Sint Maarten: Feest van delen!

sint maarten 2021Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht deelde 1700 jaar geleden zijn jas met een bedelaar. Ieder jaar vieren we Sint Maarten, het feest van delen in de week van 4 t/m 11 november. Op 14 oktober gaan we bij de Kargadoor in gesprek over Gelijke kansen. Op 17 oktober, wereldarmoededag gaan we in Bibliotheek Neude in gesprek over Kansen delen. In de feestweek van Sint Maarten gaan we in gesprek over Hulp vragen en krijgen en Delen is schelen.

Feest van delen

Delen als wapen

Wist je dat delen het wapen van onze stad is? Dat het rood-witte stadswapen van Utrecht het verhaal van Sint Maarten verbeeldt? Laat je inspireren door stadgenoten, sluit je aan en doe mee! Luister naar verhalen van jong, oud, nieuw, arm, rijk en iedereen, deel jouw verhaal en neem je vrienden mee!

Samen tegen armoede en ongelijkheid

Op 17 oktober, Internationale Armoededag, staan mensen in de hele wereld stil bij armoede, sociale uitsluiting en ongelijkheid. Om met elkaar andere wegen te ontdekken en concrete stappen te zetten voor een betere toekomst. Ook kinderen en jongeren doen hier aan mee. Wil je luisteren, meepraten en tekenen over kansen delen? Sluit je zondagmiddag 17 oktober aan bij de kinderdialoog Kansen delen! Kun je kansen delen met anderen, hoe werkt dat en wat brengt dat?

Het eerste wereldwijde doel van de Verenigde Naties (Global Goal 1) is om het aantal mensen in armoede in de hele wereld in 2030 te halveren, zorgen voor gelijke rechten en meer weerbaarheid van mensen in kwetsbare situaties. In Utrecht bundelt de Armoedecoalitie krachten van organisaties, kleinschalige initiatieven, hulp- en dienstverleners, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen om de positie van financieel minder draagkrachtigen te verbeteren en sociale uitsluiting tegen te gaan.

Meer verhalen van de straat

Wil je aan de hand van een videoportret van een (ex)dakloze in dialoog? Over Thuis, Beter dan thuis, Hulp vragen en krijgen, Band met anderen of Opnieuw beginnen? Je eigen verhalen, ervaringen en dromen delen? Neem contact op!

Tom Deux (barbier, 30) en Wieke Kapteijns (filmmaker, 30) hebben de afgelopen jaren met veel liefde gewerkt aan een reeks filmportretten waarbij Tom (ex)daklozen knipt in de stad Utrecht. Het resultaat is een reeks bijzondere verhalen en intieme inkijkjes in levens tijdens de intimiteit van een knipbeurt. In de kappersstoel ontmoeten we Martin (Thuis)Wilma (Beter dan thuis)Dennis (Hulp vragen en krijgen) , Willem (Band met anderen) en Dimitri (Opnieuw beginnen). We bekijken iedere keer een videoportret en gaan daarna in dialoog met elkaar. We delen wat ons raakt, onze eigen verhalen, hoop voor de toekomst en wat we hiervoor doen.

Deel jouw verhaal! Met arm, rijk, jong, oud en iedereen!

Vind jij het leuk om je verhaal te vertellen en te luisteren naar verhalen van anderen? Doe je dat ook graag met iemand die wat rijker, armer, ouder, jonger is? In je familie, de buurt, op school, bij je club, bij je vriend(inn)en thuis? Naar wiens verhaal ben jij nieuwsgierig? Met wie zou je je verhaal graag delen en wil je in gesprek? Heb je een wens? En wat wil jij graag delen? Heb je zin om een column te maken, een video of tekstbericht in te spreken? Laat je inspireren door verhalen van anderen en mail je eigen verhaal naar info@utrechtindialoog.nl.

Meer

Vrouwen in gesprek over geld
Leren praten over geldzorgen
Armoededialogen
Armoedecoalitie Utrecht
ATD Vierde wereld
Magazine Andersland
Sint Maarten Utrecht
Online Erbij horen in Crisistijd

Reageren is niet mogelijk