Dialoogoverzicht 2016

Naamloos
Het centrale thema was in 2016 Verbinding in aansluiting op het landelijke thema “Verbinding maak het mee(r).” In samenwerking met de Bibliotheek Utrecht startten we een maandelijkse dialoogbijeenkomst rond het thema Verbinding in de Centrale Bibliotheek. Met soep en broodjes, een kort voorprogramma ter inspiratie, en Ali Amghar als vaste columnist. In een eerste verbinding met de Week van Respect werd Respect het thema van de Week van de Dialoog.  In 2016 gingen ruim 1100 deelnemers aan ruim 150 tafels op 33 verschillende locaties met elkaar in dialoog. (Ter vergelijking: in 2015 gingen  670 deelnemers in gesprek aan 60 dialoogtafels op 25 verschillende locaties.)

Vrijheid in verbinding

CYL8CGJWMAAqd8_Het gespreksthema van januari was Vrijheid in verbinding. In aansluiting op de herdenking van de aanslagen in Parijs van 7 januari 2015 organiseerde Utrecht in Dialoog op 7 januari 2016 een extra dialoogdag over Vrijheid, tevens de opening van een nieuw dialoogjaar met als thema Verbinding. IMG_2266Met dialogen in Oase en de centrale Bibliotheek. Ali Amgar droeg een column voor: Wat is vrijheid? Hugo de Haas van Dorser zorgde in Buurtcentrum Oase en de centrale Bibliotheek voor verbindende wordbites. Myrthe van Klundert ging met RazendeRutger in gesprek over dialoog en Vrijheid. Bright Richards ging in dialoog over vluchtelingen met RTV Utrecht.

Verbinding in de stad

Op donderdagavond 25 februari gingen we met Utrechters van diverse komaf in gesprek over het thema Verbinding in de StadOver oude, nieuwe en echte Utrechters: vluchtelingen, migranten, studenten en expats. DSC00611Hoe verbinden Utrechters zich met de stad en met elkaar, zijn er verschillen tussen hoe nieuwe en oude Utrechters dat doen. Monir Goran en Baban Kirkuki trappen af met vluchtverhalen, muziek een poezie. Baban Kirkuki droeg zijn gedicht De fiets in Utrecht voor. Dichter Els van Stalborch schreef speciaal voor Utrecht in Dialoog het gedicht Utrecht dat ze 25 februari voor het eerst voordraagt. Ali Amghar verzorgde een nieuwe column: Utrecht, je zal er maar wonen. Op vrijdag 26 februari was er een dialoog Verbinding in de buurt: vluchtelingen in Bibliotheek Kanaleneiland. Bright Richards over vluchtelingen.

Durf jij je te verbinden?

In maart was het gespreksonderwerp Moedig verbinden. Op donderdag 24 maart gingen we in gesprek over het thema: Durf jij je te verbinden?IMG_2379Over veiligheid, bescherming, afhankelijkheid van ouders, relaties, werkgevers, familie, je partner… IMG_2383 (1)Voor geld, bijstand, werk, wonen en troost. Durf jij risico´s te nemen, het bekende pad te verlaten, heb je de moed om je eigen weg te gaan, nieuwe contacten aan te gaan of vermijd je risico´s en speel je op veilig? Is leven het meervoud van lef? (Loesje). Vraagt samen leven onder spanning moed? We lieten ons inspireren door Lange Frans in Wereldman en een nieuwe column van Ali Amghar Durven“Durven we straks nog op reis te gaan, of blijven we liever lekker veilig in ons eigen cirkeltje?”

Verbinding over de grens

In april gingen we in gesprek over Verbinding over de grens. Over contacten over grenzen heen, over de grenzen van de stad, Nederland en Europa. Verre reizen, naar je thuisland….. Over grenzen verleggen, grenzen handhaven, normen en waarden en globalisering. Over de grens was ook het thema van de maand van de filosofie. Paul Scheffer onderzocht de vrijheid van de grens, om hoeveel begrenzing onze beschaving vraagt, en wat tegen die achtergrond een vooruitgansgideaal is. 20160422_140258 (1)Op vrijdag 22 april gingen we in het Hart van Noord in gesprek over Kanaleneiland over de grens. IMG_2586Donderdag 28 april in de Centrale Bibliotheek over grenzen stellen of verleggen. Mieka Vroom inspireerde het gesprek met haar column Liever geen grenzen“Mijn moeder gaf me tien jaar de tijd om te wennen, om haar grenzen op te zoeken en mijn grenzen te verleggen”. Vaste columnist Ali Amghar ging in zijn nieuwe column in op Mensen en grenzen“Van alle voordelen die grenzen met zich meebrengen is het feit dat ze ons uitdagen de mooiste van allemaal.” 

