bijvoorbeeld beeldbellen met een huisarts, een online dialoog met een huisarts dus. Na eerst zelf een aantal dialoogsessies te hebben bijgewoond, heb ik eind 2019 de eerste deelnemers gefilmd van dialogen over voedsel, eigen baas wanneer je ouder wordt en de lichtdialoog in het Griftpark. Dat was superleuk om te doen, vooral omdat ik daardoor betrokken mensen interviewde die enthousiast vertelden wat dialogen voor hen betekenen.

Online in gesprek blijven in Coronatijd

Toen kwam de coronacrisis over ons heen. Ik vond het indrukwekkend hoe snel Utrecht in dialoog daarop reageerde en al snel online dialogen organiseerden. Om juist in deze tijd ook te laten zien hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven, hebben we vrijwilligers en deelnemers gevraagd om zelf een filmpje te maken. Die filmpjes monteerde ik dan weer tot één geheel. Heel bijzonder om te zien hoe iedereen daar een eigen creatieve invulling aan heeft gegeven.

Leren en ontmoeten in dialoog

Naast dat het een mooie manier is om via de dialogen mensen te ontmoeten die je anders niet zo snel zou ontmoeten, vind Jasper vooral het concept van de dialoog heel bijzonder. In plaats van de ander proberen te overtuigen van jouw mening juist luisteren naar wat de ander te vertellen heeft en waar hij of zij van droomt en dan daar weer van leren. Dat vind ik er zo mooi aan. Een dialoog die ik erg leuk vond was een dialoog over Europa. Aan tafel ging het specifiek over gelijkheid en we hadden 2 jongens van een jaar of 10. Heel mooi hoe zij de vergelijking trokken met de ongelijkheid op het schoolplein en knap hoe zij vanuit hun standpunt een hele waardevolle bijdrage aan het gesprek leverden.

Bereik vergroten

Het blijft de uitdaging om deze manier van echt met elkaar in gesprek gaan verder te verspreiden en groepen te bereiken die nu nog te weinig meedoen. Het is belangrijk om dan de vertaling te maken naar deze groepen die niet zo snel af zullen komen op woorden als ‘inclusie’ en ‘segregatie’. Misschien dat filmpjes hierbij kunnen helpen zoals deze teaser voor de Ontmoet & Wandel.

Oproep aan iedereen!

Ik ben blij dat we elkaar nu weer echt gaan ontmoeten en dat ik zelf ook weer kan gaan filmen. Ik kijk er dan ook heel erg naar uit om nieuwe video’s samen met anderen van Utrecht in dialoog op te pakken. Heb je een leuk idee voor een dialoogvideo rond een serie of dialoogevenement? Mail je idee naar info@utrechtindialoog.nl!

Reageren is niet mogelijk