Dialoog in Nederland

In de eerste week van november vieren we op verschillende plekken in het land de dag en week van de dialoog. Aan kleine groepen aan dialoogtafels worden ervaringen, ideeën en dromen uitgewisseld. Hier ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en het benoemen van persoonlijke actie. De uiteenlopende achtergronden van de deelnemers draagt bij aan het vergroten van kennis over elkaar en vormt de basis voor prettig samen leven, wonen en werken. In dialoog wordt gewerkt aan grote maatschappelijke veranderingen  vanuit lokale dialooginititieven waar mensen met dialoog bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. Wil je meedoen en op de hoogte blijven van de Landelijke Week van de Dialoog? Schrijf je hier in of mail naar info@utrechtindialoog.nl.

Behoefte aan verbondenheid

Na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004, werd een sterke behoefte gevoeld aan een grotere sociale verbondenheid. In 2001 werd in Rotterdam de eerste Dag van de Dialoog georganiseerd. Hier bleek dat de dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, mensen nieuwe inzichten verschafte en issues boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven. Andere steden, zoals Schiedam, Hengelo, Amsterdam en Utrecht volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dialoog. In 2006 werd met hulp van het Oranjefonds een nationaal programma gestart en uiteindelijk in zo’n 85 steden en woonplaatsen in Nederland jaarlijks de Dag of Week van de Dialoog georganiseerd. Sinds 2017 geeft Utrecht in Dialoog met partners invulling aan een trainingscentrum voor dialoog.

Maatschappelijke bewegingNiD

Uit de week van de Dialoog ontstond Nederland in Dialoog, een maatschappelijke beweging die bijdraagt aan de sociale samenhang in Nederland door mensen met elkaar in een inspirerend, betekenisvol gesprek te brengen. Nederland in Dialoog groeide uit tot een netwerk van landelijke en lokale coördinatoren, partners, ambassadeurs, experts, trainers, gespreksleiders en vrijwilligers. Met als partners het Oranje Fonds, Albert Heijn, Woningcorporatie Ymere, COC Nederland, Brahma Kumaris, Art.1, Seats2meet, RestoVanHarte, Nieuwe Maan Netwerk en Rabobank. Ambassadeurs van Nederland in Dialoog waren onder andere Herman Wijffels, Ahmed Aboutaleb, Eberhard van der Laan, Alexander Rinnooy Kan (SER), Frits Philips, Nathal van Rijn (Rabobank Almere), Cees van Vliet (Albert Heijn), Vera Bergkamp (COC NL), Pieter de Jong (Ymere). Meer hierover in de reflectie van Olga Plokhooij over Vijftien jaar Nederland in Dialoog. Sinds 2017 geeft Utrecht in Dialoog met andere lokale dialooginitiatieven invulling aan een landelijk trainingscentrum. Sinds 2019 werken lokale dialooginitiatieven zonder rechtspersoon in een netwerk rond de Week van de Dialoog.

In verschillende plaatsen

Aan de landelijke Week van de dialoog doen dialooginitiatieven in verschillende plaatsen mee: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Beuningen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Diever, Dordrecht, Drachten, Eindhoven, Franeker, Hellendoorn, Goes, Gorinchem, Gouwe dialoog, Haarlem, Haarlemmermeer, Hattem, Hengelo, Hilversum, IJsselstein, Leeuwarden, Leiden, Midden-Groningen, Nijmegen, Oisterwijk, Rijssen-Holten, Rotterdam, Sneek, Steenwijkerland, Tilburg, Utrecht, Venlo, Venray, Waalwijk, Wijk bij Duurstede, Zeist. Sommige initiatieven zijn ook rond de Vredesweek of het hele jaar door actief.

Meer

15 jaar Nederland in Dialoog
10 jaar Utrecht in Dialoog
Geschiedenis Dag van de Dialoog
De golf en de zee (publicatie NiD)
Vlinderlijke eenvoud, ontmoeting in dialoog
Trainingscentrum
Rosendaal in Dialoog

Comments are closed