Margriet Jongerius: “Open je hart”

Vrijdagochtend 6 november is de week van de dialoog officieel geopend met poëzie, dialoog en ontbijt op de 21e verdieping van het Stadskantoor. Met de mensen, sociaal ondernemers, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers die de Week van de Dialoog in Utrecht mogelijk maken. Door het organiseren van tafels, het begeleiden van dialogen, het trainen van gespreksleiders en meer.

Thuis voor vluchtelingen

IMG_1949 Wethouder Jongerius sprak haar waardering uit voor de enorme inzet van ondernemers, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. “De meer dan 20 dialoogtafels op verschillende plekken in de stad bieden stadsbewoners alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over Thuis, en dat sluit goed aan bij de actualiteit van het vluchtelingenvraagstuk. Ik ben trots op de wijze waarop Utrechters hiermee omgaan, vluchtelingen welkom heten en een Thuis bieden. Bijvoorbeeld in Kanaleneiland waar nu een nieuwe opvang voor vluchtelingen komt.”

Thuis?

De Utrechts-Iraaks-Koerdische dichter Baban Kirkuki droeg persoonlijk het gedicht Thuis?  voor dat hij voor de week van de dialoog 2015 heeft gemaakt  (video). foto 2Hierna gingen aanwezigen met elkaar in gesprek over Thuis om zo met elkaar te proeven aan het thema en de methode van de week van de dialoog. Het delen van ervaringen, samen dromen en een eerste stap zetten om die droom dichterbij te halen.

Open je hart

Wethouder Jongerius roept bewoners van Utrecht op om ook met elkaar in dialoog te gaan. “Dat betekent open staan voor de ander, echt naar elkaar luisteren en vooral je hart openen. Door in een dialoog persoonlijke ervaringen en dromen te delen kunnen we beter leren samenleven met verschillen.” Eén van de deelnemers na afloop van de startdialoog: “In woorden valt niet goed uit te drukken hoe geweldig ik het vond. Echt heel inspirerend en leerzaam! Zo’n mooie start belooft veel goeds.” Een ander: “Ik heb de dialoog als een verrijking ervaren. Ik wist niet wat ik moest verwachten maar heb me in het onbekende ervan toch “thuis” gevoeld. Al met al… een prachtige ervaring! Ik verheug me op meer.”

Meer dialoog

Schermafbeelding 2015-10-18 om 18.10.51Wethouder Jongerius: “Deze mooie start van de week van de dialoog smaakt naar meer.” Wethouder Jongerius gaat zondag 8 november in SANAA in gesprek over Thuis tussen Culturen met Syrisch-Utrechtse kunstenaar Rabi Koria, winnaar van de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderskunst 2015. Dinsdag 10 november sluit ze aan bij de dialoog over Thuis in het Stadskantoor. Er zijn nog 25 andere dialoogtafels waar je voor in kunt schrijven. Onder meer op 12 november in Villa Vrede voor een dialoog over Thuis in het Nederlands en Engels.

Meer informatie

Week van de Dialoog 2015
Thema Thuis

Reageren is niet mogelijk