De bestemming en de reis

Er is vanavond veel gesproken over bestemmingen in al haar vormen. Maar geen enkele bestemming heeft betekenis zonder de reis die gemaakt moet worden.Er wordt wel eens gezegd dat het leven een reis is met meerdere bestemmingen. En dat elke bestemming een hoogtepunt in ons leven vertegenwoordigt. Een bestemming zoals je eerste keer op een fiets. Zonder zijwieltjes. Een mooi moment. Een uniek moment. Maar wat eigenlijk nog mooier is, is wat zich vooraf afspeelt.

Toewerken naar iets simpels zoals de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes is vaak niet zo memorabel als het moment zelf, maar misschien net zo belangrijk. Alle mislukte pogingen, de schrammen op onze handen en knieën. Met de tranen in je ogen opstaan, en na wat troostende woorden van je vader, het toch weer proberen. Al die keren dat je om je heen kijkt en ziet dat alle kinderen in het park vlekkeloos zonder zijwieltjes fietsen. En dat je moeder, op dat moment de grootste supporter, je vertelt je er bijna bent en WE het nog een keer gaan proberen. Al die keren dat het net niet lukt, maar bijna etenstijd is en je naar huis moet, je je ouders lief aankijkt en vraagt of je het nog voor de laatste keer mag proberen.”Vooruit, nog een keertje dan”. Al die keren in het park op die regenachtige zaterdag en zondagmiddagen met papa of mama, is de reden dat we vandaag de dag keihard, zonder zijwieltjes, de binnenstad in fietsen.

Maar hoe zit het met de minder leuk momenten? Hoe zit het bijvoorbeeld met iemand die net een week in Nederland is en voor gelukszoeker wordt uitgemaakt? Een gelukszoeker die zojuist zijn bestemming heeft bereikt namelijk: een veilige plek. Hoe zit het met zijn of haar reis? Een reis die begint bij het verlaten van een plek wat ooit je thuis was, het verlaten van al je vrienden, familie en al je bezittingen. Reizen op een bootje, dwars door de Middellandse Zee, dwars door Europa, geweigerd in de meeste landen waar je aankomt. En vervolgens aankomen in Nederland. Vragen krijgen wat je komt doen in plaats van waar je vandaan komt. Eigenlijk hoort het niet zo. In dat geval doet de bestemming en niet de reis ertoe. En soms, heel soms, is het de reis en niet de bestemming die het gedenken waard is.

Nog een fijne avond.

Ali Amghar, 26 mei 2016

Reageren is niet mogelijk