Overal thuis

Op 17 mei stond bij Utrecht in Dialoog alles in het teken van ‘thuis zijn’. Een thema waar ik vaak over nadenk…

Overal thuis

Voor mij had een fysiek huis nooit zo’n grote betekenis. Ik voelde mij in principe overal wel thuis. Mijn moeder noemt mij ook altijd een ‘kameleon’, ik pas mij makkelijk aan de situatie aan. Dat was niet alleen interessant en nieuw voor mij, maar was soms ook echt nodig.

Ik groeide op in Duitsland, ergens in de buurt van Hannover, in een regio die je niet kent als je er niet vandaan komt. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een jaar oud was en op mijn 18e had ik al in vier verschillende huizen gewoond. Ook was ik het gewend om eens in de twee weken een weekendje bij mijn vader te verblijven.

Verhuizen als avontuur

Na het afronden van de middelbare school ging ik als Au Pair naar Nederland, eigenlijk maar voor negen maanden. Niet te ver weg van ‘thuis’ en oude gewoontes en vrienden, maar toch wel op avontuur gaan en een andere cultuur en haar mensen leren kennen. 

Het bleef niet bij die negen maanden. Inmiddels woon ik al meer dan zeven jaar in Nederland en ben ik ook hier al negen keer verhuisd. Tijdens mijn bachelor studeerde ik ook nog een half jaar in Engeland. Zoals je kunt lezen lukt het mij best goed om overal een thuis voor mijzelf te creëren. Toch vroeg ik me daarom soms ook af of ik misschien te makkelijk ben. Nooit heb ik heimwee gehad, verhuizen was geen emotioneel dingetje voor mij, een nieuwe plek betekende een nieuw en leuk avontuur. 

Thuis voelen in Nederland

Toen leerde ik precies op het goede moment de goede mensen op de juiste plek kennen. Een positieve houding, hard werk en een klein beetje geluk hebben mij geholpen om mij thuis te voelen in Nederland. En met Nederland bedoel ik niet per se een bepaalde plek of huis, maar mijn vrienden, de omgeving, mijn werkplek en het pad van zelfontwikkeling dat ik bewandel.

Thuiskomen bij mezelf

Daarnaast heb ik nu wel een fijn huis met mijn vriendje die mij een thuisgevoel geeft en voor wie ik heel dankbaar ben. We hebben nu ruimtes die ik kan inrichten zodat deze een persoonlijke ‘touch’ krijgen en ons verhaal vertellen. En laat ik eerlijk zijn… ook mijn volle klerenkast en het lekkere bedje wil ik niet missen.

Ik ben vooral meer thuisgekomen bij mijzelf en het leven dat ik hier gecreëerd heb. Thuis zijn is voor mij vooral een warm en veilig gevoel. Een omgeving waar ik mijn niet-perfecte zelf mag zijn. Het voldane “ah, weer thuis” gevoel dat ik na elke reis krijg, hoe mooi deze ook was. Een plek waar ik tot rust kom en niet iemand anders moet zijn die steeds op zoek is naar een andere uitdaging of entertainment. Thuis zijn is ‘ik’ mogen zijn!

Weer even weg

Mijn vriendje en ik verhuizen begin 2022 voor één à twee jaar naar Australië. ‘Ja, weer weg’, kun je denken. Weer een avontuur. Maar deze keer komen we terug naar Nederland, dat hebben we beloofd aan onze ouders en vrienden. Terug naar huis.

Cecily Stolte, mei 2021

Meer inspiratie op het Thema Thuis

Reageren is niet mogelijk