Liefde in al haar kracht

IMPRESSIE VAN EEN ONLINE DIALOOG- Milène Bloemer

Donderdagavond 23 april logde ik in voor een online dialoog over een prachtig onderwerp: de liefde in al haar facetten en gedaanten. Een thema dat meer mensen bezighoudt in coronatijd, zo bleek uit de grote belangstelling van jong en oud. Veel kwam voorbij aan de verschillende digitale tafels: van je lief niet kunnen ontmoeten, vaders en huidhonger tot allerlei manieren om op afstand digitaal en via de post lief te hebben. Verrassend waar de kracht van dialoog, ook online, je soms kan brengen en wat je ervan kunt leren. Een reis in het klein in liefde waarvan zoveel te delen valt.

Een reis in het klein

Wederom heb ik ervaren wat dialoog kan doen. Inspiratie vind je eenvoudigweg bij elkaar, wat het ook maar is. Een dialoog is eigenlijk een reis in het klein. Je loopt even een stukje met elkaar op en hoe groot of hoe klein ook: je neemt altijd wel iets moois mee naar huis. Zo simpel kan het zijn. Je deelt iets van jezelf en daarin ben je gelijk. Dat geeft ruimte om zonder oordeel te luisteren en te praten vanuit je ervaringen en de dingen die je gevormd hebben. Met een open mind en hart en nieuwsgierigheid naar de ander, vallen grenzen en drempels weg. Je ontmoet elkaar.

“Bijzonder dat je met vreemden zulke intieme verhalen kunt uitwisselen en daar ook nog van kunt leren…”

“Het was leuk en fijn om te horen hoe andere mensen tegen de liefde aankijken. Zelf ben ik daarbij nogal eenzijdig gericht op de toekomst van de mensheid en de wereld.”

Een open hart

Ook de liefde vraagt om een open hart en zij is het waard dat wij dat doen. Open staan vraagt om kwetsbaarheid en jezelf kunnen delen met al jouw imperfecties. Met een open hart voel je dát je liefhebt en wát je liefhebt. De mensen die belangrijk voor je zijn, de dingen die je graag doet, schoonheid zien in kleine dingen, zielsverbonden zijn, dankbaarheid voelen. Een onuitputtelijke bron die zo je hart in stroomt.

“Er is weinig nodig om liefde te voelen voor de natuur en mijn familie.”

“In de dingen die je meemaakt, loopt je hart soms onbedoeld deukjes op en raak je weleens gekwetst. Toch is er geen alternatief. De liefde vraagt erom dat je dan toch je hart weer openstelt. En zodra ik dat doe, merk ik dat ik liefde kan voelen en dat ze er altijd is.”

“Liefde is ook kwetsbaar, je kwetsbaarheid laten zien, de rafelrandjes, imperfect, zo menselijk…”

Een veelzijdige kracht

Liefde kent vele mooie vormen en groeit door aandacht voor de natuur en elkaar, de kleine dingen. Het goddelijke, het wonder, het onverklaarbare en mysterieuze in het leven, toont zich aan ons in allerlei vormen van liefde. Liefde als een mystieke en universele kracht die er altijd is. Ze kent geen regels, laat zich niet verklaren. Ze is veelzijdig en presenteert zich in verschillende gedaanten. Ze kan veranderen en er zijn vele vormen van ‘houden van’.

“We zijn bijna 20 jaar samen geweest. Ook na het uit elkaar gaan, is er nog liefde. Ik kan nog steeds zeggen dat ik van hem hou. Het heeft een mooie plaats in mijn hart gekregen.”

“Na een periode van vluchtige korte contacten, die vaak gingen om lust en voorzien in een behoefte, merkte ik dat ik behoefte heb aan diepgang en langzamer, rustiger iets opbouwen.”

“Ik ontdekte dat ik van mannen en van vrouwen kan houden. Er zijn relaties geweest waarin ik bang was om dat te vertellen, maar nu draag ik het als iets dat gewoon bij mij hoort.”

Liefde in coronatijd

Het begint al te wennen, deze gekke tijd van elkaar minder in het echt zien en ontmoeten. De dingen waar we van houden, doen we op andere manieren of we moeten even wachten tot het weer kan. We passen goed op, zijn voorzichtig met elkaar en missen het contact met familie, vrienden, collega’s, kennissen, geliefden. Het vraagt van ons allemaal de discipline om vol te houden, maar juist in verbondenheid met elkaar weten we ook waarvoor we het doen. Het maakt ons des te meer bewust van de dingen die echt belangrijk zijn. Dat de mensen van wie we houden veilig en gezond zijn. Liefde op afstand is onverminderd sterk.

“Deze coronatijd leidt toch ook tot diepere contacten. Door het wegvallen van veel afleidingen, ervaren we meer wat er echt toe doet: liefde en aandacht voor elkaar en voor onze directe omgeving. Mooi als we dit mee kunnen nemen naar de toekomst.”

Huidhonger

Single zijn, voelt nu misschien wel dubbel alleen en daten met alle maatregelen tegen corona… dat is een uitdaging. Ook zijn er geliefden, die we nu niet kunnen bezoeken. Gevoelens van eenzaamheid zijn soms moeilijker te dragen. We hebben anderen nodig om ons verbonden te voelen met het leven. Iemand in de groep noemt het ‘huidhonger’. Wat een prachtige omschrijving en zo herkenbaar! Je kunt op allerlei manieren contact hebben met anderen, maar dat is nooit een vervanging van écht en lichamelijk contact.

