Een gezonde dialoog in Overvecht

Donderdagavond 12 november vond een bijzondere dialoog plaats in Utrecht Overvecht over Gezond Thuis. Artikel 1 Midden Nederland, Stichting Asha en huisartsenpraktijk Gagelhof hadden een bont gezelschap bijeengebracht om hierover met elkaar in gesprek te gaan in het kader van de week van de dialoog. Wijkbewoners, huisartsen, apotheker, sociaal makelaars, wijkraad, geestelijk verzorger, wijkteam, beweeginitiatieven en andere experts maakten onder begeleiding van Utrecht in Dialoog kennis met elkaar en wisselden ervaringen en dromen uit. Stadspodium Utrecht verzorgt 16 december een vervolg.

De prijs van suiker

Kennismaken met elkaar gebeurde aan de hand van de vijf vingers. De duim: Waar ben je trots op als het gaat om gezondheid? De wijsvinger: Welke richting wil je op? De middelvinger: Waar baal je van, ben je boos op? De ringvinger: Waar ben je trouw aan? De pink: Waar ben je klein/zwak in? De trots zit vooral in gezond bewegen/leven en in de eigen professie, bv. als geestelijk verzorger. De pijn zit in de suiker in de thee, lekker eten, snoepen en vooral ook chocola. De boosheid richt zich op de voedingsindustrie die overal suiker in verwerkt, overheid en verzekeraar.Overgewicht Bij het delen van ervaringen passeert een enorme rijkdom aan initiatieven in de wijk de revue. Initiatieven om mensen met overgewicht in beweging te krijgen, eenzaamheid tegen te gaan, kwetsbare groepen te bereiken en huisartsenpraktijken te ontlasten. Gedroomd wordt over verbinding tussen al deze mooie initiatieven met WijkConnect.

Ongezonde wijk?

Overvecht staat bekend als ongezonde wijk, de wijk met de hoogste zorgkosten van Nederland, veel overgewicht en een lage levensverwachting. Heeft dit niet vooral met de samenstelling van de bevolking van Overvecht te maken? Is de aanpak in Overvecht niet steeds het voorbeeld geweest van hoe het wel moet? De volle wachtkamers en het groeiend aantal chronisch zieken baren de huisarts zorgen. Werkt de Rotterdamse aanpak van eenzaamheid in samenwerking met huisartsen beter? De Wijkraad Overvecht laat onderzoek uitvoeren. Mensen met overgewicht in beweging krijgen doen deelnemers door relaties op te bouwen, mensen via via te verleiden en samenwerken.

Wat moet er anders?

Deze dialoog verdient een vervolg. Stadspodium Utrecht organiseert op woensdagavond 16 december een Podiumgesprek over ‘Overvecht, ongezondste wijk van Nederland…!’ in Zimhic Stephanus. Stadspodium Utrecht: “Terwijl in Overvecht landelijk zeer gewaardeerde voorbeeldprojecten plaatsvinden zoals Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Overvecht Gezond! en Gezonde Wijk Overvecht nemen de zorgkosten jaarlijks toe. logo gezonde wijkWat moet er anders om van Overvecht de gezondste wijk van Utrecht te maken?” Tijdens het Podiumgesprek komt iedereen die dat wil aan het woord. En er is alle ruimte voor dwarsdenkers op de zeepkist. Aanmelden kan bij Stadspodium Utrecht.

Meer info

Wijkraad Overvecht op Wijkconnect
Overvecht Gezond

Reageren is niet mogelijk