Een wereld voor iedereen?

Het thema voor mei is een wereld voor iedereen. Ontdek de waarde van inclusie en diversiteit in jezelf, om je heen, in Europa en de wereld. De culturele rijkdom en vrijheid om te zijn wie je bent en op jouw manier verschil te maken. Nodig ook anderen uit om aan te sluiten!

Inclusie begint bij jezelf

We starten de maand met een inclusieserie met WerkenAanDeToekomst waarin we met een vaste groep deelnemers elke keer een ander thema verdiepen zodat we echt verder komen rond dit thema. Dat doen we graag in een lekker diverse samenstelling dus nodig buren, vrienden en collega’s uit die niet op je lijken, heel anders zijn, denken, geloven en doen dan jij.

Laat je inspireren door de columns “Inclusie begint bij jezelf” en Woorden vinden en lef: “Hoe kan je spreken over een onderwerp waarvoor de taal nog niet uitgekristalliseerd is? Hoe vind je de woorden die passen in een doolhof aan labels, gevoelens en opvattingen.”

Culturele rijkdom in Europa

Op 7 & 9 mei vieren we de culturele rijkdom in Europa met een symposium en dialoog over de ziel en toekomst van Europa, samen met Europadag Utrecht en PAXvoorVrede. Welke verhalen kennen we, welke waarden delen we, wat betekent Europa nu, hoe zien en realiseren we een Europa voor de toekomst met nieuwe superdiverse generaties?

Culturele diversiteit vieren

Op 21 mei vieren we de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit om de culturele rijkdom in de wereld te vieren! In deze online dialoogbijeenkomst met de Stichting EenLandEenSamenleving en Dialoog in Den Haag onderzoeken we de waarde van culturele diversiteit, verschillen tussen mensen gebaseerd op culturele achtergrond voor onszelf, de gemeenschappen waar we deel van uitmaken en de samenleving als geheel aan de hand van onze persoonlijke ervaringen. Ontdek de culturele diversiteit in jezelf en om je heen en sluit je aan!

Kom alvast in de stemming met de impressie van de viering van 2019, de online viering van 2020 en de video over meetellen in kanaleneiland.

Inclusieve buurtaanpak

Utrecht in Dialoog ontwikkelt met partners een buurtgerichte aanpak voor meer duurzame en actieve betrokkenheid in de buurt, om het vliegwiel van gemeenschapskracht in beweging te krijgen en sterke buurten te bouwen. De series dialoogbijeenkomsten worden gehouden in verschillende buurten door/met een deels vaste groep buurtgenoten die ook de thema’s voorbereiden en dialoogtafels (leren) begeleiden. Bewoners, vrijwilligers en partners dragen met elkaar zorg voor de programmering, werving van deelnemers, begeleiding, evaluatie en follow up van de dialoogtafels. De uitkomsten van de dialoogtafels vormen de basis voor het vervolg. Iedereen kan op eigen  wijze mee doen en hier een vervolg aan geven! We focussen op Lunetten, Leidsche Rijn en NoordOost. Lees hier meer over de buurtaanpak Erbij Horen

Ontmoet en wandel

In een lichtvoetige dialoogserie Ontmoet & Wandel met WijkwijzerNoordoost ontmoet je verschillende mensen, ontdek je nieuwe plekken en wandelen we met elkaar een nieuwe lente tegemoet. We wandelen verschillende afstanden rond het Griftpark, in Utrecht Oost en de binnenstad. Iedereen is van harte welkom. Iedere derde woensdag van de maand kun je aansluiten voor een online ontmoeting en om een afspraak te maken met je wandelmaatje voor een wandelmoment en route.

Erbij horen als je ouder bent

Heb jij het gevoel dat je er (nog) bij hoort als je ouder wordt? In de wijkbibliotheek De Meern gaan we op 3 vrijdagochtenden met elkaar in gesprek over ‘Erbij horen als je ouder wordt’. Om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en elkaar te inspireren. We zijn immers nooit te oud om te leren! Deze serie gaat vanwege corona niet door.

Reageren is niet mogelijk