Dialoog na Parijs nog urgenter

ParijsAan het einde  de week van de dialoog 2015 zijn we op vrijdag 13 november opnieuw opgeschrikt door aanslagen in Parijs. Dit verhoogt de urgentie van dialoog om mensen bij elkaar te brengen, groepen te verbinden en discriminatie, segregatie en radicalisering in de samenleving tegen te gaan. Verschillende organisaties pakten de dialoog op, ook na afsluiting van de week van de dialoog, en geven deze op eigen wijze vorm. Utrecht in Dialoog organiseert samen met de Hogeschool Utrecht op dinsdagavond 15 december van 19:00 tot 21:30 uur een bijzondere dialoog in de Geertekerk met als thema: “Wat betekent vrede voor jou?” Je kunt je hier aanmelden.

Samenleven na Parijs

Het Socratisch Café Utrecht organiseerde woensdag 17 november een socratische dialoog over het thema “Samen leven onder spanning”.  12111922_748680931905206_646367705898280507_nUtrecht in Dialoog en de Hogeschool Utrecht  organiseren op dinsdagavond 15 december  van 19:00 tot 21:30 uur een bijzondere dialoogbijeenkomst in de Geertekerk over het thema: Wat betekent vrede voor jou? De Geertekerk organiseert ook rondetafelgesprekken met de Omar Al Farouk Moskee in Overvecht. Arthur Modderkolk: “Op deze avonden praten we over dingen die dichtbij ons staan. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd. Pas als je in gesprek gaat leer je de ander kennen, en ontdek je dat anderen dezelfde vreugden, zorgen en angsten hebben als jijzelf.”

Geloven in dialoog

In de epiloog van de week van de dialoog zijn op 16 en 17 november weer bijzondere gesprekken over Thuis gevoerd in de Musketon Lunetten en Resto van Harte Kanaleneiland. Deelnemers aan de week van de dialoog: “Wij hebben de dialogen als een verrijking ervaren. Geheel buiten onze comfertzone maar vol goede bedoelingen zijn wij aangeschoven. Wij zijn erin gestapt met het idee dat een goed en degelijk gesprek kan leiden tot het wegnemen van heel wat eerste oordelen. En wat zijn wij dan ook blij (en aan het nagenieten) om te concluderen dat dit ook het geval is.” Utrecht in Dialoog“De aanslagen in Parijs…. goh, wat moeten we daar op zeggen? Het is in en in triest dat zoiets moet gebeuren. Het zet de zaak nog weer eens extra op scherp. De moed zakt ons bijna in de schoenen. Met nadruk op het woordje bijna, want wij geloven (nog sterker na de ervaringen met Utrecht in dialoog) in de dialoog, en dat het zinvol is met elkaar te blijven praten. Hier zullen we ons dan ook volledig voor blijven inzetten.” De Liberaal Joodse Gemeente startte in de week van de dialoog het project “leer je buren kennen”, een dialoog met leerlingen van het ROC zonder taboes.

Dialoog Ulu-moskee

De Ulu Moskee Utrecht organiseerde zondag 15 november een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Kerken, Moskeeën, de gemeente, politie en burgers. Om een eendrachtig geluid te laten horen, de dialoog aan te gaan en meer begrip voor elkaar te creëren. Door in dialoog te gaan met verschillende partijen hoopt de Ulu Moskee angst weg te kunnen nemen en hechter te worden met elkaar.  “Schermafbeelding 2015-11-22 om 12.17.59Angst is het wapen van de terroristen en niet die van ons”, schrijft Huseyin Sari, secretaris van de Ulu Moskee. Het is nu belangrijker dan ooit om een steentje bij te dragen aan de vrede en angst te bestrijden met dialoog. “Wij roepen een ieder op om nu meer dan ooit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden.” De oproep word ondersteund door de volgende organisaties, moskeeën en kerken: Al Farouk Moskee, Al Hambraschool, Bestlife Church, Betrokken Utrechters, Bina Dahwah, EUG Janskerk, Geertekerk, Islamitische Cultureelcentrum Leidsche Rijn, Janskerk, Mescidi Aksa Utrecht, Moskee Assoenna, Moskee Essalam, Politie Utrecht, SICN, Solidair, St. Catharinakerk, TOC LR, Turks Cultureel Centrum Utrecht, Turks Ouder Comité, Utrecht Eyup Sultan Moskee, Utrecht Ulu Moskee.

Meer

Aanmelden dialoog Geertekerk
Leer je buren kennen
Samenleven onder spanning
Week van de Dialoog
Bijeenkomst Ulu Moskee

Reageren is niet mogelijk