Thuis

Waar ben je thuis, kom je thuis, voel je je thuis? Wat is thuis eigenlijk? Is thuis hier en nu of een herinnering aan vroeger, een nestgeur?  Wat heb je nodig om thuis te zijn, te komen, je thuis te voelen? Is thuis een plek of kun je op meer plaatsen thuis zijn? Kun je zelf een thuis creëren in een nieuwe woning, nieuwe stad, een ander land, in een cultuur die je vreemd is?

Rabi Koria, Rug (2015)

Rabi Koria, Rug (2015)

Inspiratie

Ingmar Heytze schreef ter inspiratie op de dialoogtafels een gedicht voor Utrecht in Dialoog over Thuis voelen. Baban Kirkuki schreef voor Utrecht in Dialoog een gedicht met als titel Thuis? Ook Daan Zeijen, winnaar van het Poetry slam schreef een gedicht over Thuis.

Hermann Hesse: “Je huis is niet hier of daar. Je huis is in je of het is nergens”

Jonathan Safran Foer: ‘Ik wilde juist laten zien dat huizen niet belangrijk waren, dat we in elk willekeurig huis konden wonen, in elke willekeurige stad, in elk willekeurig tijdperk, en gelukkig zijn, alsof de hele wereld onze woning was’ (‘Alles is Verlicht’, 2005)

DUB interviewde in 2018 diverse studenten over Thuis voelen op de UU.

Partage, een  e-zine rond humanisering en zingeving bracht in 2015 een themanummer uit (Partage 2015 Thuis) en organiseerde een symposium. “Waar ben je Thuis” biedt een impressie van het studentensymposium van Partage op 16 oktober 2015.


In 2015 was Thuis het leidende thema voor de Week van de dialoog. Lees hier het verslag.
Ron Hubner geeft in Thuis in bijzondere verhalen zijn impressie van de week van de dialoog.
Hanneke Dijkman schreef een blog over Thuis voelen op je werk. 

Comments are closed