Verbinding met je bestemming

IMG_2857 (1)In mei gingen we in gesprek over het thema Verbinding met je bestemming. Over aarden, wortel schieten, thuis zijn in Utrecht, je wijk, kansen krijgen en pakken, verbinding met je wortels, ziel en het grotere geheel. IMG_2913 (1)Op 25 mei schoven 80 Utrechters in Zimihc Stefanus aan bij het ontmoetingsdiner met dialoog Leer je stadgenoten kennen. Bas de Gaay Fortman trapte af en U-inde wijk maakte een videoimpressie (start bij minuut 11). Isabel Ventura Fontes schreef de column Liefde voor artikel 1 en stoere meisjes. IMG_2944 (1)Op donderdag 26 mei gingen we in de Centrale Bibliotheek in gesprek over Verbinding met je bestemming. Geïnspireerd door de trailer Omdat je wortelt van Halina Zalewska en een gesprek met Ebru Aydin over haar wortels en bestemming. Ali Amghar schreef een column over De bestemming en de reis. Op zaterdagochtend 28 mei gingen buurtbewoners in het Strandpaviljoen met elkaar in gesprek over Verbinding Dichters/Rivierenwijk. Op maandagavond 30 mei was er een NederEngelse dialoog over Connecting with your destination in Bibliotheek Oog in Al.

Verbinding met je lijf

IMG_3039 (1)In juni gingen we in gesprek over Verbinding met je lijf. In aansluiting op het Midzomergrachtfestival van 17 tot en met 26 juni met onder meer de foto expositie Inside Out in de Centrale Bibliotheek. Het verhaal van Robin die zich niet thuis voelde in zijn lichaam en de transitie van meisje naar jongen onderging. IMG_3041Op donderdagavond 23 juni gingen we in de Bibliotheek op de stadhuisbrug in gesprek over Verbinding met je lijf.  Zit jij lekker in je lijf, leef en eet je gezond, voel je je thuis in je lichaam, bij je sexuele identiteit? Zijn, leven wij ons lichaam of hebben we ons lichaam en is onze identiteit vloeibaar? We startten met een interactieve presentatie van de Utrechtse kunstenaar Halina Zalewska. IMG_3254Kunst mee waar je aan mag zitten, waar je aan mag voelen en die je kunt passen.  Ali Amghar sloot af met een nieuwe column Imperfecties.  In Leidsche Rijn gingen op dinsdag 21 juni gingen Utrechtse vrouwen van Marokkaanse afkomst met elkaar in gesprek over hun Verbinding met de Veiling en hoe je contact maakt met andere wijkbewoners. Op woensdagochtend 29 juni gingen bewoners van Parkwijk in gesprek over Verbinding in Parkwijk.

Verbinding verbroken

Op 11 september was het 15 jaar geleden dat de aanslagen op de TwinTowers in New York plaatsvonden wat ook in Nederland een diepe kloof sloeg tussen moslims en niet moslims. Dit was aanleiding om te starten met de dialoog om de verbinding te herstellen. 6Op 15 september gingen ambtenaren van de afdeling Maatschappelijk Ontwikkeling in het kader van een teamdag in Buurthuis De Beatrix in dialoog met elkaar. Op 22 september was er in de Centrale Bibliotheek een dialoog over het thema Verbinding Verbroken. img_3694Over verbroken verbindingen in de Turks Nederlandse gemeenschap, contact met je familie in Marokko en je dementerende oma in Nederland, de verbinding met het land waar je woont en je buren. Als aftrap vertelden Yunus Emre Cicek (Actieve Jongeren Utrecht)  en Ilse Schuurman (Dare to be Grey) wat dit thema voor hen betekent. Contact & Muziek verzorgde een optreden en na afloop werden de inzichten gedeeld. “Door verbinding krijgt de samenleving kracht.” “Verbinding kost tijd, energie en moeite, maar is zeker de moeite waard en begint bij jezelf.” “Het maakt niet uit wat een mens gelooft, denkt of waar die vandaan komt. We zijn allemaal mens.” Ali Amghar sloot af met zijn column Familiebanden.

