Wat is liefde eigenlijk?

Als we het over ‘liefde’ hebben dan denken we als eerste (meestal)  aan de liefde tussen man en vrouw, of vrouw en vrouw of man en man. De liefde voor een partner waar je je veel meer en anders mee verbonden voelt dan met enig ander mens. Maar liefde is zoveel meer dan dat. Liefde is iets wat we allemaal nodig hebben. Veel mensen zijn er naar op zoek. Bijna niemand begrijpt er iets van.

Wat ís liefde?

Sommigen zijn er bang voor. Want liefde is een enorme kracht die ons van de sokken kan blazen en doet voelen dat we leven als we haar gevonden hebben. En emotioneel doet sterven als we haar verliezen. Liefde is een bindende kracht, trekt dingen naar elkaar toe en brengt ze met elkaar in verband. Zorgt dat al deze ‘dingen’ lang genoeg bij elkaar blijven om uit te groeien tot iets diepers. Liefde maakt verandering en vrijheid mogelijk zonder dat die samenhang in het middelpunt verloren gaat.

We hebben allemaal van jongs af aan liefde en waardering nodig voor onze persoonlijke ontwikkeling en groei. Zo wordt de zelfacceptatie bevorderd: weten dat je goed bent zoals je bent. Dat je er mag zijn. Die liefde en waardering blijft voeding voor hart en ziel tijdens de rest van ons leven. We bloeien op als we gezien worden, liefde en waardering krijgen, vriendschap beleven. Net als planten en dieren …Liefde is een kracht die ‘één maakt’. En vanuit deze eenheid zijn we verbonden met iets nog veel groters: de Universele liefde.  En in die Universele liefde zijn we allemaal verbonden met elkaar mens, dier en plant.

We zijn allemaal mensen en ieder mens, van welk ras of geloof dan ook, heeft liefde nodig, erkenning, aandacht, wil in vrede leven, het beste voor zijn kinderen.  We zijn allemaal hetzelfde wat dat betreft. En toch kijken we vaak  -emotioneel gezien- naar andere mensen als waren het wezens van een andere planeet. Het discrimineren, het maken van onderscheid, vernietigt het bewustzijn van eenheid. Overmatige aanhankelijkheid voor een persoon kan de stroom liefde van die kant indammen, zo ook jaloezie. Liefde is elkaar ruimte geven.

Geven en ontvangen

Wie geen liefde geeft zal waarschijnlijk ook weinig ontvangen. Het is een vicieuze cirkel. Liefde voor de medemens wil niet zeggen dat je iedereen moet gaan knuffelen of zo. Nee. De liefde voor de medemens begint bij jezelf. Kunnen accepteren dat jouw situatie momenteel is zoals het is. Dat je er op dit moment niets aan veranderen kunt. Als je jezelf de ruimte gunt om dat te accepteren, is dat een stukje liefde voor jezelf. Het beste er van maken en misschien op een later tijdstip iets kunnen veranderen waardoor het leven wat leuker wordt. Er zijn altijd dingen die je wél kunt veranderen.

Zo is liefde voor de medemens ook het accepteren van die medemens. Beseffen dat het een mens is die ook niet altijd even vrolijk kan zijn en ook liefde en aandacht nodig heeft. Ik heb een kleine oefening voor jullie die je duidelijk kan maken wat ik bedoel.

De warmte in je hart

Ga eens met je aandacht naar je buik en zie en voel daar zo’n hele grote zon met een heel brede lach. Kijk eens wat dat doet met jou. En ga nu met je volle aandacht naar je hart. Leg je hand er eventueel op en concentreer je helemaal op die plek. Wat gebeurt er? Voel je het warm worden?  Houd die warmte vast.  Maak het nu groter en laat die warmte naar je rug stromen. Daar is de plaats waar -energetisch- de liefde voor jezelf huist. Lukt het nog niet, ga dan thuis oefenen.

Als je in de ontmoeting gaat, zoals vandaag bij de dialoogtafel, ga dan vanuit die warmte in je hart in gesprek. Haal die lachende zon naar boven en voel de warmte. Maak van daaruit contact met je medemens. Laat de woorden langs dat hart gaan. Zie de ander vanuit die liefde. Hoe ze er ook uitzien, waar ze ook wonen, hoe eng je ze ook vindt. En zie hoe angst verdwijnt en de kracht komt. Ook dat is liefde…

©  Caronne Ionescu, februari 2019

Meer columns van Caronne Ionescu >>>

Reageren is niet mogelijk