In Terwijde: Hof ’t Spoor en Parkwijk: Bij de Buren vinden regelmatig gesprekken plaats over onderwerpen als vriendschap, vrijheid en familie. Met aansluitend een lunch van DOCK of een maaltijd van Resto VanHarte.
Samen eten en erbij horen
Ook in Leidsche Rijn gaan we in gesprek over onderwerpen als vriendschap, vrijheid en familie. In verschillende buurthuizen zoals: Hof ’t Spoor (Terwijde), Bij de Buren (Parkwijk) en Hoge Weide. Ook werken we samen met Indekerngezond en RAUM. Vaak is de dialoog met een aansluitende lunch van DOCK of een maaltijd van Resto VanHarte.
Ines Leijen, een deelnemer, merkt dat de lunch na afloop ook enorm helpt met de dialoog zelf. “Door het gesprek over eten komt er vaak een gesprek over elkaars levensstijl en ze neemt vaak nieuwe ideeën mee voor eetgewoontes thuis. Er wordt af en toe samen gekookt – de deelnemers hebben bijvoorbeeld ‘baklava’ gemaakt!” Iedereen is van harte welkom!
- Wo 15 maart 2023, 13:30 – 16:00: Leidsche Rijn: Toen en nu
- Di 4 april 2023, 13:30 – 15:00: (Gelijke) kansen
- Wo 26 april 2023, 10:00 – 12:00: Doodgewoon praten, hoe dan?
- Wo 10 mei 2023: 9:30 – 12:00: Doorgaan als het moeilijk is
- Wo 10 mei 2023: 19:30 – 21:00: Echt thuis voelen
- vr 12 mei 2023, 16:00 – 18:00: Nu of nooit?
- do 25 mei 2023, 10:00 – 12:30: Nu of nooit?
Eerdere projecten in Leidsche Rijn
Buurtaanpak Erbij Horen
De wijkdialoog Leidsche Rijn is onderdeel van de Buurtaanpak Erbij Horen. In het kader van dit project zijn we in 2020 het hele jaar door Buurtdialogen in Parkwijk en Terwijde gestart. In Coronatijd gingen we ook in Leidsche Rijn online in gesprek. Vlak voor de Coronacrisis spraken we met een regelmatige deelnemer over de betekenis van de buurtdialoog Terwijde: “Al is elkaars taal spreken soms nog moeilijk, de glimlach of de traan verstaan we allemaal.” Lambert, bewoner en vaste dialoogbegeleider in Leidsche Rijn vertelt hoe hij Met aandacht getuige is.
Start buurtdialogen Leidsche Rijn
Wijkbureau Leidsche Rijn, welzijnsorganisatie Doenja en Utrecht in Dialoog zijn in 2016 gestart met wijkdialogen in de nieuwe Vinex wijk Leidsche Rijn. Zo konden nieuwe buren elkaar leren kennen en mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten om de sociale cohesie te versterken en polarisatie te voorkomen, zo was de gedachte. Mirjam Hueber, Stagiaire Sophie Reijnders, Fouzia de Waal, Talin Hagiopan en Wilma de Buck organiseerden in 2016 de eerste buurtdialogen over verbinding in Parkwijk (alleen voor vrouwen), Terwijde (Hof t Spoor) en het Zand. De vrouwengroep kwam vaker in besloten verband in Parkwijk bij elkaar. In 2016 startten ook de Buurtdialogen in Vleuten De Meern met Welzaam in Vleuterweide en Veldhuizen en met vrouwenroepen in het kader van het project Buurtrijk met Nadoua Dahmane en anderen.
20 jaar Leidsche Rijn: Nieuwe Buren
In 2018 gingen we in het kader van verkiezingsdialogen ook in de Buurtwerkkamer in gesprek over contact in Leidsche Rijn. Datzelfde jaar vierden we het 20jarig bestaan van Leidsche Rijn met creatieve kinderdialogen over hun droomstad, een zwerf-afval opruimactie, feestelijke friet en dialoog over het thema ‘Nieuwe Buren’ bij Place2BU in de week tegen de eenzaamheid. In de week van de dialoog/respect gingen jong en oud op het Leidsche Rijn College in gesprek over Respect. De buurtdialogen in Hof ’t Spoor Terwijde kregen in 2019 een vervolg met Lilith Smidts-Lafeber, Lambert van Elk en Marijke Zoetelief als vaste dialoogbegeleiders. Op donderdag 21 maart 2019, de internationale dag tegen discriminatie, polarisatie en segregatie gingen we met bondgenoten in Leidsche Rijn en Vleuten De Meern bij het Leidsche Rijn College in gesprek om de rijkdom aan culturen, aan ambitie, aan initiatieven en aan diversiteit en de veelkleurigheid en veelzijdigheid in deze ‘rijke wijk’ te vieren.
Online in coronatijd: #Super Solo en alleen zijn
In Coronatijd gingen we ook in Leidsche Rijn vooral online in gesprek. Met RAUM startten we de serie Super Solo over gelukkig alleen-zijn, hoe je als solo alleen uit of op reis kunt gaan en nieuwe werelden kunt ontdekken. Over #1 alleen op ontdekking gaan, #2 alleen opvoeden en zorgen voor anderen en #3 alleen in liefdevolle verhouding met anderen treden. Super Solo was onderdeel van Living Apart Together: een stadsonderzoek, programma en expositie over eenzaamheid in grote steden. Uit dit onderzoek is de facebookgroep AlleenIsOke met Marjon Moed ontstaan. Om je bij aan te sluiten als je graag alleen bent!
Betrokkenen aan het woord
- Lees meer over onderzoek naar wat samen eten doet
- De glimlach of traan verstaan we allemaal
- Ontspanning in Terwijde, oogst van een dialoog
- Met aandacht getuige zijn
- Leren praten over geldzorgen