Leidsche Rijn: Samen eten en erbij horen

In Terwijde: Hof ’t Spoor en Parkwijk: Bij de Buren vinden regelmatig gesprekken plaats over onderwerpen als vriendschap, vrijheid en familie. Met aansluitend een lunch van DOCK of een maaltijd van Resto VanHarte. Met RAUM startten we eind 2020 de serie Super Solo over gelukkig alleen-zijn. Binnenkort gaan we in Bibliotheek De Meern live in gesprek over Erbij Horen als je ouder wordt.

Samen eten en erbij horen

Aansluitend op de dialogen genieten deelnemers een gezamenlijke lunch of driegangenmaal van Resto VanHarte. Ines Leijen, een deelnemer, merkt dat de lunch na afloop ook enorm helpt met de dialoog zelf. Door het gesprek over eten komt er vaak een gesprek over elkaars levensstijl en ze neemt vaak nieuwe ideeën mee voor eetgewoontes thuis. Er wordt af en toe samen gekookt – de deelnemers hebben bijvoorbeeld ‘baklava’ gemaakt!

Jedidjah Arentsen onderzocht in 2020 op welke manier culturele verschillen overbrugd worden tijdens online eetdialogen: “door het “samen eten” tijdens een online dinerdialoog voelde het gesprek “losser”. Het “samen eten” werd gezelliger gevonden en voegt wat toe ten opzichte van online dialogen zonder eten.”

Ines Leijen: “Ik vind het belangrijk dat mensen met elkaar in contact komen. Onze gespreksthema’s zijn breed, maar het levert mooie gesprekken op. Iedereen heeft zoveel verschillende ervaringen. De dialogen brengen een grote onderlinge verbondenheid. Je krijgt nieuwe inzichten, en soms stof tot nadenken.”

Lees meer over onderzoek naar wat samen eten doet en over wat dialogen brengen >>>

Weer live: Jezelf zijn in de wijk

In de tweede helft van 2021 gaan we weer live in gesprek over jezelf zijn. Waar haal jij je zelfvertrouwen vandaan? Waar en bij wie kan jij zijn wie je bent? Sluit aan bij Hof ’t Spoor of Bij de Buren!

Eerder dit jaar gingen we in gesprek over:

De Meern: Erbij horen als je ouder wordt

Ook als we ouder worden willen we er erbij horen, meetellen, van betekenis zijn. In een drieluik in Bibliotheek De Meern verdiepen we met elkaar verschillende thema’s rond erbij horen als je ouder wordt. De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagochtenden 8, 15 en 22 oktober van 10:00 tot 12:30 uur.

  • 8 oktober: Erbij horen als je ouder wordt. Hoe geef je zin aan je leven als je ouder wordt? Hoe zorg je ervoor dat je mee blijft draaien en erbij hoort? Zoek je een hobby, vrijwilligerswerk, nieuwe vrienden, ga je op reis of ga je voor anderen zorgen? Wanneer ervaar je dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? Wat heb je nodig om erbij te horen?
  • 15 oktober: Alleen (weer) verder. Hoe krijg je weer zin en geef je betekenis aan je leven na verlies? Ga je op zoek naar nieuwe mensen, zoek je liever oude vrienden of familie op, zoek je contact in de buurt of doe je iets heel anders? Levenslange ervaringsdeskundigen in alleenstaan en gaan zijn in het bijzonder welkom!
  • 22 oktober: Vrienden voor het leven? Over de betekenis van vriendschappen in je leven als je ouder wordt. Wat is de plek van vriendschap in jouw leven? Worden vrienden belangrijker als je ouder wordt, meer generatiegenoten wegvallen, de jonge generatie hun eigen weg gaat, je niet meer nodig lijkt te hebben? Bij welke mensen of groepen ben jij thuis of zou je willen horen als je ouder wordt?

Buurtaanpak Erbij Horen

De wijkdialoog Leidsche Rijn is onderdeel van de Buurtaanpak Erbij Horen. In het kader van dit project zijn we in 2020 het hele jaar door  Buurtdialogen in Parkwijk en Terwijde gestart. In Coronatijd gingen we ook in Leidsche Rijn online in gesprek. Vlak voor de Coronacrisis spraken we met een regelmatige deelnemer over de betekenis van de buurtdialoog Terwijde: “Al is elkaars taal spreken soms nog moeilijk, de glimlach of de traan verstaan we allemaal.” Lambert, bewoner en vaste dialoogbegeleider in Leidsche Rijn vertelt hoe hij Met aandacht getuige is.

Start buurtdialogen Leidsche Rijn

Wijkbureau Leidsche Rijn, welzijnsorganisatie Doenja en Utrecht in Dialoog zijn in 2016 gestart met wijkdialogen in de nieuwe Vinex wijk Leidsche Rijn. Zo konden nieuwe buren elkaar leren kennen en mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten om de sociale cohesie te versterken en polarisatie te voorkomen, zo was de gedachte. Mirjam Hueber, Stagiaire Sophie Reijnders, Fouzia de Waal, Talin Hagiopan en Wilma de Buck organiseerden in 2016 de eerste buurtdialogen over verbinding in Parkwijk (alleen voor vrouwen), Terwijde (Hof t Spoor) en het Zand. De vrouwengroep kwam vaker in besloten verband in Parkwijk bij elkaar. In 2016 startten ook de Buurtdialogen in Vleuten De Meern met Welzaam in Vleuterweide en Veldhuizen en met vrouwenroepen in het kader van het project Buurtrijk met Nadoua Dahmane en anderen. 

20 jaar Leidsche Rijn: Nieuwe Buren

In 2018 gingen we in het kader van verkiezingsdialogen ook in de Buurtwerkkamer in gesprek over contact in Leidsche Rijn. Datzelfde jaar vierden we het 20jarig bestaan van Leidsche Rijn met creatieve kinderdialogen over hun droomstad, een zwerf-afval opruimactie, feestelijke friet en dialoog over het thema ‘Nieuwe Buren’ bij Place2BU in de week tegen de eenzaamheid. In de week van de dialoog/respect gingen jong en oud op het Leidsche Rijn College in gesprek over Respect. De buurtdialogen in Hof ’t Spoor Terwijde kregen in 2019 een vervolg met Lilith Smidts-Lafeber, Lambert van Elk en Marijke Zoetelief als vaste dialoogbegeleiders. Op donderdag 21 maart 2019, de internationale dag tegen discriminatie, polarisatie en segregatie gingen we met bondgenoten in Leidsche Rijn en Vleuten De Meern bij het Leidsche Rijn College in gesprek om de rijkdom aan culturen, aan ambitie, aan initiatieven en aan diversiteit en de veelkleurigheid en veelzijdigheid in deze ‘rijke wijk’ te vieren. Zo kort na de tramaanslag werd dit een bijzonder verbindende bijeenkomst.

Online in coronatijd: #Super Solo en alleen zijn

In Coronatijd gingen we ook in Leidsche Rijn vooral online in gesprek.  Met RAUM startten we de serie Super Solo over gelukkig alleen-zijn, hoe je als solo alleen uit of op reis kunt gaan en nieuwe werelden kunt ontdekken. Over #1 alleen op ontdekking gaan, #2 alleen opvoeden en zorgen voor anderen en #3 alleen in liefdevolle verhouding met anderen treden. Super Solo was onderdeel van Living Apart Together: een stadsonderzoek, programma en expositie over eenzaamheid in grote steden. Uit dit onderzoek is de facebookgroep AlleenIsOke met Marjon Moed ontstaan. Om je bij aan te sluiten als je graag alleen bent!

Betrokkenen aan het woord

Reageren is niet mogelijk