Vrienden maken, hoe doe je dat? Hoe ontstaan vriendschappen eigenlijk? Wat verbindt, voedt en versterkt een vriendschap? Wat zoek je in je leven als het om vriendschap gaat? Op dinsdagochtend 10 september loop ik binnen bij Podium Oost. Met de Week tegen Eenzaamheid in aantocht, is hier een dialoogbijeenkomst over vrienden maken. Jong en oud zitten om tafel. Er komt een mooi gesprek op gang over wat vriendschap is en waarom het zo belangrijk voor ons is.
Nieuwe mensen leren kennen
Er kan een hoop gebeuren in een mensenleven, daar waar het gaat om vriendschap. Het gemis van vrienden die komen te overlijden. Een relatie die uitgaat en gezamenlijke vrienden, die toch meer van je ex blijken te zijn. Een periode van ziekte of burn-out, waarin je leert wie je vrienden zijn en wie niet. Met pensioen gaan en je collega´s moeten missen. Gaan studeren in een andere stad en je eerdere vrienden steeds minder zien.
Bijna allemaal hebben we wel zo´n ervaring. Het stelt je voor de keuze, hoe ga je hiermee om? Wat is waardevol en belangrijk voor je? Als je nieuwe mensen wilt leren kennen, waar ontmoet je die dan? Vaak gebeurt dit op de plekken waar je komt, of doordat je ergens deel van uit maakt: een volkstuinencomplex, een studentenvereniging, hobby en sport, reizen en ga zo maar door. Je hebt vaak meer kaarten in handen dan je denkt. Je leert elkaar beter kennen door iets te ondernemen en nieuwsgierig naar de ander te zijn. Je merkt dan vanzelf of het klikt en of er voldoende gemeenschappelijke aanknopingspunten zijn.
Vriendschap in balans
Vervolgens passeren wederkerigheid en verwachtingen de revue. Als je je open stelt, krijg je dan wel terug wat je verwacht? Wanneer zijn mensen écht je vrienden? Soms is het niet erg als de inspanning even wat meer van jou moet komen, wanneer je het vertrouwen hebt dat dit wel weer bijtrekt of wanneer je weet dat hier een goede reden voor is. Het is belangrijk dat het in balans is.
Leeftijd is maar een getal
Als je een gemis in je eigen leven voelt, kun je een kloof ervaren met anderen. Bijvoorbeeld met mensen om je heen die ogenschijnlijk alles hebben wat jij ook zo graag zou willen: kinderen/ kleinkinderen, een relatie, een baan. Soms ben je zelf je ergste vijand. Je wilt je niet opdringen, je geneert je, of je denkt: ‘ik los de dingen zelf wel op’. Als je dan ook nog vervelende ervaringen hebt, of vaker gekwetst bent, is de veiligheid van je eigen cocon soms makkelijker. Je wordt voorzichtiger en durft niet meer zo goed. Ook je leeftijd plakt je soms een etiket op, dat je nog niet wilt hebben.
“Ik ben dan wel de zestig gepasseerd, maar ik sta nog volop in het leven. Ik voel geen aansluiting bij zestigplussers en ben er nog helemaal niet aan toe om onder het hokje ´ouderen´ geschaard te worden. Ik wil nog steeds actief zijn en dingen ondernemen. Leeftijd is maar een getal.”
Vriendschap vergt inspanning
Zo passeren onze persoonlijke ervaringen aan tafel. We stellen vast dat een vriendschap in feite een relatie is en dat maakt dat het soms ingewikkeld is. Je moet er je best voor blijven doen. Vriendschappen zijn er in alle soorten en maten en je verandert zelf ook door de tijd. Keuzes maken is dan belangrijk. Door te stoppen met de dingen die je niet meer passen, komt er ruimte voor weer andere dingen op je pad en kun je meer voldoening halen uit de activiteiten en relaties die je wél hebt.
Leren een praatje te maken
Ook de rol van moderne media komt nog aan bod. De techniek kan het makkelijker maken om met mensen in contact te komen, maar veel ouderen ontbreekt het aan de vaardigheden om hierin mee te kunnen. Zij missen dan de aansluiting. Aan de andere kant tonen social media, zoals Facebook en Instagram, vaak vooral het perfecte plaatje van de buitenkant. Het blijft nodig dat we ook de ‘soft skills’ leren.
“In de rij van de supermarkt, hoor ik soms alleen maar het bliepen van de kassa. We lijken het verleerd te zijn om gewoon even een praatje te maken.”
Durven dromen en gewoon doen
Dan komen we toe aan de laatste stappen van onze dialoog: dromen en concrete acties bedenken. ‘Durven’ is een woord dat veel terug komt: soms moet je eerst vriendschap met jezelf sluiten, om te kunnen en te durven delen met anderen. Een mooi voornemen op zichzelf. Eén van de deelnemers meldt zich direct aan voor de nieuwsflits van Utrecht in Dialoog om vaker zo in gesprek te gaan als vanmorgen. Meerdere aanwezigen gaan eens een kijkje nemen op de website en app Nieuwe mensen leren kennen. We spreken af om zeker nog eens door te praten over vriendschap. Bijvoorbeeld over:
- de rol van sociale media in vriendschappen en contacten;
- leeftijden en vriendschap;
- hoe zijn jouw overtuigingen van invloed op je relaties met anderen?
Food for thought… ik ga geïnspireerd weer naar huis.
Meer weten?
Wil je weten welke dialoogtafels er nog meer worden gehouden? Kijk dan eens op de website van Utrecht in Dialoog, meld je aan voor de Nieuwsbrief of volg ons op social media.