“Beeldbellen vond ik altijd maar onzin, maar momenteel is het de enige manier om contact te hebben met mijn moeder in het verzorgingstehuis. Het is moeilijk, ze is dement en ze snapt het niet. Ook met iemand van de begeleiding erbij, vervangt het niet het echte contact. Aanraking is zo belangrijk.”

“Ik kan prima alleen leven en ben daarin ook helemaal niet ongelukkig, maar een aanraking, een knuffel, lichamelijke intimiteit: dat kan ik soms zo nodig hebben.”

Onze vaders

Ook de waardering voor familie komt herhaaldelijk terug in ons gesprek. Een familieband is onvervangbaar. Een deelnemer vertelt over de band met zijn vader en hoe deze door de jaren heen veranderde. Zo raken we in gesprek over onze vaders. Vaders die ziek zijn en je momenteel niet kunt bezoeken. Vaders die je keuzes wel respecteren, maar het moeilijk vinden. Hoe een relatie met je vader heel onvoorwaardelijk kan zijn en toch ook verschillende periodes kent van soms dicht tot elkaar zijn of elkaar juist even wat minder goed begrijpen. En dat je er soms pas veel later achter komt dat er meer acceptatie was dan je eerst dacht. Prachtig om dat met elkaar te delen en wat het losmaakt in ons.

“Waren wij eerst twee haantjes die nogal met elkaar botsten. Later toen ik zelf volwassen was, veranderde dat in… ja dialoog eigenlijk. We konden toen echt naar elkaar luisteren van man tot man.”

“Toen ik 14 was, ontdekte ik dat ik op meisjes viel. Mijn vader was erg gelovig en het voelde op dat moment alsof ik zijn grootste teleurstelling was en alsof hij me nooit meer hetzelfde heeft gezien. Pas vele jaren later heb ik gevoeld dat hij mij daarin geheel accepteerde. Dat hebben we nooit besproken, maar nu weet ik dat hij ook daarin van mij hield.”

Zelfliefde en de ander liefhebben

Liefde voor jezelf versus liefde voor de ander: hoe zit dat dan eigenlijk? In hoeverre heb je de ander nodig om zelf liefde te ervaren? Om van een ander te houden, moet je ook van jezelf kunnen houden. Al vervangt het dat niet altijd. Het kan per persoon verschillen wat je behoefte daar in is. En hoeveel moet je dan eigenlijk van jezelf houden om ook van de ander te kunnen houden? Het is een interessante wisselwerking, komen we achter. Je uitstraling naar buiten toe wordt immers ook bepaald door hoe comfortabel je bent met jezelf en alles wat bij je hoort.

“Liefde is ook liefde voor jezelf, het stellen van grenzen, en open durven zijn als het erop aankomt.”

“Liefde overkomt je niet alleen, het kan ook een bewuste keuze zijn.”

Het gaat om de ander

Liefde nodig hebben, gaat soms ook veel over jezelf en over voorzien in een behoefte. Misschien gaat echte liefde juist niet over jezelf en jouw behoeften, komen we al pratend achter, maar juist over wat je waardeert aan de ander en wat de ander nodig heeft.

“Echte liefde is voor mij als het niet gaat om wat ik nodig heb, maar juist om de ander.”

“Wat waardeer ik jou, voelde ik ineens heel sterk en ik dacht: oh wacht eens even… volgens mij is dit wat liefde is.”

“Ik ben tijdelijk bij mijn moeder ingetrokken. Ze is alleen, mijn vader zit in het verzorgingstehuis. Het is fijn om haar in deze tijd te kunnen steunen en te voelen hoe belangrijk familie is.

Tussen verbinding en vrijheid

Liefdesrelaties kennen ook een spanning tussen verbinding en vrijheid. Verbonden zijn met elkaar en elkaar ook vrij kunnen laten. Dit moet er beide zijn in de liefde, anders beland je onvermijdelijk in sleur. Communicatie is key, stellen we vast. Je moet erover durven praten, wat je behoefte is naar verbinding of vrijheid. De regels bepaal je samen en er moet ook veiligheid zijn om dit te kunnen doen. Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar je eigen verlangens en die van de ander.

“Liefde vraagt ook moed. Om jezelf uit te spreken. Als je dat uit de weg gaat, ook bij jezelf, dan verlies je de liefde.”

“Het meest heb ik geleerd van mijn polyamoreuze relaties. Ik ontdekte dat er zoveel meer liefde is. Dat ik van meerdere mensen kan houden en dat liefde om ruimte en vrijheid vraagt. Dat ik die exclusiviteit niet nodig heb en dat je niet elkaars bezit bent.”

“Voor mij zijn veiligheid en respect daarin wel heel belangrijk. Het kan best moeilijk zijn om elkaar vrij te laten en een gevoel van concurrentie te ervaren. Dat je onzeker raakt over wat jouw plek bij de ander is.”

“Er is zoveel mogelijk in de liefde en zo veel te ontdekken in mijzelf en de ander. En daar kan ik altijd verder, wat er ook gebeurt. Fijne gedachte, het maakt voor mij het leven de moeite waard.”

Essentie

De laatste vraag in het gesprek moeten we kort houden want er was zoveel aan ervaringen te delen. We moeten alweer bijna afsluiten als we elkaar vragen om in één zin samen te vatten wat onze droom voor liefde is. Dat maakt de liefde weer verrassend simpel.. en we blijven fools for love ♥.

“Samen oud worden met mijn vrouw.”

“Een open hart voor de liefde.”

“Liefde ervaren in al zijn omvang, waar ze zich ook maar aandient.”

“Liefde hebben voor al mijn keuzes en elke dag doen wat ik liefheb.”

 

Reageren is niet mogelijk