Gelijkwaardig, tussen arm en rijk

1-152900Op donderdagavond 16 februari 2017 gaan bewoners van Kanaleneiland met elkaar in gesprek over het onderwerp Gelijkwaardig, tussen arm en rijk. Ben je evenveel, minder of meer waard dan een ander als je arm bent, rijk bent of iets daar tussenin? Na een kort introductie  delen we aan tafels van 6 tot 8 personen onze ervaringen, perspectieven en dromen. Ter afronding delen we de inzichten van de verschillende tafels. Benieuwd naar gezichtspunten en ervaringen van andere wijkbewoners? Zin in een verdiepend gesprek? Je bent van harte welkom op donderdagavond 16 februari van 19.00-22.00 uur op Livingstonelaan 609, 3526 HL Utrecht (AJU). Je kunt je hier aanmelden.

Is arm en rijk gelijkwaardig?

Ben je evenveel, minder of meer waard als je arm of rijk bent? Wat ben je waard, hoe bepaal je dat en welke rol speelt het hebben van geld daarin? Wat doet het met je gevoel van eigenwaarde en gelijkwaardigheid als je veel of weinig geld hebt, meer dan genoeg of te weinig verdient, goed of slecht in de slappe was zit?  Hoe is het als je niet het geld hebt om rekeningen te betalen, mee te doen en het leven te leiden dat je voor ogen hebt, als er schuldeisers achter je aan zitten? Om aan te kloppen bij anderen als je niet meer rond kunt komen. Of als je alles kunt doen wat je wilt, voor anderen te betalen, een teveel aan geld weg te schenken of te investeren? Hoe ga jij om met een tekort of teveel aan geld, en waar verlang je naar als het gaat om gelijkwaardigheid? Wat wil jij betekenen en welke stap kun je daarin zetten? Wat is voor jou echt van waarde, en mogelijk weerloos? Is een ander meer, minder of evenveel waard, of is ieders waarde onvergelijkbaar en gaat het om wie je bent, je waarden en normen van waaruit je leeft en betekenis geeft aan je leven?

Rijker door te delen

In 2016 zijn in de week van de armoede verschillende armoededialogen georganiseerd om armoede een gezicht en stem te geven. Onder meer in Kopi Susu, Schermafbeelding 2017-01-16 om 21.32.24Buurtcentrum Oase, ROC Vondellaan, Hoge School Utrecht, Resto VanHarte, Overvecht en het Ubuntuhuis. Ervaringsdeskundigen namen het voortouw in de gesprekken door het delen van hun ervaringen. Verschillende deelnemers spraken voor het eerst over hun ervaringen met armoede. En over hun verlangen om mee te doen in de samenleving, van betekenis te zijn voor anderen en gelijkwaardig behandeld te worden. Andere deelnemers leerden voor het eerst de vele verschillende gezichten van armoede kennen. Belangrijk inzicht was dat verhalen delen, armoede zichtbaar en bespreekbaar maken helpt! Het verlangen was dat rijk en arm met elkaar praten, iets voor elkaar betekenen, elkaar vaker ontmoeten. Daarom gaan we in 2017 vaker met elkaar in gesprek, vooral in de wijken Kanaleneiland, Zuilen Ondiep en Overvecht. Je bent van harte welkom om mee te doen! Dat kan door deel te nemen, zelf een tafel te organiseren of een tafel te begeleiden.

Meer

Inschrijven
Flyer Gelijkwaardig, tussen arm en rijk
Wat is een dialoog?
Armoedecoalitie
Meedoen

Reageren is niet mogelijk