Verbinden door te delen

_mg_0782nieuws-1501-deeleconomieIn oktober gingen we in gesprek over het thema Verbinden door te delen.  In samenwerking met de Armoedecoalitie zijn in de Week van de Armoede verschillende dialogen georganiseerd om armoede een gezicht te geven en bespreekbaar te maken. De Week van de armoede duurde van 10 tot 17 oktober en had als thema Rijk door delen. Als voorbereiding werd op 5 oktober een extra dialoogtraining verzorgd voor studenten en stagiaires van Stichting Asha. Op maandagavond 10 oktober vond onder het motto Rijk door delen  in Kopi Susu de aftrap van de Week van de Armoede plaats met een ontmoetingsdiner met dialoog. img_3776-1Op woensdag 12 oktober  was er een in het Ubuntuhuis  een dialoog over  het thema In  armoede iets betekenen. Op het ROC Midden Nederland vond diezelfde dag een jongerendialoog over Armoede plaats. Op donderdag 13 oktober was er in buurthuis OASE een integratie-lunch met dialoog met als titel: ‘Armoede kent vele smaken’. Op vrijdagavond 14 oktober vond in Resto van Harte een diner met Armoededialogen plaats. De oogst van deze dialogen is op het Armoedefestival van 16 oktober overhandigd aan wethouder Victor Everhardt. Bewoners van Terwijde gingen donderdagavond 20 oktober in gesprek over Verbinding in Terwijde. Op 27 oktober gingen Utrechters in de Centrale Bibliotheek in gesprek over het thema Verbinding door delen, ook in de aanloop naar Sint Maarten. Ali Amghar schreef de column Wat is delen eigenlijk. Op zaterdagmiddag 29 oktober was in Rasa het Festival Pepernoot, over hoe Sinterklaas leuk blijft voor iedereen.

Verbinden met respect


Van 4 tot en met 13 november vierden we de week van de dialoog met als thema Respect met 28 dialoogbijeenkomsten door de hele stad. De rappende meiden maakten een rap voor de Week van de Dialoog. Een kleine 300 deelnemers ging aan 55 dialoogtafels met elkaar in gesprek. Ook in Leidsche Rijn, Vleuten De Meern, Rivieren/Dichterswijk, Utrecht Noord Oost en Lunetten. img_3997-1Op vrijdagochtend 4 november was de feestelijke aftrap van de Week van de Dialoog 2016 met ontbijt, woordkunst, rap, poëzie en dialoog in het Stadhuis. De rap Rijker door te dimg_4022-1elen inspireerde tot mooie tafelgesprekken. Voor het eerst waren er dit jaar ook Kinderdialogen in Utrecht: in de Centrale Bibliotheek, op de Margrietschool en in Speeltuin De Watergeus.  Nieuw was ook de  smakelijke marktdialoog, de generatiedialoog en het tweede ontmoetingsdiner Leer je stadgenoten kennen. Dit jaar waren er veel dialogen voor en door jongeren. In samenwerking met Desalniettemin, Stichting Asha, Actieve Jongeren Utrecht, Dare to be Grey, Hoge School Utrecht en ROC Midden Nederland. Op zondagmiddag 13 november sloten we de Week van de dialoog feestelijk af met een Jongerendialoog over Respect voor diversiteit.

Feestelijk Verbinden

img_4303-1-1In verschillende culturen wordt in de donkere dagen van december feest gevierd. Het gespreksthema voor december is daarom feestelijk verbinden. Op donderdagavond 1 december gingen verschillende Utrechters met elkaar in dialoog over het onderwerp Sinterklaas, een feest voor iedereen? Op donderdagavond 22 december gaan we in de Centrale Bibliotheek met elkaar in gesprek te gaan over het thema Feestelijk Verbinden. Wat verstaan we onder feestelijk verbinden, en wat maakt een feest een waar feest? Over feesten en partijen, cadeaus geven, samen eten, drinken, multicultureel trouwen, samen leven, genieten van verschillen en overeenkomsten. Dichtbij verbinden, in huiselijke kring, met vrienden en familie, tussen culturen, sint & piet, suikerfeest, verjaardagen.

Meer

Jaarverslag UiD 2016
Thema verbinding
Dialoogtafels Week van de Dialoog 2016
Dialoogplan 2016
Thema Respect
Kinderdialoog
Pietendialoog
Zorgdialoog

Reageren is niet mogelijk