Durven

IMG_2379Durven bestaat in allerlei soorten en maten. De een noemt het dapper zijn, de ander lef hebben. Dapper zijn als in je ouders vertellen dat je uit huis gaat en een jaartje in Malawi gaat werken. Lef hebben als in vragen of zij misschien volgende week met je uit eten wil. En als we dan terugkijken op dat soort momenten, dan is dat vaak met een gevoel van trots. En soms ook spijt. Hoe dan ook ben je een ervaring rijker.

Een tijdje terug vertelde iemand mij dat ik moediger ben dan een paar jaar geleden. Het compliment overviel mij: ’Hoezo moediger? Waar blijkt dat uit dan?’ ’Nou, je vraagt vaker om hulp als je ergens tegen aanloopt. Voorheen deed je dat zelden.’ ’Is dat jouw definitie van moed’, vroeg ik? ’Een van de velen’, was het antwoord. Ik houd er inderdaad niet van om hulp te vragen.

Soms loop ik minutenlang door de supermarkt of op straat omdat ik het vertik om te vragen waar iets staat of welk kant ik op moet. Misschien niet zo vaak als vroeger, maar toch. Ik weet niet waarom ik het doe, alleen dat ik het doe. Komt het omdat ik me te trots voel? Of is het misschien toch onzekerheid? Maakt het feit dat ik dat steeds vaker om hulp vraag mij moediger? Nee, ik vond het maar onzin. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe logischer het leek te klinken. Jezelf kwetsbaar opstellen en hulp of advies vragen aan een ander vereist ook lef. Vertrouwen hebben in iemand anders. De zo geheten sprong in het diepe.

Je zou denken dat onze moed op een gegeven moment opraakt door alle gebeurtenissen om ons heen.
Krantenkoppen met foto’s van wat voorheen een monumentaal treinstation was. Een vliegterminal in puin. Durven we straks nog wel naar het station, vliegveld of zelfs het park? Zijn deze aanvallen niet alleen gericht op de infrastructuur, maar ook op onze moed? Durven we straks nog op reis te gaan, of blijven we liever lekker veilig in ons eigen cirkeltje?

Juist op momenten zoals deze, een moment waarop onze moed op proef wordt gesteld, kunnen we laten zien dat we durven. Durven je met een ander te verbinden. Perspectieven uitwisselen. Met wederzijds respect. Misschien zijn er wel overeenkomsten of zelfs verschillen. Misschien durven we na vanavond net iets meer. Misschien durf ik wel te vragen welke kant ik op moet.

Ali Amghar, 24 maart 2016

Reageren is niet mogelijk