Expeditie Moeder Aarde

Om de een of andere reden dacht ik dat ik die avond een meditatieve bijeenkomst rond bomen zou bijwonen, maar dat bleek ik duidelijk verkeerd gelezen te hebben. Expeditie: Ontdek Moeder Aarde is een zomers drieluik van Utrecht in Dialoog met Wijkwijzernoordoost en Utrecht Natuurlijk over natuur, op een groene plek in Utrecht, het Griftpark. De sessie werd aldus aangekondigd: ‘Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt in de natuur, naar nieuwe wildernis in de wijk? Sluit je aan bij de expeditie rond het Griftpark! In de eerste editie ontdek je met wijkgenoten moeder aarde en nieuw leven dichtbij.’

De weergoden waren met ons, het werd dan misschien wel wat frisser later op de avond, maar het was goed toeven in de avondzon onder de bomen.

Eerst bekeken we met Jessica van Utrecht Natuurlijk de geveltuintjes die bij Stadsboerderij Griftsteede zijn aangelegd. Er was er onder andere een met uitsluitend inheemse planten. In een andere stonden planten die bedoeld waren om het insectenleven te bevorderen. En omdat egels op hun beurt weer insecten eten, stond in dat geveltuintje ook een egelhuisje.

Vervolgens gingen we in groepen aan de tafels onder de bomen zitten en spraken we met elkaar over onze ervaringen, dromen, plannen rond het thema natuur. Opvallend was dat het aan onze tafel grotendeels over groen – planten dus – ging en niet direct over dieren. Het is natuurlijk al heel wat als gemeente en bewoners initiatieven nemen om de stad te vergroenen. Dat gebeurt in Utrecht zeker, bleek wel uit de verhalen.

Het begrip geveltuintjes was mij vreemd tot op dat moment, evenals ‘boomspiegels’. Het is niet alleen voor de afwatering dat we worden aangemoedigd “stoeptegels te wippen” en te vervangen door groen. De natuur vaart er wel bij, de insecten en vogels en daarmee ook wij zelf, niet in het minst omdat groen in de stad zoveel fijner is om naar te kijken en ons in te bewegen.

Dat natuur en kunst ook prima samen kunnen gaan hoorde ik bij ons aan tafel van Kerstin, toen ze vertelde over de Extuin in “haar” Veenhof die nu opgesierd wordt door twee sculpturen. Ook weer zoiets waar ik nooit van gehoord had. Er blijken allerlei Extuinen te zijn die niet langer simpelweg voortuin zijn, maar waarin iets staat dat je blik vangt. Je kunt er een mooie wandeling langs plannen met de gegevens van deze site: https://exbunker.nl/extuin/. Je kunt deze route ook met een wijkgenoot lopen in een Ontmoet & Wandel. Iedere derde woensdag van de maand om 18 uur kun je aansluiten voor een Zoommatch met een wandelmaatje, met het bord op schoot!

Mijn natuurbeleving van de laatste tijd was duidelijk van een andere orde dan van de rest van de aanwezigen. Ik zwerf vaak rond door digitale bossen en weiden in een game en dat voelt ook best relaxed.

De expeditie over moeder natuur wordt de hele zomer voortgezet. Je kunt je opgeven voor de sessie ‘onder de bomen in het Griftpark’ op 12 augustus met als thema ‘Nieuw groen leven’ en voor de sessie op 9 september, waarbij het gaat om daadwerkelijke initiatieven: Samen doen, de moeite waard. Aanmelden kan via de site of door een mail te sturen naar info@utrechtindialoog.nl.

En er zijn meer zomerse ontmoetingen rond het Griftpark voor iedereen die thuisblijft! Meer weten over Utrecht in Dialoog? Wilma de Buck vertelt je er alles over in deze video.

Ineke Verheul, juni 2021 (Beweegvriendelijke wijk)

Reageren is niet mogelijk