De kunst van het luisteren

De kracht van dialoog zit in een luisterende houding, het niet meteen oordelen, maar onbevangen luisteren naar wat de ander zegt? Als je luistert kun je ingaan op wat de ander zegt in plaats van te reageren op wat je denkt dat de ander bedoelt. Marlou van Paridon  verzorgt op zaterdagmiddag 28 mei 2016 een workshop over De kunst van het luisteren, ook bij radicalisering en polarisering. Van 13:00 tot 17:00 uur op Maliebaan 45. Je kunt je hier aanmelden. Kosten: € 20, ter plekke te voldoen. Gratis voor studenten en U-pas-bezitters die dialogen begeleiden voor Utrecht in Dialoog.

Radicalisering voorkomen

De dialoog wordt steeds vaker ingezet als instrument om radicalisering en polarisatie te voorkomen. sam-en-rumi-600x600Dialoog als medicijn voor verbinding tussen bevolkingsgroepen en cohesie in de samenleving. Om discriminatie, segregatie en radicalisering tegen te gaan. Ervaringen delen in een openhartig gesprek gaat  verwijdering tussen mensen en uitsluiting tegen. Doordat iedereen aan tafel meedoet en iedere ervaring telt worden andere perspectieven zichtbaar en ontstaat nieuwe handelingsruimte. Een manier om mensen – ook mensen met verschillende culturele achtergronden – naar elkaar te laten luisteren. Waar mensen naar elkaar luisteren hoeft niemand zich buitengesloten te voelen. Maar wat vraagt dit van de dialoogbegeleider?

Oordeelvrij luisteren

socrates-knowing-that-you-know-nothingWat is naar elkaar luisteren, hoe doe je dat en hoe maak je dit mogelijk? Luisteren naar iemand uit een andere cultuur betekent -tijdelijk-loskomen van je eigen emotionele verstrengeling met beelden van wat een goed mens en een goede samenleving is. Als dialoogbegeleider moet je tot een houding van oordeelvrij luisteren in staat zijn en moet je die op gespreksdeelnemers weten over te brengen. Die houding is niet zomaar uit te leggen en op te leggen. De socratische dialoog kent een aantal luisterregels die als vanzelf zorgen voor die oordeelsvrije houding met als gevolg dat iedereen zich werkelijk gehoord voelt. In de workshop oefenen we met de luisterregels van het socratische gesprek in de verschillende stappen van de dialoog. We brengen de regels in de praktijk en onderzoeken al doende wat dit toevoegt.

Marlou Paridon

Marlou Paridon is sinds 2010 trainer en begeleider van socratische gespreksvoering en moreel beraad bij www.hetsocratischgesprek.nl en werkt als docent filosofie op het ISVW.  marlou bij alfons (1)Het socratisch gesprek is voor Marlou “een filosofische kunstvorm die een groep mensen in een denkflow brengt, ieders wijsheid naar boven brengt en zorgt voor synergie in denken.” “Het is telkens weer een bijna-wonder om te merken dat de vrij eenvoudige maar rigide regels en stappen van het socratisch gesprek leiden tot het opbloeien van verbondenheid en vertrouwen tussen mensen die elkaar voor het eerst zien.” Marlou van Paridon studeerde filosofie en Philosophy of Management and Organizations.  Ze werkte ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven en reisde daarnaast als reisjournaliste een aantal keren de wereld rond.

Meer

Aanmelden workshop
Socratisch Café Utrecht
www. hetsocratischgesprek.nl
Actieplan Utrecht zijn we samen (download)
Workshop Spannende gesprekken

Reageren is niet mogelijk